Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ИТ фирмите не знам, но от две години насам парите от гастарбайтерите са повече от чуждите инвестиции. За какво говорим въобще.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цуцо Малка част от хората ,тия дето умират всеки ден ,наи страхливите ,са настроени срещу нормално мислещите ! Но и тази малка част, им стига на управляващите манипулатори ,да внушават уж огромно разединение,конфликтност ,огромен страх .Нормалните хора много добре знаят ,каква е тази пандемия . А и на Запад ,в лоното на демокрацията ,Париж ,Берлин ,Брюксел ,Лондон ,пребиват свободно мислещите и протестиращи хора ,които заявяват открито -ИЗМАМА ! Егати демокрацията ,бой ,бой ,бой ...!
61
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко прави огромна грешка ,като затваря ресторантите,защото ,както е тръгнало те самите ще затворят ,поради слаби обороти.Боко им намали данъка от 20 на 9процента ,като те трябваше да увеличат осигуровките на персонала вурху 850лв.Нещо което не се случи продължат да внасят осигуровки върху 610лв.
60
3
 
36
 
! Отговори
Stiling преди 3 години
Мили мой тарикати и хитреци ресторантьори, години наред осигуряване и плащате данъци на минимума а в същото време прибирате в джобчетата големите бакшиши и криете яко обороти като неплащане на тая държава дължимото. Сега искате обаче компенсации нали? Еми ще ги имате 60% от това което сте плащали като осигуровки. Колкото толкова, ако сте били плащали щеше да е повече. На какво основание да ви плащат на скритите обороти ли или на честна дума. ХАХАА
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста народ май не схваща, че ние не сме ни Италия, ни Белгия, ни Испания, ни дори Чехия. Бяхме в локдаун и после се наложи маса заеми да теглим. Аз си загубих работата - фирмата, за която работех, се изтегли от България. Удари ги короната, свиха разходите и това е. Добре, че специалността ми е търсена. Ама другите?Факт - ресторантьорите не са цвете и ако им проверят сметките, ще стане интересно, но също така е факт, че един бизнес, затвори ли веднъж, след това много трудно тръгва пак.
58
7
 
9
 
! Отговори
IT бранша преди 3 години
Да се готвят от IT бранша. До няколко години ще има орди безработни IT-та в нашата мила страна. Няма да ги има IBM, HP, DXC, и тн. Тея мутри, алчни *** и бивши ченгета съсипаха държавата. Поради влошения бизнес климат и нестабината политическа обстановка половината IT фирми ще се изнесат много скоро. Казвате си "има време"... Да, ама не... Няма време и ви съветвам да се готвите са лош сценарии и да заделяте средства, както и да повишавате квалификацията си непрестанно. Конкуренцията ще е жесто
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и програмистчетата злорадстват. Мислят си, че всички сектори ще бедстват, а те завинаги ще кашират хиляди левове на месец.Ама няма как да стане.
56
5
 
22
 
! Отговори
. преди 3 години
Кой ви е длъжен бе пикльовци?!
55
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41 'Време е да сложим край на "пандемията". 300-400 000 на площада и циркът приключва"----Щеше да е хубаво , ако можеше по този начин да се сложи край на пандемията , ама не би Не знам още на какво трябва да станеш свидетел ,че да проумееш ,че нещата не са измислица
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кефи ме как Фигуранта си носи с удоволствие брачната халка на пръста, а Боко нема такава.:):):)
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им даде държавата 180%, ако може и повече да не отговарят след Нова година.
52
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес затварят заведенията и простият народ злобее и се радва. Утре ще затворят други сектори и тия, които не са от тях отново ще се радват. И така докато ни уморят всички.Така и не разбра българинът, че лошо нещо, което сега уж не го засяга си е лошо.Утре ще е и за него.
51
4
 
21
 
! Отговори
Как Сийка преди 3 години
Абе този,много малко искате,бре ?! Вие сте хора на "голямо уважение " и заслужавате повече -е-е,например ... 180 процента,нали ! Ами като не ви отърва затворете си сами, без да хленчите и се опитайте да поживеете като останалите,а не да поставяте условия ! И без друго през по-голямата част от работното ви време заведенията,има- няма корон ки, са все без клиентела...Не си мислете,че ни е притумкало да киснем по заведенията ви ! Можем и без вас !!!
50
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това,че навсякъде с е случва по света не означава,че е истина!Аз се съмнявам.Има вирус,но не е това което ни представят,ОСОБЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ!Ние не сме толкова засегнати и властта го знае!Това със сигурност е конспирация,но вирус има!Има,но не е това което ни го представят!!!!
49
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок, да оставят бранша да работи , ама при нарушение на мерките да следва - конфискация и продажба на имуществото Досега месеци наред слушахме как се спазва всичко и нямало нарушители , дори и в дискотеките А всички знаят, дори Алибегов ,че това една огрооооомна лъжа Нищо не се спазва в заведенията После защо реват
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен КАКВИ ПОМОЩИ ,КАКВИ ПРОЦЕНТИ ? ДЕМОКРАТИТЕ ,ГАРАНТИРАНО ОТ ГРЕБ ,ГЛЕДАТ ДА ЗАКОПАЯТ ВСИЧКИ ,ТЕ РЪГНАЛИ ДА ИМ ПЛАЧАТ ЗА ПОМОЩИ !ДОЛУ ,ВСИЧКИ ДОЛУ В КАЛТА ! ГЕРП ЗНАЕ КАК !НО ПАСАРАН !
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Титаник потъва. Вода ще има за всички давещи се.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗМИЙТЕ СИ ЗЪБИТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕЩЕ ВИ ОЛЕКНЕ
45
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз продължавам да питам, след като ви свалиха ДДС, защо цените ви по невероятните ви ресторанти скочиха до небето? Сега ревете да ви изплащат заплатите. Бива наглост, бива, ама вашето е нетърпимо.
44
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги затварят. Могат да продължат да правят доставки, намалиха ДДС -то на 9%. Мярката 60/40 също продължава. Единствено се затварят затворените части, което е напълно в реда на нещата предвид обстановката в страната.