Кипър дава 430 млн. евро безвъзмездна държавна помощ

Президентът обяви нова пакет от десет мерки
28 май 2020 17:22, Елка Василева
2
Кипър дава 430 млн. евро безвъзмездна държавна помощ
Снимка: архив, БГНЕС

Нов пакет от десет мерки в подкрепа на кипърската икономика, бизнеса и работещите, за да могат те да се справят с последиците от коронавирусната епидемия, обяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Пакетът включва пряка безвъзмездна държавна помощ на обща стойност 430 млн. евро, която ще бъде предоставена на малки и средни компании, както и на самонаети за покриване на част от оперативните разходи и наемите им, предаде БНР.

Още по темата

За да се засили ликвидността на фирмите в кризата, те ще имат възможност да теглят нови заеми на обща стойност 1, 7 млрд. евро при благоприятни условия. Държавата ще субсидира част от лихвите по кредитите, взети от 1 март до 31 декември тази година, за срок от 4 години.

Данък добавена стойност за туристическото настаняване и ресторантьорството се намалява от 9% на 5% за периода от 1 юли тази година до 10 януари 2021 г.

За осигуряването на необходимите финансови средства в подкрепа на кипърската икономика правителството използва най-доброто от инструментите на ЕС и неговите институции, подчерта президентът Никос Анастасиадис.

Новият пакет допълва прилаганите досега над 60 антикризисни мерки на правителството на стойност 1, 2 млрд. евро.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
kipar4o преди 1 месец
Браво на братята кипърци ! Офшорката и е през фърчилото за разни ковиди. Данъчен рай Кипър.