Пътуваш свободно само с антитела срещу COVID - справедливо ли е?

Две държави вече въведоха "имунни паспорти"
7 дек 2020 21:47, Нели Христова
148
Пътуваш свободно само с антитела срещу COVID - справедливо ли е?
Снимка: БГНЕС

С отнешението, което Унгария има към мигрантите, никой не би очаквал, че тя ще е първата държава, която ще вдигне ограниченията за пътуване по време на пандемията. От началото на кризата летището в Будапеща е почти напълно празно. Сега в Унгария може да се пътува, но само ако представиш достоверно доказателство, че си преборил COVID-19 през последните шест месеца. Тази опция може спокойно да се нарече "имунен паспорт".

Доктор Анна Уайнбърг провежда мащабно проучване в Ню Йорк, което показва, че около 90% от хората, прекарали коронавируса само с леки симптоми, имат антитела срещу него през следващите пет месеца. И все пак - макар и малко, случаи на реинфекция по света има. Ала все още не е напълно ясно колко е траен имунитета срещу COVID-19.

Още по темата
"Теоретично е възможно някои хора, които имат антитела срещу коронавируса, все пак да не са защитени. Но по-голямата част от тези, които дадат позитивен резултат на тест за антитела, все пак ще са защитени", обяснява д-р Уайнбърг пред CNN.

Още в началото на пандемията, през април, СЗО се обяви против "имунните паспорти", тъй като няма достатъчно доказателства, че антителата реално ни предпазват от заразяване с COVID-19. Няколко месеца по-късно препоръката на Световната здравна организация не се е променила - тя не препоръчва въвеждането на "имунните паспорти".

"Според мен Унгария има добри намерения, но е малко притеснително. Хората могат да си помислят, че нарочно трябва да се заразят с този опасен вирус, за да могат да пътуват и да видят близките си", обяснява Кармел Шачар от катедрата по право в Харвард. Това е и мнението на много специалисти, които са публикували своите опасения в медицинските журнали.

След Унгария и Исландия позволи туристи, които са преборили вируса, да влизат свободно в страната без карантина и без нужда от отрицателен тест. Според главния епидемиолог на страната, правилото може и да накара някои хора да се чувстват принудени да се заразят с вируса, но е напълно справедливо спрямо онези, които са се борили с COVID-19. А на територията на Исландия онези, които имат антитела, са освободени и от носенето на предпазна маска.

Противниците на "имунните паспорти" казват, че това е нарушаване на личната свобода и биха изострили социалната неравноправеност. Но привържениците на метода са на мнение, че той може да окаже положително влияние върху възстановяването на икономиката и да върне свободата на милиони хора.

На това мнение са и някои авиокомпании, които ще изискват доказателство за ваксинация, когато препаратът стане достъпен за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
European преди 3 години
До АнонименYou dumbhead!
127
12
 
8
 
! Отговори
мухаха преди 3 години
"Пътешествениците" да му мислят....... дето обичат да си пият фрапето на халкидики хахахахахахахаххаха
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128не го обсъждат, иначе щях да знам, гледам новини всеки ден, живея тук от 22 години и не съм от вчера !
125
1
 
13
 
! Отговори
Котарака в чизми! преди 3 години
Между две мишки:- Ще се ваксинираш ли...?- Ааа да бе,ти луда ли си...? Те, опитите върху хора още не са приключили...!- Ваксините са безплатни!- То и сиренцето в капана за мишки е безплатно,но после плащаш с кожата си!
124
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм твърд подръжник на ваксините ,но тази ваксина аз няма да си я сложа
123
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че е повече от справедливо. Не искаш ваксина, заразявай се, развий антитела. Simple as that. И без това умните хора, които пътуват редовно по света, ще се ваксинират. Антиваксърите така и така нито интелект имат да пътуват някъде (освен за бране на малини), нито нищо. Е, има изключения хора, които имат аргументи, че ваксината е твърде нова и неизпитана, явно 40000 души са недостатъчни за тест, та ще изчакат. Приемам този аргумент.
122
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета коментарите и виждам колко *** са някои,седнали на клон и с настървение го режат.Продължават да говорят за чипиране и за конспирации.Впречем знаят ли какво е "чип" и какво е приложението.
121
4
 
