Доц. Мангъров: Ако подражаваме на най-маскираните държави, ще се гръмнем в крака

Най-адекватни били мерките на Швейцария и Беларус
29 окт 2020 09:05, Нели Христова
699
Доц. Мангъров: Ако подражаваме на най-маскираните държави, ще се гръмнем в крака
Снимка: БГНЕС

За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха. Това каза в Пловдив доц. Атанас Мангъров, който участва в дискусия с граждани за коронавируса, цитиран от "24 часа".

"Когато сега някой има симптоми, никой не иска да го преглежда. Казват му - иди си направи тест. Положителният си остава сам-самичък вкъщи и единственият начин да се лекува е да влезе в болница, защото с джипито си контактува само по телефона", посочи Мангъров. Според него вирусът не е изкуствено създаден. По думите му периодично през няколко години в човешката популация навлизат подобни инфекции.

"80% карат COVID без симптоми, 15 на сто имат, а само 4-5 процента са за хоспитализация", подчерта Мангъров. Той добави, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата. Но е много сериозна заплаха за хора в напреднала възраст с придружаващи заболявания.

"Тази група трябва да се пази, но не да се затваря, а да им се обяснява, да се говори. Пълната изолация за тях ще е катастрофална, защото имат нужда от общуване. За възрастни с хронични здравословни проблеми, които обаче са контролирани, вирусът не е опасен", каза още инфекционистът.

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският - със затваряне на градове и области.

"Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря", заяви Мангъров. Според най-адекватни били мерките в Швеция и Беларус. В първата държава с 10-11 милиона население са починали около 5000 души на средна възраст над 85 г. Сега в Швеция се наблюдавал най-нисък брой заразени и починали.

Според Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията.

"Сега колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще има", добави той. И подчерта, че става въпрос за заразени, болшинството от които са без симптоми. Болните от вируса у нас по думите му били няколстотин души в болниците. Лечението с антибиотик по думите му било все едно да си гипсираш крака, преди да го счупиш.

"Напълно безсмислено е да се затварят училища и вузове. Усилията да се съсредоточат към хората, които са рискови", препоръча той. И добави, че "най-затворените и маскирани държави" сега били в челото на черната класация.

"Ако продължаваме сляпо да им подражаваме, можем още по-силно да се гръмнем в крака", каза Мангъров. Той изрази съмнения и относно компетентността на членовете в националния оперативен щаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


699
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
510
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив,напъно здрав лекар почина,без никави заболявания.Смъртният акт го изискай от болницата.-------Напротив, не вярвам да е починал здрав лекар и не съм длъжен нищо да изисквам.. Очевидно е, че това е една лъжа и не може да съществува смъртен акт с такова съдържание.
509
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За починалите лекари доц.Мангъров каза риска на професията------Така е.Вероятно са били невнимателни.Основно са се доверили на колегите си, които са ги уморили, за да вземат малко коронавирусни премиални.
508
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив,напъно здрав лекар почина,без никави заболявания.Смъртният акт го изискай от болницата.
507
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, здрав лекар не е починал от ковид. Къде е смъртният му акт, къде пише, че е бил здрав и е починал от ковид?
506
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Почти половината лекари както и половината нация има наднормено тегло но от тях половината дори не знаят това толкова са наивни и глупави и заради тия дебелаци трябва да ходим с маски и да спазваме ограничения което за мен е да кажем глупаво най малкото.
505
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За починалите лекари доц.Мангъров каза риска на професията.
504
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив,почина здрав лекар онзи ден от Ковид 19.А преди него и други работещи активно лекари.
503
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, не е починал здрав лекар от ковид.
502
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да не мислиш,че СЗО решенията не се вземат от лекари?
501
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив,онзи ден почина напълно здрав лекар от Ковид 19.
500
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Ама господине" каква световна наука какви пет лева бе, ми той директора на сзо дори не е лекар ти за наука ми говориш ми то това дори е малко обидно.Лично за мен понеже съм информиран човек дори е много обидно че човек който не е лекар разиграва целия свят както и филантропите не са лекари но са ваксаджии големи, ай си.
499
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като няма вирус,защо доц.Мангъров и д-р Първанова твърдят,че има вирус.
498
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито един здрав лекар не е починал от ковид.Лекарите са също такива дъ били като обикновените хора - пият, пушат и кмат наднормено тегло и вредни навици.
497
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това,че вирусът е изчезнал юли месец само ти го знаеш,ако живееш в гора,може и да ти повярват горските,които не излизат от гората. Иначе доц.Мангъров казва Ковид 19 вирус има и сега.
496
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Групов имунитет е непостижим------Групов имунитет от какво?То няма срещу какво да се изгради имунитет. Имунитет се изгражда срещу вирусна инфекция, срещу фалшива статистика и медийни лъжи няма как да се създаде имунитет.
495
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами 50 % от хората над 50 годишни са с придружаващо заболяване,а си ходят на работа и си живеят спокойно. Такива заболявания като високо кръвно и диабет са рискови при Ковид 19.А самият доц.Мангъров казва вирус има и той е опасен за възрастни хора и хора с придружаващи заболявания.Само пропуска да спомене колко здрави лекари починаха от Ковид 19. Което не му прави чест.
494
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Вирусът изчезна още юли месец.Няма такъв вирус и няма такова заболяване.Даже грипна епидемия няма. Болните се броят на пръстите на едната ръка. От 160 болни СЪС ковид в интензивни отделения, само 4-5 човека нямат други основни заболявания.
493
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето почти нищо,което каза доц.Мангъров не излезе вярно, но той като че ли не иска да си признае грешките,но никой не го е карал да се изказва предварително и да застъпва тезите си.Мисля,че е редно ако не признае,че е сгрешил, то поне да не упорства,защото така обърква хората,които не следят ситуацията с Ковид като цяло по света и у нас.
492
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цЯлостната концепция на доц.Мангъров е отречена навсякъде в света,включително в Швеция. Групов имунитет е непостижим,вчера изказване на шведският епидемиолог Тегнел. Доц.Мангъров заяви,че Ковид 19 е грип и ще изчезне като грипа до юни месец.Това той го заяви с името си и каза,че ще си скъса дипломата,ако не е вярно. Вместо да си къса дипломата, той продължава да спори със себе си дефакто. Мангъров срещу Мангъров. От медицински аргументи,които липсват той премина към аргументите на конспирацията
491
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама господине ,той говори против световната наука,СЗО препоръчва маски,Робърт Кох препоръчва,само той ен препоръчва и Швеция. За маските всички твърдят,че НАМАЛЯВАТ РИСКА от заразяване. Доц.Мангъров твърди,че трябва да се постигне групов имунитет,но никъде това не се залага,дори в Швецияв обявиха,че групов имунитет не непостижим при Ковид! Дори никога инфекциозно заболяване не е ликвидирано с групов имунитет без ваксинация,това казва науката, но не и доц Мангъров.