Мъж излъгал, че за минути хванал COVID-19, вкара цяла Южна Австралия в локдаун

Срещу него няма да бъде повдигнато обвинение
20 ное 2020 17:00, Нели Христова
48
Мъж излъгал, че за минути хванал COVID-19, вкара цяла Южна Австралия в локдаун
Снимка: БГНЕС

Южна Австралия прекара два дни в пълен локдаун, но не защото броят на заразените с COVID-19 драстично нараства, а защото един мъж... решава да излъже властите.

Локдаунът започва в сряда, след като регионът регистрира първите си 36 случая, които са предадени на местно ниво, от април насам. Един от тях е мъж, който работи в пицария. Но той решава да излъже здравните власти.

Мъжът заявява, че се е заразил в заведение за хранене, в които "просто отишъл да си купи пица". Той твърди, че е хванал коронавируса за минути, а това кара властите да решат, че се изправят пред нов, екстремно инфекциозен щам на коронавируса. Затова те решили да спрат разпространението на заразата с крайни мерки - локдаун.

Истината се оказва друга. Мъжът не просто е наминал да си купи пица. Той работи в заведението и е прекарал няколко смени там с друг служител, който имал грипоподобни сиптоми. Разбирайки това, здравните власти решават да прекратят локдауна три дни по-рано, тъй като през времето, в което областта е била затворена, са регистрирани едва 3 нови случая на COVID-19.

"Да се ​​каже, че кипя от ярост, ще е подценяване на ситуацията", заяви премиерът на щата Стивън Маршал.
Австралия разчита на блокировки, масово тестване и агресивно проследяване на контактите, за да сведе ежедневните инфекции близо до нулата. "Ние сме абсолютно притеснени от действията на този човек и ще разгледаме много внимателно какви последици ще има за него", добави Маршал.

Но последиците няма да включват полицейски действия срещу мъжа, тъй като "няма наказание, свързано с изричане на лъжи", казва комисарят на полицията в Южна Австралия Грант Стивънс.

"Вярвахме, че този човек просто е отишъл в ресторанта за пица и се е заразил след много кратко изложение на вируса", обясни той. "Сега знаем, че е имал много близък контакт с друг човек, за когото е потвърдено, че е има COVID-19. Това промени динамиката значително. Ако този човек беше коректен към екипите за проследяване на контакти, нямаше да влезем в шестдневен локдаун."

Полицията не идентифицирала мъжа, който е изрекъл лъжата, но стана ясно, че той е работил в пицария Woodville в Аделаида.

Вестник Sydney Morning Herald съобщава, че е работил с охранител, който се е заразил с вируса в карантинен хотел в центъра на огнището, което е накара Южна Австралия да влезе в режим повишена готовност в понеделник.

На въпрос на репортери дали магазинът може да се нуждае от допълнителна охрана поради гнева на обществеността, Стивънс отговаря: "В този момент обмисляме всякакви варианти."

Австралия е регистрирала около 900 смъртни случая и общо 28 000 инфекции на COVID-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито една уважаваща себе си власт няма да въвежда каквито и да са мерки в национален мащаб само по показанията на един единствен човек. Управляващите на Южна Австралия съвсем са се побъркали. Такава нелепост дори и тоталитарна фашистска власт, която има малко акъл, няма да допусне.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой умник може да се върже на друг умник, че инкубационният период на вируса е минути!!??? Знае се поне 1-2 дни.
40
0
 
2
 
! Отговори
Б.Г. преди 3 години
Лош превод.Знаят го те кой е и след сравнение на показанията са го пипнали. Нямат проблем да му прегледат телефона, сметките и да съберат 2 и 2, че е бил там по цял ден.И това е щат, не цялата страна и нямаха случай от 200 дена. Та затова скачат да се затварят бързо, за да разберат какво са сбъркали.А за който не живее тук в АУ, не си кривете пръстите в конспирация. Безплатни тестове, постоянно насърчаване, ако кихнеш-тествай се. Има хора 5 пъти вече са тествани. Дистанция, ръце, отговорност.
39
0
 
1
 
! Отговори
Айде сега у кауша преди 3 години
За 20 години еххх ковидиотиъе край нямат...тцтцтц
38
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
МНОГО НЕСВЪРЗАНИ ПРИКАЗКИ, ИЛИ МНОГО ЛОШ ПРЕВОД.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тук при толкова заразени и такава висока смъртност Вълчев още се инати за училищата... Ами няма да се оправим...
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЩо не пробваш да затвориш, който и да е, да видиш какво ще ти се случи?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТКолко да си образован?Радвам се на демокрацията. Да.
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист 33Що мислиш, че им се е разминало?Нищо не е свършило.
33
2
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Работещо решение за какво? Решението го определяш след като определиш каква ти е целта, България целта е да има повече печалби за мутрите и да има все повече легла в болниците за все повечето болни с Ковид-19.
32
1
 
6
 
! Отговори
Реалист (До 29) преди 3 години
Наистина не схващаш.Да, наистина там е по-топло сега, но дотук с вярните ти разсъждения. Френска Полинезия е относително близо до Австралия, даже леко по-близо до екватора, но виж какво става там - рекорд след рекорд по заразени и починали, въпреки че са острови. В Австралия ги имаше същите две вълни, които ги имаше и в Европа - през март април и през юли и август, но благодарение на целта им да се спре епидемията, а не да осигуряват легла в болниците, както е в България, там им се размина леко
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление до момента това е единственото работещо решение. Проследяване, тестване и карантиниране на контактните лица.
30
1
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Сега схванахте ли какво е Австралия...?!
29
2
 
6
 
! Отговори
Бахти преди 3 години
простите управници и лекари.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист "Май не схващате" Ти не схващаш там вече е жарко лято 30-33 С , естествено че ще затихне почти до единични случай. След 5-6 месеца се обръщат нещата, все пак са англосакси и системата е също толкова порочна, но по-богата. География 3 клас !
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам само че защото чета тази статия, започнаха да ми рекламират пицарии.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хехе- У нас тоя 2 месеца щеше да виси по стълбите на някоя болница, ако преди това джипито не го разходи цял месец да търси михаля по аптеките.
25
6
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Особености на народи-психологията да българите вече ясно показаха, че изперват при локдаун и това е по опасно от заразяването, затова в българите правят по различен избор.
24
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Да ми беше казал на мен...щях да го здрависам и да го целуна ***!
23
8
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Май не схващате какво става. В Австралия и други държави имат за цел спиране на епидемията, а в България няма такава цел, даже няма за цел и ограничаване на епидемията. Целта в България са повече легла в болниците. Благодарете на мутрите за умирачката.