25
 
! Отговори
ДОЛУ МАСКИТЕ преди 3 години
И каква стана тя? До оня ден това беше теория на конспирацията. Днес е факт дори в Европа! Още ли го водите теория на конспирациите бре ковиди-оти маскирани като майкъл джексън виснали на опашка за ПЦР а скоро и да бъдат ваксинирани като животни??? Хипохондриците - ваша е вината за медицинския фашизъм който бавно пълзи навсякъде - не е виновен който иска баницата а който я дава!
120
3
 
19
 
! Отговори
Явно преди 3 години
Ще се създадат микрообщества (по подобие на евреите) комуникиращи, работещи, търгуващи, предлагащи услуги и т.н. само по между си, ползващи собствени криптовалути. Алтернативен интернет - вече има в почти цял САЩ, Европа и Азия. Не мислете че всички са овце и ще ви изпълняват безропотно простотиите и доброволно ще се запътят към кланницата. Колкото и простотия да сеехте, слава богу не всички я поеха.
119
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До IT-спецМоже би възнамеряват да го въведат, и се обсъжда. Иначе, "инфото" ми е безразлично, аз живея в София, срещу Народния театър, интересни са ми нещата докато си пия сутрешното кафе, както в момента.
118
3
 
3
 
! Отговори
До 16те починали преди 3 години
До АнонименЯ ти да изтупаш юргана, да се разбягат бълхите, измии си ушите, направи попара, и не дрънкай глупости. Става въпрос за медицина, общество, правила, не за твоятя злоба и приматщина.
117
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краткият отговор: Не. Не е справедливо.А продължението на този отговор може да изглежда така: Може да си болен от спин, туберколоза, западнонилска треска, малария, чума, холера, проказа, коремен тиф, не на последно място грип, и т.н. и т.н., за което обаче не ти искат никакво доказателство че не си болен. Само за коронавируса 19 ти искат.
116
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА на починалите от сърдечносъдови заболявания? Айде стига с тоя цирк. Слагайте си ваксините за настинката и си трайте! Починали от ковид... бабини деветини. Има няма 16 човека са в България, другите си бяха пътници с или без ковид!
115
0
 
13
 
! Отговори
988 преди 3 години
Не, не е! И после да не ревете, че се е случила европейската пролет!
114
1
 
13
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
проверете си инфото, аз живея в Исландия и няма такова нещо, просто когато пристигне някой на летището се прави задължцителен PCR тест който е безплатен, няма значение дали си минал Ковид 19 или не!
113
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашата свобода е нарушена , а на починалите от ковит 19?
112
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, наближава последната фаза на чипирането ! Как бавно но славно се придвижват към целта си създателите на вируса ковид
111
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако направят 5 млн теста за кратко време, ще лъсне цялата истина и измишльотините. Другото са кьорфишеци и статистиките ще продължат во веки веков. До края на месеца това ще се потвърди. Нищо ново...
110
6
 
15
 
! Отговори
Попай преди 3 години
Аз и буя си няма да предложа на Ковид-маняците, тия много обичат да си играят с нещо, шъ го олигавят. Да се забавляват с ваксините, всеки месец да си бият нова и да се кефят.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До епидемиолог"Учудвам се обаче че не искаш да стигнем и Русията ти? Или поне Венецуела."Всъщност Русията и Венецуелата сме ги стигали. Че задминавали. Ама за да стигнем Китай си иска още по-як бой, шутове и неистов робски бач за центове. Това православна душа не може да изтърпи вече. И в САЩ няма да го изтърпят въпреки че са предимно протестанти и католици.