Ново лице на бедността в пандемията - здравните неравенства

По-бедните са изложени на по-голям риск от коронавируса
6
Ново лице на бедността в пандемията - здравните неравенства
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-бедните 20% от населението са изправени пред по-голяма опасност спрямо най-богатите 20% по отношение на Covid-19, обобщават от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Пандемията извади на показ ново лице на бедността - т.нар. "здравни неравенства". Причината е в големите разходи за здраве, съпоставени с доходите на домакинствата.

Според експерти по-бедните общества са изложени на по-голям риск от Covid-19. Много хора са принудени да теглят кредити, за да се погрижат за здравето си.

"Медицинската криза ще постави много предизвикателства пред хората и техните доходи... При хората с минимални доходи проблемът е още по-остър и процентът на разходите за здраве расте между 50% и 118%. Ако вземаш 300 лева пенсия, ако се разболееш, то за лекарства, лечение, болница, ти отиват 118%", каза Любослав Костов, икономически експерт на синдиката пред БНР.

По думите на Костов 30% разходи за здраве на домакинствата днес след година ще са поне два пъти по-големи. Той не изключва възможността децата и близките на хората с ниски доходи да им помагат с пари, за да оцеляват.

По данни на Института за социални и синдикални изследвания 2/3 от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Тия 25 лв за витамини може да ги изкараш от списъка. Не се доказа, че помагатПосле за ,,300лв доход,, може да ползвате доста видове социални помощи.За 500 лв е съвсем друго.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало измамниците не мислят така
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неравенстватй са, че който плаща осигуровки, умира в къщи, който не плаща, икрае кючек в болницатаВ потомствената Тошкова "Мека" е така - болен здрав носи!
3
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 2 Скоро може да играят кючек в 1-во Ковид отделение на 1-ви екирисаж!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неравенстватй са, че който плаща осигуровки, умира в къщи, който не плаща, икрае кючек в болницата
1
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги жалете!.Във магазина 50 медицински маски са 10 лева.100 ръкавици са 12,60 преди малко купих.Комплектът витамини за месец който го ползват дори и в най-сериозните болници в САЩ нали там са извънземните доктори е 20-25 лв на месец (D,B-групата и С).Селенът е 15 лв пак за месец.10 антибактериални сапуна са още 12-13 лв.Общо -около 80-90 лв на човек за месец защита. ... Те предпочитат да ги дадат тия пари за алкохол,цигари и евтин салам да мезят докато се наливат.Ум царува,ум робува..