Шведският модел - успешен за Швеция, но опасен за Европа

Въпреки това много държави обмислят прилагането му
29 сеп 2020 15:26, Нели Христова
68
Шведският модел - успешен за Швеция, но опасен за Европа
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица експерти по разпространяването на COVID-19 смело обявиха - епидемията в Швеция е приключила, тъй като коронавирусът се е "изчерпал". Те обявиха, че най-вероятно общество вече изгражда имунитет.

Този коментар, разбира се, предизвика много други лидери на европейски държави отново да преосмислят идеята и да въведат "по-лекия" подход на Швеция към вируса, за да не унищожат икономиките си. И разбираемо - в думите на Ким Снепен от Института на Нилс Бор в Копенхаген има много оптимизъм, тъй като заразяването и смъртността в Швеция са изключително ниски през последните седмици, докато втората вълна на COVID-19 вече набира сила в цяла Европа. А това е голям обрат за страната, която имаше най-висока смъртност през пролетта.

Проблемът е, че учените не са абсолютно сигурни, дали наистина в Швеция се изгражда имунитет срещу вируса.

Но въпреки това добрите резултати доведоха до това премиерът на Великобритания Борис Джонсън да обяви мерки, които напомнят на шведския модел. Учените както в Швеция, така и в Англия предупреждават, че това не е особено добра идея и всъщност може да се окаже опасно. Броят на заразените във Великобритания расте бързо, но правителството на Джонсън реши да заложи повече на личната отговорност, отколкото на ясните и строги мерки, за да се ограничи разпространението на вируса. Същото, което и Швеция направи.

Да, в началото на пандемията, когато всички държави затвориха границите си, заведенията си, а хората им останаха у дома, Швеция бе оазис. Властите там съветваха да се спазват мерки, но не го налагаха със закони и заповеди. Но сега, дори и да има вероятност този подход да се е оказал успешен, дори правителството на Швеция предупреждава, че не е безопасно други държави да следват нейния модел. Въпреки това самият Борис Джонсън е взел съвет за мерките, които да въведе във Великобритания, от самият Андрес Тегнел - архитектът на шведския модел.

Дори властите в САЩ, които напълно отричат да следват този начин за справяне на пандемията, всъщност целят едно - колкото се може повече хора да се заразят, за да се изгради колективен имунитет.

Така дебатът за това, дали е възможно да се избавим от пандемията благодарение на стадния имунитет, отново се появи.

Все още е прекалено рано да обявим победа за Швеция над COVID-19. Властите в страната също правят всичко възможно да обяснят, че все още нищо не е приключило. След смъртоносната пролет, епидемията в страната изглежда е под контрол. Но през последната седмица броят на случаите и там започна да расте леко, а Тегнел заяви, че този път може би ще се наложи да бъдат въведени някои по-строги мерки. Той дори препоръча носенето на маски на закрити места - мярка, към която той бе настроен крайно негативно преди месеци.

За да се изгради стаден имунитет, 60-70% от населението на една държава трябва да има антитела срещу вируса. Проучвания обаче показват, че дори в най-силно ударените от вируса градове, като Стокхолм, едва 15% от хората имат антитела. В САЩ процентът е по-нисък - 10%, което е много далеч от нужното за изграждане на стаден имунитет, а и учените не са особено сигурни колко и за колко дълго ни защитават тези антитела от коронавируса.

По време на пандемията по-големият фокус падна именно върху антителата, но учените изследват и ефекта на Т-клетките, които могат също да играят ролята на защитен механизъм и да се борят с вируса. Едно рецензирано проучване на изследователи от шведския институт Karolinksa показа по-високо от очакваното ниво на Т-клетъчна реакция в кръвните проби на здрави хора. В изследването си те включват хора, които са прекарали с лека или безсимптомна инфекция от COVID-19, както и здрави кръводарители като контролна група.

Интересното е, че дори и 30% здравите доброволци, които не са имали досег с коронавируса, имат повече Т-клетки. Този процент е по-голям от онзи на хората, които са дали положителен тест за антитела в Стокхолм. И все пак учените предупреждават, че все още не е напълно ясно дали Т-клетки наистина предпазват. Но дори да осигуряват защита, правителствата не бива да оставят COVID-19 да се разпространява свободно из обществото. Те се аргументират, че дори и да предпазим възрастните и уязвимите на вируса хора, той все пак може да причини тежки продължителни последици и у по-младите и здрави хора.

Преди да има доказателства, че имунитет наистина се изгражда в Швеция, е невъзможно да кажем какво стои зад ниските нива на заразата.

Има много странични фактори, които оказват влияние - над 50% от шведите живея сами, повече отколкото във всяка друга европейска държав. Това може да е от голямо значение, тъй като изследвания показват, че най-често заразяването става у дома от член на семейството. Шведите вярват на властите си повече, отколкото останалите европейци. Също така шведските градове не са толкова гъсто населени, както тези във Великобритания и САЩ, въпреки че не е ясно каква роля играе гъстотата на населението в разпространението на вируса. А онези, които трябва да се изолират заради съмнения, че са болни, продължават да получават заплатите си, дори и да не работят.

