Коронавирусът е тук, ако нещата са на самотек, ще има проблеми

Кризисната ситуация ще продължи още месец - два
Обновена: 7 юни 2020 12:30 | 7 юни 2020 11:16, Камелия Цветанова
71
Коронавирусът е тук, ако нещата са на самотек, ще има проблеми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рано е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад, коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

По думите му ситуацията ще продължи още поне месец-два.

„Мненията са контрастни - между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак... Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с тези огнища, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение“, посочи той.

Доц. д-р Кунчев не изключва никоя теория за произхода вируса.

„Ако има нещо положително, то е че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести... Ние щем-не щем направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения. На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят както за системата на общественото здраве. 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“, настоя доц. Кунчев.

Според държавния здравен инспектор основният проблем на системата са кадрите.

„Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай“, призна той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
3
 
! Отговори
Младеж преди 3 години
Добре ми е, програмист, живея с родителите си, на 30 съм. Не ми трябва да излизам. Програмирането ми доставя голямо удоволствие. В момента си стъпвам на краката, на 40 ще си позволя да изляза под наем.
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата не са на самотек, професоре. Повечето хора сме достатъчно грамотни и подържаме хигиената си. Само Бойко тьпака си верва, че той ни е научил да си мием ръцете...
41
10
 
6
 
! Отговори
Баба Пена преди 3 години
Младежи, стойте си по къщята! Ще ни изпоразите! Аз не съм излизала от 3 месеца, гледам си сериалите и ми е добре. Ама младите искат да пътуват - какво толкова му е интересно на пътуването? Сериалите вечер по Бтв-то са по-интересни. Останете си вкъщи поне до Коледа!
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сте ли се замисляли, че може да ви втресе и да вдигнете температура по други причини, освен коронавирус? Или да ви заболи гърло заради поленова алергия, например?
39
1
 
1
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Обещавам пълен съпорт, професоре!
38
3
 
14
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Маските са за да мълчите, не да ви пазят.
37
1
 
14
 
! Отговори
Дада преди 3 години
И как откриха всички тези болни в Сърница? Пример - заболя ви гърлото, не се чувствате идеално, втрисва ви. Тичате ли да си правите тест и после недай си Боже да ви вкарат в концлагера, наречен българска провинциална болница (повечето от софийските също не са кой знае колко по-добре). Явно са били контактни лица, не вярвам някой да се втурне да си прави тест, при положение, че да го вкарат в болница с нищо няма да му помогнат - няма лечение! Стига с тези излекувани. Вирусът минава за 1-2 седми
36
3
 
11
 
! Отговори
Дада преди 3 години
Хайде стига с истерясването! И аз бях болен от нещо преди месец, не бях добре, но ми мина. За повечето хора под 60 е обикновен грип! Писна ми да ходя с маска по улиците, аз я нося не само в магазините, въпреки че нямам 25 дори. Оставете ни да си живеем живота!
35
0
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
.....Докато една продавачка взема повече от лекар ,ще има да търсите и да се чешете по "умните главички"....пишеш глуписти, кажи къде взимат тез големи пари продавачките. Млад лекар и в Германия взима относит по нискс заплащане, Лекар с над 10 г стаж под 2500 няма. Ако мислиш че продавачка в мола взима повече от 800 значи си наивник.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ви кажа на дебббилите ехидни, фо 15 ти ще има нова затворена държава, с това темпо на нови заразени 100 нс ден ще ги задмминем
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато една продавачка взема повече от лекар ,ще има да търсите и да се чешете по "умните главички".
32
3
 
6
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
човалите идват
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е короната докторе ,стига лъжи
30
5
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СТЯГАЙТЕ МЕРКИТЕ ДА НЯМА КОВЧЕЗИ
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Slagai maskite barzo!
28
5
 
11
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Странни са ми писанията на някои. До миналата седмица реваха, че им е писнало да виждат всеки ден хората от щаба. Сега пък реват, че са се скрили... Пълно малоумие е това!!! Айде, опровергайте ме! Или друго си е постоянно да плюем против всичко и всички...
27
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е лъжа,на която вярват само *** ,безмозъчни овце! А престъпника от Банкя продължава да граби България с пълни шепи.Останете ***,прости и с робско мислене драги българи....ето това не се лекува
26
3
 
3
 
! Отговори
Бубайко нареди !!! преди 3 години
Изведнъж ,ей така ! Отваряме всичко ! На въпроса как така до вчера така, днеска иначе ,той каза, че хората са се научили да се пазят---а сега като дойдат туристи от къде ли не да спасим,,туризма,, и отвори дискотеките ще хапнем дървото баш както си му е реда ! И като нищо ще ни тури една карантина за още 2--3 месеца ,после пак същото ,щото трябва да имаме *** и да си го изкараме другото спасение е ваксина или лекарство..
25
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хайде по-смело де, изплюйтe го това камъче!Стрес тест на здравната система нали?Затова беше цялата дандания, затова ни плашеха с чували и камиони!За да не се претовари и без това колабиращата здравна система.Ама никой не смее да го заяви на глас открито: Здравната ни система е в клинична смърт.Лекари пенсионери с "придружаващи заболявания" са на фронтовата линия, рискувайки здравето и живота си.Защото други няма!Младите избягаха на Запад!
24
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Гнусна държава, тъпо население. Стойте си там под карантина и не цапайте на вън.