Близо ли е? Новият щам на коронавируса вече и в Румъния?

Подозират, че го е пренесъл мъж, завърнал се от Острова
Обновена: 3 яну 2021 16:07 | 3 яну 2021 16:03, Веселина Йорданова
109
Близо ли е? Новият щам на коронавируса вече и в Румъния?
Снимка: БГНЕС

Има подозрения, че и в Румъния е проникнал новият щам на коронавируса, който се появи първо във Великобритания и който е смятан за много по-заразен от циркулиращия досега, съобщава информационният сайт Зиаре.

Говорителят на института "Матей Балш" в Букурещ Каталин Апостолеску съобщи днес, че две проби, анализирани в лабораторията по генетика, са дали различни реакции от досегашните. Говорителят уточни, че засега става дума само за подозрение.

По-рано днес медици от института "Матей Балш" заявиха за телевизия Диджи 24, че новият щам на коронавируса е открит при мъж, който наскоро се е завърнал от Великобритания. Лицето е хоспитализирано в института "Матей Балш".

Говорителят на института Каталин Апостолеску не уточни дали двете "различни" проби са от един и същи пациент и дали става дума за лице, завърнало се от Великобритания, отбелязва Зиаре. По думите на Апостолеску точните данни ще станат известни в началото на следващата седмица.

"Наистина, в лабораторията по генетика на института, две проби показаха различни реакции от тези, за които знаехме досега. В следващите дни ще видим дали наистина става дума за новия щам на вируса", каза говорителят.

Днес румънските здравни власти съобщиха за нови над 3000 случая на Ковид-19, установени през последното денонощие, съобщава още Зиаре. След обработени 9829 теста за коронавирус са установени нови 3034 заразени, с които общият брой на инфектираните от началото на пандемията нарасна на 640 429 души.

Смъртните случаи, свързани с Ковид-19, за денонощието са 60, а общият им брой от началото на пандемията е 15 979.

В интензивни отделения са лекувани 1119 пациенти с коронавирусна инфекция от общо 8868 хоспитализирани с Ковид-19. Възстановилите се от болестта са 574 897. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва още от утре всеки ученик, учител и училищен персонал да бъде ваксиниран.Таратанци. Самия производител казва че е правил нула тестове на деца под 16 години и трябва да си абсолютна шмaтка да сложиш ваксина на лице под 16 години. Ама ти си по-умен. Бий. И да не забравиш - пий литър белина преди да тръгнеш за работа. И маска отзад, че като те олаби да не опръскаш случайните минувачи.
71
1
 
16
 
! Отговори
Но не и в Китай преди 3 години
мистерийте на юдо-масонската пандемия край няматцелия свят се разболя от новия щам а в Китаи имат само 16 болни от КОВИДстарнна пандемия деиш ........
70
3
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Вирусът е създаден, за да вървят ваксините и да печелят от тях. Няма да си сложа никога ваксина дори и да стане задължителна.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иде новия щам, иде. Язък за ваксините.
68
2
 
7
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Пускайте още щамове да елиминираме сухите съчки
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако новият щам влезе в България, Борисов трябва да бъде заклан жив като диво прасе за дето нарушава националната сигурност
66
1
 
4
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
А БИБИ ТЪКМО СЕ "СПРАВИ" СО ЕДИНИО. СЕГА И ДРУГ *** НАВРАТАТА. МЪКА МЪКА. ЩО НЕ СИ ОДИ КОГА БЯХА ПРОТЕСТИТЕ.А, ***, НА. ПРАЗНА ГЛАВА.
65
3
 
15
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Кой нов щам бе картофи. На този точно вирус, са познати десетки щамове. Хората още април имаха случай на исландец с 2 щама едновременно заразен, на човека нищо му няма, оправи си се. "Новия" щам нито е по-опасен нито нищо, на практика е се тая.
64
2
 
3
 
! Отговори
Римския сенат преди 3 години
До от утре пак протести... Да го дуууууухат чистачите .
63
4
 
20
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Странна работа . Как откриват кой щам на вируса е след като все още не могат да различат коронавирус от грип.п.с. Абе къде е грипа ? От десетилетия всяка година в БГ по данни ОТ СТАТИСТИКАТА на Здравното Министерство се заразяват от сезонен грип около 70 до 100 хил човека и умират около 3 хил . Тази зима няма регистриран НИТО ЕДИН . Повтарям - НИТО ЕДИН. Дали изчезна сезонния грип ? Победихме ли го ? Та тази година дори и ваксини за грипа не дадоха ..... Как стана ? Мистерия.
62
2
 
12
 
! Отговори
от утре пак протести преди 3 години
От утре ще почнат пак яки протести... Сигурно ще искат удължаване на мерките с поне 1-2 седмици. Това означава глад за много хора - бармани, сервитьори, готвачи, чистачи, собственици, и т.н.
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия Covid 20 Pro идва!!Дръжте се, ще се мре яко!!
60
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59Нали твоите малки чумави изчадия с деградирал и вкиснал мешилски ген ще са ваксинирани, как моите ще ги заразят? Заклевам се, ще ви убивам. Направо с мачетето както в Африка и ще ти ритам главата по улицата. *** страхлив.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той тоз щам, по официални данни е почнал още септември месец. Що народ пътува и се прибра от Англия от септември до нова година, не е истина. Сега го има навсякъде, просто кой ти тества от кой точно щам са болни хората?
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България трябва да го има като не спряха полетите от и до Великобритания. Не виждам някой в България да се е засилил да тества за новия щам.
57
3
 
9
 
! Отговори
Ганио от Банкя преди 3 години
До барба ганиос-цитеДаа,за селлтаци като тебе,живеещи в забравени от бога селца това е голям проблем.С парво се притесняваш.Бегом за софийско жителство.Сега има доста изгодни квартирки по Младостите.Веднага ще те вземат да метеш улиците,ще си купиш БМВ осма употреба да дрифтиш по кръстовищата и новия щам на вируса няма повече да те притеснява.На нас софиянци един селяяк повече или по-малко, вече няма никакво значение. Само не забравяй да се ваксинираш и да ти поставят инжекцията против Шап.
56
11
 
1
 
! Отговори
до 46 тъйде преди 3 години
Ама вас отдавна са ви чипирали болшевиките.
55
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За отказали ваксинация да се създава досие, да плащат по-високи данъци и здравни осигуровки.
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МинистъреееееТи ли ще ваксинираш децата ми? Ще те заколя на улицата като псе!
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не са открили стария, но вече има открит нов. Когато си приятел с мармота си винаги напред.