Да приложиш шведския модел в страна с друга система и друга култура би било опасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
16
 
! Отговори
БългАрия преди 3 години
Докато държавата се управлява от еднокнижник никога няма да чуете за български модел. За да имаш модел трябва да имаш акъл и национално достойнство. Качества които тулупът йесмен не притежава. За него е важно да върти опашле на Меркел, да му казват конграчулейлънс и папите да го галят по Тиквата.
42
2
 
9
 
! Отговори
d преди 3 години
Изглежда в тази медия работят предимно преводачи.Цялата статия е просто един превод от английска медия. Все пак живеем в България, глупаво е да пускате статия в коят предимно се сравнява модела на Швеция и постъпките на Великобритания и в частност Борис Джонсън.Google translate постоянно напредва и подобни "автори" скоро няма да бъдат необходими. Жалко, че на някой ще му дъде платено само за един copy/paste
41
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не вярвам на никой, нито на политиците, нито на учените, нито на медиите.всички лъжат брутално. вярвам само на себе си, и затова докато не прочуа стотици различни медии и информации, не твърдя нищо със сигурност.засега мога да потвърдя само едно нещо със сигурност:ковид не е толкова опасен, колкото казват че е, бройките са фалшифицирани, група от хора печелят от това. със сигурност се касае за световна манипулация. дали ще слагат чипове или нещщо друго - незнам, но тая лъжа има определена цел
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу вирус имунитет не се изгражда. Навремето нямаше вируси, имаше настинки, които никой не броеше.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, как ковид троловете още не са налазили тази новина? Ало, ръководството, разпратете им линка незабавно, че явно сами не могат да си го намерят :D
38
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Важното"СТАДЕН ИМУНИТЕТ СЪЩЕСТВУВА И ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ!"Според ковидиалната шизофрения при коронавируса стаден имунитет не съществува, обаче по отношение на масовото ваксиниране изведнъж започва да съществува. Хаха, достатъчно е човек да се абстрахира от цялата медийна ковидпропаганда и да погледне нещата безпристрастно и веднага ще забележи как цялата ковидпостановка е един ужасно противоречив фарс, крепящ се на глинени крака. Кой се върже - върже. Е, явно има достатъчно балъци
37
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха, и какво стана, нали шведите мряха, ама яко мряха...Само те реагираха адекватно на тази просtotia и резултата беше напълно ясен и предвидим. Всички останали Европейски (и не само) държави и техните меко казано злоупотреби с властта не заслужават и коментар...
36
5
 
23
 
! Отговори
От Минск преди 3 години
Шведите си нямат ген. Муфтаджийски да им каже "ще измрете яко" и затова моделът им е успешен и ще живеят яко.
35
7
 
28
 
! Отговори
Важното преди 3 години
За слепците, които не видяха ВАЖНОТО в тази статия:СТАДЕН ИМУНИТЕТ СЪЩЕСТВУВА И ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ!
34
12
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Да не се хвалят нито Беларус нито Шеция, че безпроблемни държави няма у светот
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямо смукане от пръстите, голямо чудо.А Беларуския модел как е?
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да имате шведска маса, шведска тройка и шведски ковид, първо трябва да имате шведска самота!
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уау- 50% от населението на Швеция живеели сами, т.е. половината население нямат семейство, а ако са имали са разведени, децата им не са с тях и не се събират с внуци! Леле, предпочитам лудия италиански живот с приятели, близки и пълни къщи с глъчка! Дръжте си ги тия студени и явно самотни шведи!
30
5
 
5
 
! Отговори
А преди 3 години
Борис Джонсън бързо забрави интензивното....20850
29
1
 
14
 
! Отговори
Кнудт Хамсунд преди 3 години
"Шведите живеят сами в пещери, срещат се и правят секс само през приложения на телефона и пазаруват с дронове"Те и белгийците са така. Дай некоя друга опорка.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Русия и Китай успяха да се справят с вуриса, без ексцесии - отговорно и спокойно.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото си мислех, че шведите са ги избрали за назидателно плашило. Не налагат карантини и строги мерки и накрая измират яко. Един вид, вижте какво щеше да стане и с вас, ако не ви бяхме затворили под домашен арест и не ви бяхме напъхали намордниците. Явно обаче нещо се е объркало или пък представлението тепърва предстои тази зима.
26
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Беларус, и Швеция показаха на световния ционизъм, че е неадекватен тоталитарен господар. А на останалите държави, които *** подметките му - че са наврени в калта, послушни и наведени пред него.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, колко хубаво било в Швеция - нищо не правиш и резултатът идва!
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кнудт Хамсунд"Що бе? Каква е разликата? С какво Швеция е различна от другите европейски държави и съответно с какво един швед се различава от един белгиец примерно ?"Ти не знаеш ли? Шведите живеят сами в пещери, срещат се и правят секс само през приложения на телефона и пазаруват с дронове. А да, и са много съвестни и изпълнителни, а не като безотговорните *** - да се ръкуват, целуват и срещат на живо, моля ви се...