Прогнозата не е оптимистична, ръст на болните в цяла Европа

Ако маските са вредни, нямаше да има живи лекари
12 окт 2020 21:35, Екип на Bulgaria On Air
18
Прогнозата не е оптимистична, ръст на болните в цяла Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

яколко дни с рекордни нива на заразени с коронавирус бяха отчетени миналата седмица. Ще има ли по-строги мерки за овладяването на заразата?

"Цифрите, които виждаме не са обнадеждаващи. Лекарите са изключително изморени. Ситуацията е притеснителна в това отношение. До края на август над 7 000 медици загубиха живота си", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че има ръст на заразените не само у нас, а в цяла Европа. Лятото пък бил най-благоприятният период за опазване от подобни вируси, защото повече сме на открито.

"Сега се връщаме към обичайния си живот за тази част на годината. Колкото по-често общуваме помежду си, по-близо и на затворено пространство, толкова повече нараства възможността да се заразим. Мерките са безобидни и не са трудни за изпълнение - физическата дистанция, носенето на маски, хигиената и проследяването на контактите на инфектиран. Заедно тези мерки могат да ни предпазят", смята тя.

Проф. Александрова добави, че хирургическите маски в последните десетилетия се носят от много лекари и зъболекари.

"Ако те бяха вредни, нямаше да има живи лекари и сестри. Особено на закрито и където няма възможност за проветряване и дистанция, препоръчвам носенето на маски. Когато хората са на открито, шансът да се заразят е една идея по-малък", посочи проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и бъдещите тестове, които ще са комбинирани - и за коронавирус, и за грип.

"Правенето на такъв тест дава информация, но винаги човек трябва да има и едно наум. Тестът може да е отрицателен, ако човек не е изградил антитела и става дума за имунологичен тест. Интерпретирането на тези резултати е част от поставянето на диагнозата. Ковид-19 има много лица и по-притеснителните хора биха могли да интерпретират всеки симптом. Грипът също е сериозно заболяване, недопускайки да се разболеем от грип, ще спестим допълнително и сериозно натоварване на здравната система. Не трябва да изпадаме в параноя", подчерта вирусологът.

Проф. Александрова допълни, че "Ремдесивир" и "Дексаметазон" са показали своята ефективност, а "Дексаметазон" показал, че може да намали смъртността при хора в тежко състояние.

"Лечението с кръвна плазма се прилага вече почти 100 години. Има заболявания, за които все още няма ваксини. Ефективността му се основава в това, че в организма на излекуваните има т. нар неутрализиращи антитела", обясни вирусологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един професор говори за вируса! Сигурно сме на първо място в света по брой на професорите на човек от населението. Ако всички са като тази явно добре хапват нашите професори от БАН :)
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще започнат и нарочно да убиват хората за да си изкарват бройката за измислената им корона.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За днес 600 парц*ала.До края на седмицата 1'000.При 2'000 затварят държавата или става война по улиците.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария днес за ударили 4000 новозаразени а по население са колкото Бг.Скоро и в Бг.Яко ще се мре.
11
2
 
3
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Грип = корона
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С отворени хотели и кръчми КАТАСТРОФАТА е гарантирана.2-3 Хил на ден не ни мърдат.Аз се изнасям докато не са затворили пак границите.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Селски, сами се обричате на гладна смърт като ГласувахтИ 11 години за Маркуч-Чекмедже Паша.Схващаш ли?!
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не лежте на тва ушенце че видите ли щото не сте дърти или щот сте уж здрави сте неуязвими.Много млади и здрави дадоха фира за седмица.
7
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 3 години
До 3 - да има такива случаи вече.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните се увеличават, а умрелите намаляват. Излекува ги короната от инфаркт, инсулт, рак, стенокардия, деменция.... Парадокс.
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Само от короната ли се умира ? Или забраниха да се умира от друга болест ? ПРИМИТИВНО СКРОЕНА ИЗМАМА И ДЕМАГОГИЯ ,ЦЕЛЯЩА ДА ВЪЗКРЕСИ ТРУПА НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД .
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният професор по мисирство и безродие! Съд за вас, вашта кожа предателска! За няколко мръсни сребърника подаяние от западните ви господари ни обрекохте на бавна смърт.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересува ме възможно ли едновременно да е болен човек и от грип и от коронавирус (според мен е възможно) .И как ще се лекува грипа, ако лекарствата са противопоказни за коронавирус ?
2
0
 
8
 
! Отговори
Радко преди 3 години
кое не ти хареса на коментара и господин Редакторе та ми изтри поста
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затворят кръчмите на Алибегов и хотелите на Валери Симеонов .