Ужасяващи болки и последици – да се възстановяваш от коронавируса с месеци

Някои се разминават леко с COVID-19, ала други нямат този късмет
21 юли 2020 20:05, Нели Христова
80
Ужасяващи болки и последици – да се възстановяваш от коронавируса с месеци
Снимка: БГНЕС

Някои хора преминават през коронавируса леко. За други борбата продължава месеци. Наричат ги "дълги преносители", а усложненията при тях може да останат за цял живот. Техните симптоми са продължителни, но нямат ясен модел. По първоначални данни, при леките случаи, възстановяването от COVID-19 отнема до две седмици, при по-тежки - между три и шест седмици.

Но за "дългите преносители" отрицателният тест за коронавирус не означава, че животът им отново ще е нормален.

Вместо това негативният тест бележи началото на един дълъг възстановителен процес, който понякога изглежда безкраен.

В група във Facebook част от хората, при които COVID-19 продължава по-дълго, идентифицираха близо 100 допълнителни симптома. Сред тях са умора, болки, трудно заспиване, сърцебиене, невропатия, шум в ушите, тремор, замъглено зрение и проблеми с паметта.

Скорошно проучване, публикувано в сп. Brain установи връзка между коронавируса и неврологични и невропсихиатрични заболявания. А изследване в сп. Cureus документира 18 неврологични отклонения, които могат да засегнат преборилите COVID-19, включително главоболие, инсулт, припадъци, синдром на Гилен-Баре и мускулна пареза.

The Guardian разказва историите на трима души, които продължават битката си с COVID-19 по-дълго, отколкото са очаквали.

"Това не е нормално", казва 30-годишната Карин Бишоф, бивш пожарникар и фелдшер от Флорида.

Симптомите ми започнаха около 15-ти март. Когато ме тестваха на 23-ти март имах възпалено гърло, треска, суха кашлица, недостиг на въздух и изгубих чувството си за мирис. Чувствах се все едно ме е ударил товарен влак. Наистина имах чувството, че ще изгубя съзнание. Аз съм самотна майка и след като училищата затвориха, трябваше да продължа да работя. Оставих 11-годишният си син с баща ми, който живее на два часа път от дома ми. Вече се притеснявах, че съм болна, но фактът, че съм напълно сама, увеличи притеснението ми.

На втората и третата седмица от диагнозата ми главно си лежах в леглото. На четвъртата и петата седмица се върнах на работа и тогава го усетих: "Това не е нормално". Изпитвах симптоми на вълни - те се появяваха и си отиваха и никога не знаех, кога ще ме връхлетят.

Чувствах се безпомощна. Преди ходех на фитнес шест пъти в седмицата. Сега не можех да изкача дори стълбите. Играя футбол, карам колело и ходех да плувам със сина си. Сега чувствам вина, защото останах без работа и не знам каква професия ще мога да имам след това, за да издържам сина си.

Изпитвам интензивна умора, безсъние и главоболие. Зрението ми е нарушено, съзнанието - замъглено. Имам болки, световъртеж, горещи вълни. Все още не усещам миризми. Притеснена съм, че имам следвирусна дисзавтономия (нарушение на вегетативната нервна система, която контролира основните телесни функции като кръвно налягане, сърдечен пулс и метаболизъм).

Освен всички тези симптоми имам чувството, че здравните работници не ме взимат насериозно. Трябва да се боря, за да си уредя преглед. Когато отидох в кабинета на своя пулмолог, той махна с ръка и каза: "Ще се оправиш." Преди да прочета статиите за дългосрочните симптоми на коронавируса, мислех, че полудявам.

"Болката е шокираща", споделя Билал Кизилбаш, на 34 г., главен изпълнителен директор от Мисисипи

Когато дадох положителната си проба за COVID-19, докторът ме прати у дома. Но когато устните ми станаха сини се върнах отново в спешното и ме приеха в болница. Бях там за около месец, най-вече в интензивното отделение. Не бях включен към вентилатор, но носех маска, подобна на шнорхел. Тя е свързана с машина, която изпуска въздух в носа ми. Чувствах се все едно съм в ураган.

