Венецуела – единствената страна, където да си болен от коронавирус е престъпление

Заразените биват арестувани и пращани в наказателни лагери
19 авг 2020 21:20, Нели Христова
81
Венецуела – единствената страна, където да си болен от коронавирус е престъпление
Снимка: БГНЕС

Във Венецуела лидерът Николас Мадуро се справя с коронавируса по начина, по който потушава преврат срещу режима си - като разположи целия репресивен апарат за сигурност срещу него. По този начин Венецуела се превръща в първата страна, в която да си болен от COVID-19 всъщност е престъпление.

Правителството в страната приема всеки, който е имал контакт с вируса, за "биотерорист" и призовават съседите им да ги докладват. След това следва арест от страна на полицията. Задържани са и лекарите и експертите, които поставят под въпрос странния метод на Мадуро за справяне със здравната криза, съобщават от The New York Times.

Най-силно засегнати от тези мерки са хората, които са работили в чужбина, но заради кризата са загубили работното си място. Те се връщат обратно във Венецуела, а властите веднага ги пращат в наказателни лагери от страх, че може да са заразени. Тези центрове се намират в изоставени хотели, училища и отделни части на гарите. Завърналите се у дома са принудени да стоят в претъпкани стаи, с минимално количество храна и вода, без маски. В тях прекарват седмици, понякога и месеци, докато не бъдат тествани за COVID-19. През това време се "лекуват" с непроверени лекарства.

"Казаха ни, че ако сме заразени, ние сме виновни за разпространяването на заразата в страната", разказва Хавиер Аристизабал, медицинска сестра от столицата Каракас. След като се завръща от Колумбия през март, той прекарва 70 дни в центъра.

В друг голям град - Сан Кристобал, домовете на семействата, за които се подозира, че са заразени, се маркират, а полицията ги заплашва с арест. В Маракайбо полицията патрулира по улиците в търсене на венецуелци, които отново са влезли в страната без официално одобрение. Членове на опозицията пък твърдят, че ако някой от тях започне да говори за появата на нови огнища, веднага е заплашван със съд.

"Това е единствената държава, в която да имаш COVID-19 е престъпление", казва опозиционерът Серхио Идалго. Той разказва, че един ден почувствал част от симптомите на коронавируса, а малко по-късно полицията стояла на вратата му и го обвинявала, че е виновен за заразата сред обществото.

Според политическите експерти, Мадуро приема пандемията като заплаха за властта си. За това той не се интересува от благото на народа, а просто да оцелее като лидер на Венецуела. А докторите в страната са притеснени - докато този краен метод може и да държи хората у дома и те да се заразяват по-малко, онези, които вече имат симптоми, може би никога няма да потърсят лекарска помощ. По този начин борбата с пандемията става по-трудна.

Трудно е да се каже колко силно COVID-19 е ударил Венецуела, тъй като статистики така и не се публикуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРОСТОТИЯТА НА ХОРАТА Е БЕЗГРАНИЧНА!!!!И НЕ Е НУЖНО ДА СИ АЙНЩАЙН ЗА ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ПРОСТОТИЯТА МОЖЕ Е БЕЗГРАНИЧНА!
22
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистът никога не се интересува от благото на нацията, по цял свят е така, както и у нас. По време на пандемия фигуранта стиска юмруци, въртоглавите му пригласят.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
За пръжинните легла от соца в арена арменец ли говориш? Не ги е осигурил той, а човекът чиито уши разтриваше. Менторът му Тодор правешки
20
9
 
12
 
! Отговори
ъхъ преди 3 години
Бай ти Мъдуро има топки колкото грахови зърна. Голяма гордост е да тероризираш народа си, който живее с 10-15$ на месец защото си некадърен корумпиран ***. Това в страна с огромни залежи на петрол.
19
13
 
9
 
! Отговори
Чакам коментари преди 3 години
На мозъчно недостатъчни, които наричат БОЙКО Борисов диктатор. На ви диктатура на венецуелския тъпан. А грижовния Бойко ви остави свободни да се мешате и даже ви осигури легла и хлорокин. Неблагодарници.
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news
17
15
 
5
 
! Отговори
Тиквенесуела преди 3 години
Да, ама поне Мъдуро има топки, да се противопостави на американското ембарго, освен това повечето мис юнивърс са от Венесуела.А тука само меки тикви, къде сте тръгнали да се сравнявате.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България са останали истински журналисти колкото и бойна техника имаме. Два Хвърчоплана от 1912 на цена 2 милярда... плюс няколко *** за по 200 000 всеки. НЕМА ТАКАВА ПОРНОГРАФИЯ
15
4
 
13
 
! Отговори
Да, точно! преди 3 години
Само да добавя, че в недемократична Северна Корея болните от корона вирус ги екзекутират с минохвъргачки и гранатомети!
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тая статия пресолиха манджата. Но в България за 30 години демокрация народа беше тотално опростачен, сега всичко кльопа, така че и това ще мине.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас псевдомедии като на жената на касабов от лъжепатриотите -флагман буквално търсеха болните в пандемията да ги питат що са болни и да ги сочат с пръст.
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгарят Мадуро пипа здраво!Винцеремос, дрОгаре!
11
8
 
4
 
! Отговори
Йосиф Джугашвили преди 3 години
Так держать, товарищи!Агентов коронавируса - смертная казнь!!!
10
8
 
14
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Браво, точно така. Пишете против Венецуела, против Беларус и против С. Корея.Нищо, че американското протеже назначено за президент на Бразилия направо прави прочистване на бедните, още не е сигурно дали самия той ще оцелее от К)ОВИД усложнения.Нищо, че в "тигъра" Перу направо се копаят масови гробове, и след тях идва голямото заразяване в Мексико.Не ми се говори какво става в Чили, където се радваха, че "били избили комунистите на стадиона" и сега всичко било наред.
9
13
 
14
 
! Отговори
Ниш е България преди 3 години
Такива са единствените съюзници на руския робовладелец Путин и сръбските му слуги.
8
4
 
10
 
! Отговори
Искам такъв фас преди 3 години
Само веднъж да си дръпна, за да имам такива интересни видения. С това поредно изтрещяване "Ню Йорк Таймс" само потвърждава мнението на Тръмписимо за това парцалче.(Споко, знам какъв ужас е Венецуела, ама пропаганда може да се пише и без помощта на психотропни вещества.)
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боб дърпам за Венецуела,по-добре да си гледаме нашата къщичка в Европа и България!
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре смърт от колкото робство. Венецуела трябва да се събуди и да поеме нов път.
5
9
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Във Венецуела има в пъти по-малко заразени в сравнение със съседните Колумбия и Бразилия, а и от почти цялата Южна Америка. Нормално е да считат пристигналите от съседните държави за рискови и да взимат мерки. В България е същото.
4
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи като новина за Северна Корея.... глупости и пропаганда на килограм...