За да имаме стаден имунитет, трябва да се ваксинират и децата

Pfizer вече тестват ваксината си и върху малчугани
22 яну 2021 23:00, Нели Христова
181
За да имаме стаден имунитет, трябва да се ваксинират и децата
Снимка: БГНЕС

Няколко дни след Коледа 14-годишната Моли Херинг и нейният брат - 12-годишният Сам, направиха първите си снимки като част от доброволците за клиничните изпитвания на ваксина на Pfizer срещу COVID-19 за деца. Майка им беше чувала за клинично изпитване, което се провежда в детската болница в Синсинати, а Моли веднага приела да се присъедини, защото искала да допринесе за усилията за разработване на ваксини.

Бащата на Моли и Сам наскоро беше хоспитализиран с COVID-19. Двете деца пък прекараха по-голямата част от изминалата година, ходейки на училище чрез Zoom и съпътстващите го технически проблеми. Моли най-накрая се върна в девети клас този месец, но в училище трябва да се носят маски и да се спазва социално дистанциране. Както всички останали, тя очаква с нетърпение края на пандемията. "Най-после ще мога да ходя на училище нормално", каза тя.

След като стана ясно, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни и ефективни при повечето възрастни, Pfizer и Moderna започнаха американски тестове за деца на възраст до 12 години. И ако тези опити протичат гладко, ваксините ще бъдат тествани при по-малки и по-малки деца. Това е типично за новите ваксини: "Нарича се стратегия за деескалация на възрастта", казва Карол Као, педиатър от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, пред The Atlantc.

В САЩ има около 70 милиона деца -  почти една четвърт от населението на страната

Децата като цяло не са особено уязвими към COVID-19, като повечето инфекции са леки или дори безсимптомни. В някои много редки случаи - по-малко от 0,01% - младите пациенти могат да развият усложнение, наречено мултисистемен възпалителен синдром, или MIS-C, но обикновено е лечим в болница.

Ваксинирането на деца обаче често не е свързано само с преките и непосредствените ползи за тях. То също така има за цел да предпази децата от болести, които иначе биха станали по-опасни за тях като възрастни - морбили, паротит и варицела са три често срещани примера, както и да намали общото разпространение на тези заболявания. В краткосрочен план основната причина да се ваксинират деца срещу COVID-19 може да бъде, че в противен случай ще изпитаме трудности да достигнем стадния имунитет.

Ваксините, които действат при възрастни, обикновено действат и при деца. Но техните ефекти могат да се различават, особено при много малки деца. Например при новородени, антителата, предадени им вътреутробно, могат да попречат на защитата, предоставена от ваксината срещу морбили, поради което тази ваксина не се прилага, докато бебетата станат на възраст 12-15 месеца. Ранната версия на пневмококовата ваксина не действа добре при деца под 2 години, тъй като стимулира част от имунната система, която все още не е узряла.

"Множество фактори определят препоръчителната възраст за ваксинация. Например кога е пиковата честота на заболяванията? Кога е най-вероятно детето да реагира на ваксината?",  обяснява Коди Майснер, експерт по детски инфекциозни болести в Tufts.

Отговорите на тези въпроси може да не съвпадат. Например, ваксината срещу HPV, полово предаван вирус, който може да доведе до рак на шийката на матката, се дава на момчета и момичета на възраст от 9 години, тъй като стимулира по-добър имунен отговор при тийнейджъри, отколкото при по-възрастни юноши, въпреки че предрастващите са малко вероятно да се нуждаят от защита до по-късно в живота.

"Въпреки че децата рядко се разболяват сериозно от COVID-19, ваксината може да ги предпази от заболяване, което все още може да е достатъчно лошо, за да пропуснат училище и родителите им да пропуснат работа", каза Джеф Гербер, педиатър в Детска болница във Филаделфия. мен. "Дори тези два до три дни заболявания могат да се натрупват." Той посочи, че противогрипната ваксина също се препоръчва за деца.

Подобен брой деца са починали от грип през миналия сезон, както са починали от COVID-19 до момента.

Но основният аргумент за широко ваксиниране на деца е, че това вероятно ще намали предаването на COVID-19. Въпреки че училищата не са били източници на големи огнища, много от тях са преминали към дистанционно обучение и повечето от тези, които са провеждали индивидуални часове, са се нуждаели от маски и дистанциране. Ако училищните сгради се отворят отново без тези предпазни мерки след като възрастните се ваксинират, децата все още са уязвими.

