Как ще имунизираме 7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?

Логистиката ще представлява проблем
Обновена: 11 ное 2020 23:02 | 11 ное 2020 23:00, Нели Христова
157
Как ще имунизираме  7,7 млрд. души по целия свят срещу COVID-19?
Снимка: Pixabay

Как ще имунизираме всички 7,7 млрд. души на света, след като получим ваксина срещу COVID-19?

Производители по цял свят вече започват масово да произвеждат стотици милиони дози от най-обещаващите ваксини, които ще ни предпазят от коронавируса. След като излязат от завода, те някак трябва да достигнат до обществото.

"Тази ваксина трябва да бъде замразена, а това ще бъде голямо предизвикателство за някои страни", казва  Адама Савадого от UNICEF пред BBC. "Второто предизвикателство ще е да локализираме възрастните хора, тъй като трябва да ваксинираме първо тях. И третото предизвикателство e - 2 млн. дози ще бъдат доставени на различните държави, но какво ще правим с използваните спринцовки?"

Но нека приемем, че ваксината е готова, а сложната логистика вече е измислена. Кой обаче ще приеме ваксината пръв?

"Никой не е в безопасност докато всички не са в безопасност", казва директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Тъй като са наясно, че търсенето на успешните ваксини ще е по-голямо, отколкото възможността за доставка, три от най-големите здравни организации създадоха нова система, наречена Covax.

Тя трябва да се погрижи, че навсякъде по света първи ваксината ще получат онези, които имат най-голяма нужда от нея. Системата цели да достави два милиарда дози, за да защити 1 млрд. души през следващата година. Приоритет са медиците, здравните работници и хората над 65 години.

Но въпреки Covax, повечето богати страни правят странични сделки директно с фармацевтичните компании. Великобритания, например, е сключила договори за доставка на 300 млн. дози от 6 ваксини. САЩ също се надява, че ще има над 300 млн. дози от ваксините до януари 2021 г.

Но всичко това е хазарт.

Според СЗО за да бъде успешна една ваксина, тя трябва да е поне на 50% ефективна. Ще ни е нужна и повече от една, за да преборим пандемията. И въпреки че има някои обещаващи прототипи, все още не знаем напълно колко ефективни са те и колко дълго трае имунитетът им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Това със спринцовките какво ще правим си е класика в жанра! То си е като младата булка дето ревала за нероден Петко! Как ще си роди детенце-момченце, ще го кръстят Петко, ще заправят къща и на горния праг на вратата ще си зачука майстора теслата и ще седне на обед, ще пропълзи малък Петко до вратата, ще падне теслата и ще го утрепе! И рев! То ваксина като за пред хората още няма, ама със спринцовките какво ще правим?!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей това е голям бизнес с ваксините. Чак ме е яд че нямам акции от фармацевтичните гиганти
16
3
 
27
 
! Отговори
каква е гаранцията преди 3 години
че след 1-2-3-5 години няма да умрете от ваксината като развиете рак от нея. това е план за световен геноцид над човечеството. сатаната е на земята със слугите си демони!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва които не сме съгласни да протестираме още сега, но във всичките страни едновременно, няма начин да няма начин. Ако целта на ковидваксината е да спечелят пари или нещо такова защо не направиха противогрипни ваксини ми то има голям интерес и с малко повече реклама могат да спечелят пари но някой иска да ни разиграва и най вероятно не става въпрос само за пали а за много пари и влияние и нещо друго може би.
14
1
 
15
 
! Отговори
159 преди 3 години
Да се ваксинират Гаучи и Бил Гейтс да дадат личен пример. Не искам да кажа, че те са възрстни, о не!
13
6
 
35
 
! Отговори
Курона преди 3 години
Да се имунизира, който иска. Аз себе си и моето дете никога. Аре да ме накара некой. Абсолютна психария. От Ковид няма да умрем, ама от страх и параноя със сигурност. Изкарах го тоя велик вирус, имах и положителен тест и оцелях, представяте ли си?
12
3
 
25
 
! Отговори
из библията преди 3 години
И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чипираните хора защо да ги ваксинират ми да ги извадят от списъка да не заемат място не че е от значение ама по правилно би било от математическа гледна точка.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че чисто математически и 30% от населението да е имунизирано, пак ще се повлияе много добре на общата картина с вируса..
9
5
 
39
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Ако сме го прекарали и имаме антитела, защо да се имунизираме. Явно се цели на всяка цена да ни ваксинират. Затова и ни наблъскаха този вирус!!!
8
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, на всички медии е платено да пишат за прословутата ваксина, това е 4, 5 статия за деня от днес бг, само, тея наистина гласят догодина да ни ваксинират всичките, като крави
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този дано го обесят с главата на долу но и това ще му е малко
6
3
 
34
 
! Отговори
ПланЪт преди 3 години
Преди ваксината 7.7 милиарда.След ваксината 0.7 милиарда.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са 7,7 миларда 1. Китай нали нямали вече вирус значи - 1.5 милиард2. Децата май няма нужда да се ваксинират - 1 милиард 3. Ами антиваксарите поне - 200 милиона 4. Бедните държави - 500 милионаЕто готова ще има за всички около 4 миларда , до следващата пандемия.
4
5
 
15
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Математиката ще ви освободи.За да има милиард и половина индийци, непосредствено след WW2, през 1945 например, всяка индийка която е живяла тогава е трябвало да роди по 2000 деца.Толкова за седемте милиарда население. Сами си вадете изводите какво се цели.Като жокер - когато ви обявят, че са ваксинирали 50% от населението, вече ще са ваксинирали почти 100%.
3
5
 
38
 
! Отговори
никога преди 3 години
няма да се имунизирам с ваксината на сатанистите!
2
2
 
34
 
! Отговори
ЕДНО ЗОМБИ преди 3 години
сзо ДА ГО ДУХАТ, ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ТЕ, И ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ---НЕ ВСИЧКИ СЕ НАТИСКАТ ДА БЪДАТ ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА !!! ДА НЕ БЪРЗАТ С ГОЛЕМИТЕ КОШНИЦИ ЗА ПАРИ, ЗАЩОТО ВСЕ ОЩЕ СЕ НАМИРАТ И ТАКИВА НА КОИТО НЕ СА УСПЕЛИ ДА ПРОМИЯТ МОЗЪКА !!!
1
5
 
20
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 3 години
***, а трябва ли непременно да имунизирате всичките... 7,7 милиарда:)))?!?Или създаването на новина и целта на нейното създаване са по-важната ви цел?!?Между другото, догодина, когато се появи "ъпгрейднатият коронавирус", пак ли ще имунизирате 7,7 милиарда души:)))?!?