Загуба на вкус и мирис - при 80% от COVID-заразените

Това състояние продължава около 3-4 седмици
3 ное 2020 19:10,
37
Загуба на вкус и мирис - при 80% от COVID-заразените
Снимка:БГНЕС

Около 75-80% от хората, заразени с COVID-19, загубват своето обоняние и вкус средно за 3 - 4 седмици, заяви пред "Монитор" специалист в областта.

Медиците предупреждават, че този симптом може да свидетелства и за други заболявания, тъй като почти всеки вирус, особено грипния, може да предизвика подобна симптоматика. Но тя много по-често, в 75-80% от случаите, се среща при Ковид-19. При грипа и острите респираторни заболявания този признак се проявява многократно по-рядко.
 
Не е открит способ сами да ускорим възстановяването на обонянието си в случай на коронавирусна инфекция. Специалистите съветват да се търси лекарска помощ, но след оздравяването. Ако нямаме висока температура, но сме загубили обоняние и вкус, трябва внимателно да се отнесем към здравословното си състояние. 
 
Това често е признак за наличието на коронавирус и пациентът трябва да реагира като при COVID-19 инфекция. Трябва да се направят тестове и да се премине към самоизолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Болен преди 3 години
До Г.СДа дойде да го каже на мене с 39 градуса температура дни наред и без мирис ! Елате де нали го няма! Ще се прегърнем и здрависаме!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно заради загубата на обоняние моята приятелка се наложи да се тества и съответно разбра, че е заразена с корона, но за щастие го изкара сравнително леко
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност рецепторите са ок,мозъка не отчита сигналите.ако бяха рецепторите щеше да отнема много повече време докато се възродят и възстановят. Ковид-а удря в различни органи, дори в мозъка.има стотици регистрирани инсулти
29
3
 
7
 
! Отговори
м м да а а преди 3 години
На фона на качеството на въздуха и храната- не е болка за умиране
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиша за последно: може да нямаш обоняние и без да ти е запушен носът, без да си болен от грип! Нарушени са рецепторите.
27
4
 
13
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 3 години
Познавам много приятели и колеги които нямат нито вкус нито обоняние но не си правт тест и ходет на работа. Всички казват едно и също: "Кой ще ми плаща че си седя в къщи, кой ще ми плати тока водата телефона". Както е казал стария българин: "Гладът е по силен от страха".
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямате идея какво е да се бориш за всяка глътка въздух, да нямаш сили дори да станеш от леглото, ама иначе сте чели и фейса как било всичко измислено и понеже вярвате на всичко написано в интернет сте големи разбирачи автоматично.
25
6
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Всяка година март месец хремясвам със загуба на обоняние и вкус за 4-5 дни.Никаква отпадналост,никакви температури,никакви други проблеми.Искате да кажете,че всяка година съм Ковидясъл?!?!?! Вие добре ли сте?????
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
23, бъркаш ме с друг. Не съм младеж и не съм болна. Опитвам се да обясня какво е аносмия защото съм така от години.
23
1
 
0
 
! Отговори
Oppa преди 3 години
Младеж, почна да се объркваш, уж сега си болен и до 2-3 седмици ти казали , че ще се оправиш, пък после от години ти е нарушено обонянието, кое е вярно? :)
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Румен и Орра, нищо не знаете и не пишете глупости. Имам аносмия от години. Нямам запушен нос. И не заработвам дистанционно според времето. Не си вярвайте толкова. Смешни ставате.
21
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Болен съм от коронавирус и мога да ви кажа, че такова нещо не ми се е случвало. Носа ми не е запушен,а нямам вкус и мирис (никакъв).Не усещам дори парфюми и ароматизатори.Вируса го има.Може да не е толкова сериозен, но го има.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи съм го прекарал още декември миналата година.... Таквоз чудо не бях виждал ....дишането на настърган лук е серьозно чудо
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете се от коронавируса и не се правете на умни и оригинални! Има го! Реален е и взима жертви.
18
12
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Тази статия я въртите периодично от 7-8 месеца насам, измислете некви нови лъжи
17
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загуба на вкус и мирис за 2 седмици? Много време е това. При грип най-много 2-3 дни нямам обоняние и то не винаги.
16
4
 
4
 
! Отговори
ба мааму преди 3 години
До хада не се окаже че програмата им закръглява доста неща свързани с тази пандемияи като свършат парите които се разпределят в света и пандемията да свършине вярвам в конспирации просто питам да не се окаже така накрая
15
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загуба на мозъчна функция - при 90% от стадото!
14
1
 
5
 
! Отговори
Oppa преди 3 години
Рецепторите и лигавиците в устата често са засегнати при настинка, кактоби носните лигавици.Тия де играха кючека още нагъват кюфтета и плачат, нищо не усещат.
13
23
 
21
 
! Отговори
Г.С преди 3 години
Брат ми е санитар в много голяма болница в София.. От него имам доста информация, въпреки, че и той е подписал да мълчи. Абсолютни лъжи са това за вируса. Абсолютни лъжи и манипулации.