Последни думи на пациенти с COVID: Това не е истина!

Лекар от Мисури публикува в интернет шокиращо видео
5 дек 2020 14:50, Петя Славова
168
Последни думи на пациенти с COVID: Това не е истина!
Снимка: Bloomberg.com

Лекар от Мисури публикува в интернет шокиращо видео. В него той симулира последните минути от живота на пациент с COVID -19. "Ето така изглежда човек, който поема въздух по 40 пъти в минута", казва лекарят, надвесен над видеокамерата.

В обектива се вижда само главата му, изцяло покрита от огромна специална маска, дебели предпазни очила и операционна шапка. Така изглежда всеки медик, който води битка за живота на пациент с коронавирус.

Не след дълго потискащата сцена стига до кулминационната си точка: обективът за миг се осветява и ръката на лекаря, която държи маркуча на системата за изкуствено дишане, се доближава до камерата. Настъпил е краят. Смъртта.

Още по темата

"Това не може да е вярно"

"Това е, което твоята майка, баща или пък твоите деца, ще видят за последно в живота си, ако се разболеят тежко от COVID-19", казва доктор Кенет Реми в своето видео. Целта му: да разтърси всички онези, които не вярват, че COVID -19 може да бъде много опасна болест.

Няколко дни по-рано медицинската сестра Джоди Дьоринг от Южна Дакота беше предизвикала подобен ефект. В Twitter тя беше разказала за последните минути от живота на пациенти в нейното отделение, които до последно не вярвали, че съществува коронавирус. "Последните им думи бяха: това не може да бъде вярно, не, не е истина", разказа медицинската сестра пред CNN.

Умоляващите апели на болни и драстичните сцени от ежедневието на медиците на първа линия стават все повече. Те са отчаян опит да се достигне до съзнанието на хора, които отричат съществуването на коронавируса. Като Раян от щата Джорджия, за когото коронавирусът е "стопроцентова свръхреакция на властите" и "напълно безобидна инфекция". При това 39-годишният мъж, когото срещнахме в един парк, има възрастен роднина, който е починал от Ковид. Въпреки това Раян смята да продължи да живее, както досега. Мерките срещу коронавируса му се струват прекалени.

"COVID е като обикновения грип"

"Много пресилено е да се реагира така на нещо, което не е по-тежко от обикновения грип", казва той спокойно. Настоящият президент Доналд Тръмп също постоянно сравнява болестта със сезонния грип. И Мари-Бет, седнала на една пейка в парка близо до Райън, маха пренебрежително с ръка. "Всичко е напълно раздуто. Човек изобщо не бива да се страхува от коронавируса", казва тя, цитирана от "Дойче Веле".

Хора като нея смятат, че става дума за излишно създаване на паника. Други пък съзират някакъв гигантски заговор. Според допитване на Pew Research, всеки четвърти американец е поне отчасти убеден, че пандемията е била създадена нарочно.

Социолозите са установили, че няма друга страна в света, в която общественото мнение относно коронавируса да е така силно разединено, както в САЩ. Делителната линия преминава през всички политически лагери. И все пак - онези, които отричат коронавируса, са предимно симпатизанти на Републиканската партия, а най-твърдолинейните поддръжници на Тръмп смятат, че пандемията е заговор на медиите срещу президента.

Задачата на Байдън не е лесна

"Медиите искат хората да се страхуват. Става дума за страх!", казва Рон. 51-годишният американец си има и теория по въпроса: "Медиите са срещу Тръмп. Те биха изкарали всякакви неща, само и само да не бъде преизбран." Рон е убеден, че Тръмп още не е изгубил изборите. Негов 62-годишен съименник - Рон от Алабама - дори смята темата за коронавируса за смешна. Според него, пандемията имала политически, а не медицински причини. Той подозира, че пандемията ще приключи още на следващия ден, след като Байдън положи клетва като президент. "Медиите ще престанат да говорят за Ковид, за да излезе, че Байдън е спасил страната", казва той.

Джо Байдън вече обяви, че за него битката срещу коронавируса ще е основен приоритет. С екипа си той вече работи над стратегия за преодоляване на кризата. За пореден път Байдън предупреди американците, че броят на смъртните случаи се повишава драматично и настойчиво ги призова да спазват всички предпазни мерки. "Не искам никого да плаша, но моля ви, вижте какви са фактите: отсега до януари навярно ще починат още 250 000 души", каза Байдън по време на видеоконференция със собственици и служители на малки фирми. "Разбирате ли? Само защото хората не внимават. Трябва да спрем разпространението на вируса", каза още Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До OT 36 OTНОВОА? Ти се плашиш, значи! А тези, които умират как се чувстват не те интересува, нали? Хората трябва да знаят истината, да я гледат право в очите, а не да се правят на маймуни, да се страхуват или да отричат заплахата от зараза, не е ли така?!...Кви л.айна сте станали значи? Я се стегнете! Трябва да сме умни! Животът не е игра - има и хубаво, има и лошо и това трябва да се знае, за да можем да се пазим от лошото и да ценим доброто!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите заразени танзанийски кози са в паника.Папаята окапа от страх.
44
1
 
6
 
! Отговори
До OT 36 OTНОВО преди 3 години
До OT 36 OTНОВО - абсолютно прав си! Следва - след сутрешното изброяване на починалите от Ковид, да продължат с починалите от Рак, Инфаркт, Инсулт, Диабет, Грип, Пневмония и т.н. - За да се види всичко в Перспектива!
43
0
 
