Кои са опасните митове, които помагат на коронавируса да се разпространява?

Много хора вярват, че щом икономиката е отворена, опасността е отминала
7 юли 2020 21:20, Нели Христова
64
Кои са опасните митове, които помагат на коронавируса да се разпространява?
Снимка: БГНЕС

Целият свят разхлаби мерките срещу коронавируса, но както се и очакваше, болестта се появи отново. В САЩ случаите продължават да растат, Испания се принуди отново да затвори някои региони, в Германия и Австрия огнища се появяваха в големи кланници. Броят на заразените и в България расте. Но на какво се дължи това?

Ето някои от митовете, в които хората вярват и заради които спират да се пазят от COVID-19.

 

"Ако икономиката е отворена, то ситуацията с вируса се подобрява?"

По думите на Световната здравна организация: "Дори не сме близо до края на пандемията". Едва между 5% и 7% от населението на различните държави се е срещнало с вируса, а това е прекалено малък процент. За да се стигне така нареченият "стаден имунитет", трябва най-малко 70% от обществото вече да има антитела срещу COVID-19. Те трябва или да са прекарали вируса или да са ваксинирани срещу него. Но ваксината също е все още далеч, ако въобще бъде създадена.

Срещу коронавируса няма и лечение, така че единственият начин да ограничим разпространението му е като сами спазваме социалната дистанция и носим маски и поемем отговорност за спирането на предаването му. 

"Аз съм млад и здрав, за това не се притеснявам"

В първите дни на пандемията се твърдеше, че вирусът не засяга тежко младите хора. Но през последните месеци новите жертви на вируса са именно поколението Z и Милениумите. Да, процентът на смъртност при тях е нищожен, но много млади хора дълго ще се борят с усложненията, които COVID-19 им нанася.

След като всички мерки се разпуснаха, младите хора започнаха да излизат повече. Така, докато в началото на пандемията в САЩ най-много от заразените са на около 60 години, то сега средната възраст на болните от COVID-19 e между 30 - 40 години. В България, особено след някои абитуриентски балове, също се увеличи броят на младите, заразени с коронавирус.

"Всеки ден ни мерят температурата на работа"

Това не трябва да ни успокоява, че коронавирус няма на работното ни място. Голяма част от заразените прекарват заболяването без симптоми, което означава, че те нямат висока температура и ще преминат незабелязано през проверките на входа на работните ни места, барове и ресторанти.

Всъщност, дори хората, които имат симптоми на COVID-19, често нямат треска.

"Няма нужда да нося маска"

В Тексас, където след падането на част от мерките хората решават, че вече нямат нужда от това да носят маски, случаите на заразени с коронавирус рязко се покачват. За това се наложи да бъде издадена заповед, с която маските станаха задължителни. Близо 20 щата последваха този пример, но в онези, като Аризона и Флорида, където маските не са задължителни, случаите продължават да се увеличават.

Важно е маските да се носят правилно - покривайки както носа, така и устата.

"Процентът на смъртност спада, значи всичко се оправя?"

Много експерти твърдят, че коронавирусът е станал по-малко летален, но по-заразен. Това сякаш успокоява хората по цял свят, въпреки че няма достатъчно данни, които да потвърдят тази теория. Да, смъртните случаи са значително по-малко, но някак на страна остава факта, че коронавирусът сега се разпространява по-бързо от всякога. Също така повечето новозаразени са млади хора, които по-рядко умират в следствие на вируса, но пък те го предават на много повече други хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът както винаги трябва ръка да пипне око да види, че да повярва в каквото и да е :))) тъжна картинка.
57
4
 
7
 
! Отговори
аз преди 3 години
До АнонименОбявена е епидемия за свинския грип.Не сте се информирали.И данните за починалите са около 500 000 души в рамките на 6 години.Сега има същата бройка за 6 месеца.Дали разбрахте разликата или ще продължите да сравнявате с птичи грип,рак,инфаркти,инсулти и др.Аман....
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек колкото се предаде толкова падне дотам ли се докарахме за болести и пенсии да живеем
55
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога българинът ще лежи а не да работи българинът се гледа лекото а не мисли за последствията чудя се защо мисли за болести а не за радост работа веселие къде отиде всичко това а другари
54
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На аптекарите вече им писна да видим на докторите докога просто споделям има нещо в това но какво вече започвам да се убеждавам пет града има развиване интересно мие докога учудващо е два три елитни отбора заразени изведнъж онзи болен утре говори по нова вие се замислете какво е това тия защо го толкова отдават на внимание след като никога не са се грижили за нас то пък сега да мислят даваики тестове наляво и надясно първите два месеца къде бяха
53
7
 
8
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Опасни митове са некадърността на тия от Щаба, които създават паника у населението, и простотията на населението, което се връзва на информационното облъчване
52
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости, глупости, глупости, глупости!!!!
51
6
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Добре селекциониран вирус в лаборатория построена от французи, по програми платени от американци и изпълнители китайци, които са се ровили по пещерите с прилепи. Всиките свързани с глобалистите.
50
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България годишно умират 16 000само от рак. Това са данни на статистически саит от преди "Чумата".
49
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият мит е, че има смъртоносен вирус, от който ще настане масова мор, ако не се съгласим да живеем в постоянен контрационен лагер. А за да съществува този мит най-голяма е вината на продажните медии, сеещи масова психоза на база голи предположения без научна обосновка. Пример: горния пасквил.
48
10
 
21
 
! Отговори
за коментар 40 преди 3 години
Южна Корея, население 51 милиона, заразени днес 44... Ганьовска България, с многознайни ***, днес 174... Утре 204, и така, докато на всеки се тръшне баба му и майка му и чичо му, и загрее, че нещо май не е наред... Ама тогава вече - късно
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основния мит е, че организираното човешко общество, може да остане същото в сегашните си параметри, правейки се, че вируса не съществува, или че ще премине без да промени достигнатия модел на съвременния живот.Промяната е неизбежна. Или човечеството ще бъде активно и намери нови параметри, или този и следващите вируси ще го сринат, и пак ще се достигне до нови параметри на битието, но вече не по наше желание, а по дълъг и разрушителен за цивилизацията път.
46
2
 
7
 
! Отговори
до Н.Б преди 3 години
бе стига с тея конспирации. То и извънземните затова ги крият, за да не вземат страна в битката между банковия и индустриалния капитал.
45
10
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Лайте лайте! На края ще цъфне цялата истина за вируса и измамата на века !!!
44
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да нося маска, няма да спазвам и дистанция. Кукловодите да си играят сценката сами.
43
7
 
8
 
! Отговори
N.B. преди 3 години
истината е че всичко е заради вражда между банковия и индустриалнич капитал ...а короната е просто един вирус (вирусите и бактериите са навсякъде около наси и винаги ги е имало ) който да е на сцената пред хората докато нещата се пренаредят
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БайфиданВместо да сипеш злоба ти казах сам провери. Сам
41
6
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
До 39. Само искам да ти кажа, че ни е писнало от "разбирачи" и "конспиратори" като теб. И понеже се правиш на много отворен, ако искаш да ти повярваме, е задължително да кажеш кой си ти и какъв си. Иначе галошши по сайтовете, на които всичко им е ясно с лопати да ги ринеш.
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От свински грип през 2009та е имало 1млрд. заразени в света по данни на СЗО и дори епидемия не беше обявена. Сега за 11млн. заразени - пандемия?Защо? Защо? Защо?Какво криете, защо ни лъжете?
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споменаваната Южна Корея - маски, забрани, много тестове и днес 44 новозаразени.Спрели са нещо, ама друг път.