С маска в кабинките на лифта, ски училищата с групи до 10 души

Въвеждат единни правила за безопасност в курортите
10
С маска в кабинките на лифта, ски училищата с групи до 10 души
Снимка: БГНЕС

Единни правила за безопасност в курортите се въвеждат със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения  може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19. 

Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Време е за здравна дипломация, заяви Николова на работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители. В дискусията участва и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Пакетът мерки е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост те ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка, стана ясно от думите не вицепремиера, която призова всички в сектора да са гъвкави и инициативни.

Убедена съм, че с общи усилия и спазвайки указанията на Националния оперативен щаб, ще успеем да овладеем тенденцията за нарастваща опасност от вируса. Контролните органи ще бъдат напълно безкомпромисни при установяване на нарушения на правилата. Така ще защитим Зеления печат, който България получи от Световния съвет по туризъм като безопасна и сигурна дестинация.

Българските курорти вече натрупаха опит в осигуряването на безопасни условия за гостите си през лятото и трябва да продължат тази практика. Благодарение на общите ни мерки в летните ни курорти нямаше нито един потвърден случай на заболял с коронавирус в местата за настаняване. Нашата цел е тази положителна тенденция да се надгради и за зимните дестинации, посочи още вицепремиерът.

Николова призова да се спазват трите Д - дистанция, дезинфекция и дисциплина. От думите й стана ясно, че контролът ще започне преди официалното откриване на зимния сезон.

Според доц. Кунчев туризмът е една от двете системи заедно с образованието, които се справиха добре с ковид ситуацията. Местата за настаняване реагираха успешно. Обстановката обаче е динамична и ние до голяма степен зависим от нея. Практиката показа, че мерките работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, но всеки трябва да спазва изискванията. Благодаря за всичко, което правите, защото то е много. Готовността на зимните курорти ще е много по-голяма, отколкото на летните, каза още той.

Браншът и местната власт приветстваха и подкрепиха единните мерки на Министерството на туризма, като изразиха готовност да ги надграждат. Редица кметове предложиха допълнителни мероприятия за защита, за да могат туристите да са по-информирани за ситуацията. Те поискаха и единна рекламна кампания за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест. Представителите на местната власт са готови да съдействат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово изтъкнаха положителния си опит от лятото и отчетоха, че няма нито един заболял на тяхна територия след взетите стриктни мерки. Работи се за намаляване струпването на посетители. Разработена е също онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Вицепремиерът Марияна Николова допълни, че министерството е откликнало своевременно на искането на бизнеса да насочи антикризисна реклама както към вътрешния пазар, така и към балканските страни. Факт са 20 телевизионни клипа, изработени с екскурзоводи от страната за българските телевизии и социалните мрежи в балканските страни. Предстои да излезе национален имиджов клип за България, кадрите за който бяха предоставени безвъзмездно от ски курортите ни.


10
Още по темата: туризъмзимен сезон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Сигурен съм, че в Банско ще бъдат безкомпромисни със спазването на правилата и там ще може да се карат ски на спокойствие!
9
1
 
4
 
! Отговори
komitataе в политика преди 1 месец
всички маймуни и в баните с маски алоооо
8
1
 
7
 
! Отговори
в. цепеш преди 1 месец
днес с маски, а от утре и тапата за г***за ще е задължителна
7
2
 
7
 
! Отговори
Да бе да преди 1 месец
ако не намалят цените не виждам кой ще се вози по лифтовете
6
0
 
4
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
Остава сега и да се спазват мерките и всичко ще е точно. Време е за скиии
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е че то така беше цяло лято,в лифтовете
4
4
 
5
 
! Отговори
Даяна преди 1 месец
Трябва да има правила, при създалите се обстоятелства, няма как. И трябва да се спазват. Оттам нататък всичко ще е точно и ще бъде куул, както винаги.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама каква е тази нова министърка, какво стана с Ангелкова, освен че си отряза половината нос?
2
1
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 1 месец
Оооо, тези, които цяло лято чакаме зимата, нищо няма да ни спре със сигурност!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цеко гнилата ябълка, комай сам ще се вози на лифта.