0
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Това пича го е казал,когато докторът му е отрязъл крака
42
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Аз не мога да разбера , защо българина се дърпа и се плаши ,че ще го чипират, какво лошо има в това!!!???Напротив в чипа ще му пише , че е потомък на първите хора, които са създали цивилизацията на планетата, с коефициент на интелигентност надвишаваш средностатистическия човек , разбира от всичко и умее всичко, конспирациите ги разгадава още в зародиш!Ако може някой народ да изведе космически кораб и да се срещне с представители на други извънземни цивилизации, това е българският!Бармалей!ЦРУ!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42Точно така е, с тази разлика че на болните от рак не дават морфин от години, а ги оставят да се мъчат с месеци За съжаление неколкократно съм бил свидетел. За статията не ми се коментира. Тези нр6таsтници са за съд!
40
2
 
5
 
! Отговори
До 45 от 36: преди 3 години
Когато смесиш един агресивен вирус с огромна доза страх и го вкараш в едни хронично болни хора,които цял живот се чудят по какъв начин да си разбият здравето,резултата е голяма смъртност.Кое още не е ясно? ========================================Благодаря ти много.Твоята формулировка е най-кратката и най-точната.
39
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 39Как можеш да мислиш толкова едностранчиво? Защо не си помислиш точно обратното и да видиш кой вариант е по-добрия!?..Например нещо подобно: Лекарите никога по-рано не са говорели за последните минути на умиращите. Защо ли правят това днес с коронавируса? Може би никога преди никой не е казвал, че няма инфаркт, инсулт, рак и всевъзможни други болести, вируси, бактерии...Лекарят се опитва хората да почивстват тежкото състояние на хора, невярващи, че има такъв вирус, той търси път
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меко казано е долно, както статията така и внушението на съответният "медик". Прилича на рекламна кампания на ковида, защо ли...може би защото започват да шиткат ваксината.
37
2
 
7
 
! Отговори
КурОна преди 3 години
Когато смесиш един агресивен вирус с огромна доза страх и го вкараш в едни хронично болни хора,които цял живот се чудят по какъв начин да си разбият здравето,резултата е голяма смъртност.Кое още не е ясно?
36
4
 
6
 
! Отговори
Короносолог експерт преди 3 години
През маската ми е.
35
8
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Как мислите , ако може да мислите селяни прости, дали ЕС ще ви даде милиарди помощи , ако не се ваксинира цялото население???Ей така питам просто???Агент Майки Девъроу!ЦРУ!!!
34
2
 
19
 
! Отговори
OT 36 OTНОВО преди 3 години
АБЕ, ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА!ТОВА, КОЕТО ПРАВИТЕ Е ПОДСЪДНО.Защо не публикувате последните години на хора болни от рак -огромни болки, организма се разяжда, за подтискане на болкитесе дават наркотици на болните, ако не давате морфин за подтисканена болките човек чуства САМО БОЛКА.ХОРА получили УДАР - ЧУСТВАШ КАК КАМИОН смазва гръдния ти кош.ОГРОМНА БОЛКА от сърцето. Поемаш дъх и с всеки дъх чустваш огромнаболка.ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРОДЪЛЖА С ВСИЧКИ БОЛЕСТИ??ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА ПРОКАЗА?
33
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ВасилевУа-а-у! Такава чест за нас!...Самата Клара Дарбишър!...О-о, небеса! Прекланям се пред вашата святост! Как искате да коленича, света Кл Дарбишър - на левото си колено или на десното си колено, значи...А може да си закича и перце на косматата си глава, значи...О-о. Богове!...Немам Думи!...
32
1
 
0
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Ейй, и аз искам да записвам последните думи на бабичките. Да ги питам с усмивка - Ко стана с пенсията а и да и извивам палеца докато каже - оставям на Узунов цялото наследство.
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога последните минути на пациенти в болниците започнаха да се предават по медии? Миналата година нямаше ли пациенти? Техните последни мигове станаха ли обществено достояние? Не. Дори сега има ли умиращи пациенти без Ковид? Техните последни мигове стават ли обществено достояние? Не. Но пациентите с Ковид показват, за да ни манипулират, да ни заставят към определено поведение, провокирайки нашето чувство на срам или вина. Да има да вземат този път. Лекари мръсни.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от тях са някакви неуки ,глуповати и прости хора.Сигурно смятат че вирусът е нещо като алигатор или куче в смисъл могат да го застрелят ако ги нападне.Трудно се убеждават прости и самодоволни хора те очакват ако има пандемия да е като по филмите - изоставени и обезлюдени градове с трупове навсякъде и тук там военни в скафандри с мегафони и бронетранспортьори.Щом не е така значи вир0с нЕма.Всичко е постановка на демократите да бутнат Тръмп.
29
0
 
4
 
! Отговори
минувач преди 3 години
А интересно " какво твоята майка, баща или пък твоите деца, ще видят за последно в живота си, ако се разболеят тежко от ?????"Нещо по различно и приятно ли ще да е ако не е Ковид19?
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте плашили хората!Медицинската помощ за обикновените хора в САЩ е МНОГО СКЪПА,НО Е НА НИВО АФРИКА.Почти 2/3 от американците имат диабет поради стреса от живота и работа +затлъстяваве + ГМО.Всичкото това ги прави крайно уязвими за този вирус.А за богатите има истински лекари, истински процедури и истинско лечение.Доналд Тръмп бе излекуван напълно от КОВИД-19 за 3 (ТРИ) ДЕНА.Спрете да се шашкате и си гледайте кефа и коледните празници.
27
8
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ХхххСпоред мен, не е никак смешно! ...Хората се опитват да вразумат тези тома неверници...Опитват се по всякакви начини! И това е по-добре отколкото да седиш със скръстени ръце!