След като напуснах болницата през юни се наложи да се връщам в спешното най-малко шест пъти заради съсиреци. Останах там сумарно още десет дни.

Заради течноста в дробовете ми постоянно изпитвам болка и кашлям, което ми пречи да спя. Постоянно прочиствам гърлото си. Последният път, в който отидох в спешното, имах болки в гърдите в продължение на три-четири дни. Изведнъж краката ми отекоха. Аз съм на 34 години, никога не съм имал отоци и съм доста активен. Запитах се: "Какво става, по дяволите?"

Обонянието ми вече е свръхчувствително. Количеството болка, което изпитах, е шокиращо. Все едно съм бил нападнат с биологично оръжие. Понякога се налага да си взема почивка от работа, за да мога да си легна. Болката е толкова разсейваща, че допускам грешки в работата си и разчитам на моя екип да проверява за такива след мен. Бих казал, че функционирам само на около 40%.

"Трудно е не само физически, но и психически", казва Латоя Хенри, на 43 години, специалист по връзки с обществеността и комуникации от Мичиган

В началото имах лека треска и суха кашлица. Нямах апетит, нямах и сили. Когато видях кръв в изпражненията си, отидох в спешна помощ.

Седмица след като бях започнала да изпитвам симптомите на коронавируса бях у дома с родителите си. Чувствах се изключително зле, затова ги помолих да се обадят на 911. Откараха ме в болницата с линейка, а два дни по-късно трябваше да дишам с помощта на вентилатор. Седмица по-късно вече можех да дишам сама. На 11 април напуснах лечебното заведение. Бях изгубила много мускулна маса и се прибрах у дома с проходилка. Още тогава усещах ужасяващи болки в тялото си, най-вече в белите дробове. Опитвах се да си го обясня с това, че тялото ми се опитва да произвежда енергия, но не успява. В началото това се появяваше по няколко пъти на ден. Сега - веднъж седмично.

Имах храчки в различни цветове. Притесних се, когато станаха черни, но лекарят ми каза да не се притеснявам. Появи се и тежка екзема, която лекарят каза, че се дължи на възстановителния процес. Все още имам необясними потрепвания в ръцете и краката. Не съм имала придружаващи заболявания, но месеци по-късно все още не мога да се възстановя от COVID-19. Губя баланс, имам стягане в гърдите, нередовен пулс.

Но освен физическите симптоми, трудност представляват и психическите. Изпитвах страх, че ще трябва да се върна в болницата. Лекарите ви казват, че ще имате добри и лоши дни, но наистина не знаете какво всъщност е нормално за тази болест. Това, което се опитвам да ви кажа е - носете маските си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Всеки го изкарва различно. За съжаление имам двама познати, които стигнаха до болница и кислород.Надявам се всеки от вас да го изкара лесно с един-два дена неразположение или без да разбере, че е вирусоносител. Но нека разберем , че не всички го изкарват леко. Апропо, моите познати са на 40 г.
61
8
 
12
 
! Отговори
Z2Z преди 3 години
Как така не могат да проумеят хората, които не искат да носят маски, защо се носят. Те се носят, за да предпазиш другите от себе си. Да предположим, че всеки е може би заразен. Вируса не лети сам а се пренася от аерозолните частици които се отделят когато говорим или дишаме. А когато другите носят маски предпазват теб.Така ако сме нормално общество и се грижим един за друг ще прекратим разпространението на вируса много бързо.Но да се вярва на конспирации е някак по естествено за повечето хора.
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Или 66Има ли климатик и затворено пространство СВЪРШЕН СИ !!Маска може да сложиш на всичките си дупки НУЛА ефект.Зимата ще е СЕЧ.
59
4
 
2
 
! Отговори
Или преди 3 години
Хигиена хора, хигиена и дистанция му е майката! Маските и ръкавиците дават измамно чувство за сигурност, но без чиста маска или кърпа в помещения с климатик и много хора си е безумство.
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които искат да живеят в Апокалиспис, също и платените тролчета. Вие знаете ли колко е реалния размер на един вирус? Как точно ще го спрете с кърпа,*** или някаква маска на лицето ви(която никой не знае всъщност на колко време е месец,два,три.... аа той вируса може да влезне и през очите ви. Отделно смърделите ви пелени имат пролуки около носа ви, около бузите ви и около брадата ви.
57
11
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Усложнения се получават понякога и при другите вируси 1:1000, а последиците не са по-малко страшни, но за тях никой не затваря държавата и света.Коронавирус е преувеличена опасност. Раздута !Коронавирус е експеримент, а не болест.Цяло лято ще поддържат огъня на истерията, а октомври/ноември е планирано ново затваряне.У нас заради протестите може и по-рано.И така 2-3 години, докато ни писне и сами пожелаем "новата" ваксина с чипа.Целта ? Тотален контрол и вечна власт на световния елит.
56
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 159Наистина е ужасна но е самата истина.А това че истината те психира няма значение.Казвам ти го от първо лице единствено число.На някой ще им се размине но на други НЕ.Който иска нека рискува.Ако имаш и грам мозък се пазиш но ако си просст крещиш "Няма вирус" като Мангассъров и така.Квото ти е писано.е
55
6
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Искам Мангър-Джангъра да стане дълъг преносител. Не съм лош човек и не искам да умре, ама дано се гърчи червея
54
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е ужасна и написана целенасочено да психира хората! Има неща, които не е необходимо да знаем и това е едно от тях! Нарочно драска тия психарии!
53
9
 
10
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Ай стига простотий!!! 3ма пациенти.....от няколко стотин хиляди.... а бе вий прости ли сте или ***??? И колко ви плащат за такива статий?!?
52
6
 
7
 
! Отговори
Satira преди 3 години
Аман вече, този Коронавирус какво ли не засяга?
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, къде е зеления чорап?Нещо си правеше тестове напоследък.Контактен се оказа на служители в Президентството, с положителни тестове.Дали не са на Шипка. Да се лекуват.
50
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък си спазвам мерките и не слушам Румен дългото чорапче.НЕмало вирОс.Има ли го, нЕма ли го.НЕмам намерение да го разбера по трудния начин.Колкото на по-наперен се прави някой, толкова по-вероятно е да е заразоносител. Не общувам с такива хора лично. Има си Вайбър и Скайп за тази цел.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има още една болест която е неизучина от човека !Според един учен лекар инсулта се причинява от вирус които запушва венитеИ артериите на хората от години !Ама защо симптомите са същите съсиръци ?Защото е смесен вируса на стафилококи с друг вирус от типа свински грип .И се е получил супервирус убиец бавен но сигурен !
48
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако веднага им бяха изплатили обещаните 1800лв+ДДС щяха да се възстановят много по-бързо, а те сега си измислят симптоми , уж резултат от несъществуващия вирус "BG first!"
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи тея дето са умряли няма са мъчат !Другите ще умрат с болки след време и мъки нечовешки без помощ и лек!
46
21
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Пич Бай *** сте точно вие,които вярвате на всяка глупост за този вирус!Много сте отворени,първи напълнихте гащите,да се криете под легла и полите на жените си!А вярвайте,че работя също в кофти среда,и от 13 март насам съм си все машина!Плажче,бира,флиртче,така се живее
45
14
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Украсете още истории,аз съм читател!Гледайте някъде да не изтече радиация,че тогава ще е забавно
44
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави впечатление че всички които разказват какво са преживели докато били,,болни'' и след кати са,,оздрвшли'' са кравари. Как пик не се намери един италанец,испанец,германец...да разказва колко го боляло и бля,бля
43
11
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
За някой минава леко, за други тежко, а трети не са засегнати и никога няма да бъдат засегнати. Последните са издръжливи и ще оцелеят при силните вибрации на Земята. Коронавирусът е проблем за най-слабите и е само началото. Тези хора ако не издържат на коронавирус, няма да стигнат и до следващото изпитание след коронавируса, което ще е следващото сито за прочистване на Земята и човечеството. Не е ад, а издигане на човечеството на по-висока раса. За да стигнем до висока раса, минаваме прес сито.