Експертите по обществено здраве смятат, че ако са налице предпазни мерки, предаването от общността е ниско, а учителите и хората с висок риск са ваксинирани, възобновяването на училищата през 2021 г. ще си струва всеки останал риск, предвид многобройните и широкообхватни последици от образованието у дома. Но колкото повече деца са ваксинирани, толкова по-безопасно и нормално ще бъде възобновяването на училището.

Крайната цел на повечето кампании за ваксинация не е само да защитят лицата, които получават ваксините, а да предотвратят разпространението на болестта сред онези, които не могат да я получат, като кърмачета и хора, изложени на риск от алергични реакции. Колкото по-трансмисивен е вирусът - и за съжаление COVID-19 изглежда се развива, за да бъде по-трансмисивен - толкова повече хора трябва да бъдат ваксинирани, за да достигнат стадния имунитет и да спрат разпространението му сред популация. Прагът на имунитет към стадото срещу COVID-19 се оценява на някъде между 60 и 90 процента от населението. Тъй като някои хора не могат да получат ваксината, а някои може да са твърдо против, САЩ трябва да ваксинират колкото се може повече от останалите. "Това, което искаме да направим, е да намалим броя на хората, които могат да бъдат заразни за другите", казва Майснер. Децата почти сигурно ще трябва да бъдат част от тези усилия.

Все още без отговор въпрос за ваксините COVID-19 е колко добре те предпазват от асимптоматично предаване на вируса. Когато ваксинираните хора са изложени на вируса, имунният отговор на техните органи намалява неговата репликация - достатъчно, за да намали симптомите с 95 процента, според резултатите от проучванията на Pfizer и Moderna за възрастни. Но човек, който е ваксиниран и след това е изложен, все още може да носи достатъчно вирус, за да го разпространи на други. Експертите смятат, че ваксините много вероятно намаляват риска от асимптоматично предаване, но са необходими последващи проучвания, за да се установи до колко.

Колко скоро ваксините ще бъдат достъпни за деца, ще зависи от продължителността на клиничните изпитвания и процеса на преглед на FDA. В най-оптимистичния сценарий, ваксина може да бъде достъпна за голям брой деца, особено по-възрастни, навреме за началото на учебната година през есента. Миналата седмица обаче операция Warp Speed ​​заяви, че Moderna има проблеми с набирането на достатъчно участници в процеса за юноши, след като е включила само 800 от планираните 3000. Главният изпълнителен директор на компанията също така заяви, че докато Moderna скоро ще започне изпитания за деца на възраст от 1 до 11 години, тя не очаква да има резултати до 2022 г. Съобщава се, че юношеският опит на Pfizer е завършил записването си, въпреки че компанията отказа да уточни кога планира да премине към по-малки деца.

Новостта на ваксините COVID-19 в комбинация с лекотата на заболяването при деца може да доведе до колебливост при някои родители. Когато ваксината срещу варицела се появи за първи път, през 90-те години, приемането беше бавно - докато държавните училища започнаха да изискват това. Майснер, който е член на консултативния комитет на FDA за ваксини, каза, че смята, че училищата едва ли ще изискват ваксина, която е разрешена само за спешна употреба. Но има истински дебат между консултативните групи за това дали изобщо да се наложи ваксинация срещу COVID-19.

В дългосрочен план е малко вероятно вирусът COVID-19 да изчезне изцяло - както и необходимостта от ваксинация. Ако вирусът продължава да мутира или ако имунитетът отслабне, може да са необходими ежегодни ваксинации или бустери на всеки няколко години. Ваксините също могат да станат част от препоръчания график за детска имунизация. Експертите казват, че това е най-добрият начин да се гарантира, че цялото население остава защитено. "Най-успешните програми за прилагане са универсални детски програми", казва Катлийн Нойзил, изследовател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Мериленд.

Моли Херинг, която участва в изпитанието на Pfizer, все още не знае дали е получила плацебо или действителната ваксина. Тя и брат й използват приложение за проследяване на страничните им ефекти - тя имала гадене и главоболие, след като за първи път получила дозата, докато той имал ниска температура. Те ще получат втората си доза тази седмица. За ваксинации в детска възраст, които да помогнат за забавяне на разпространението на вируса, повече доброволци ще трябва да се присъединят към тях в опитите.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предупредиха ви в началото,че ви продават проблем ,негативно ви внушават,а после ще ви продадат решение.Ще се осъзнаете.И ще тръгнете по духовния път.В Бог в любовта, няма вируси.
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще видим колко родители ще продадат живота децата си на тая престъпна шайка.
137
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тя ваксината като не пази никого от разпространяване на вируса, за какво още я бутат на всички, а сега и на децата?
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нека да не съм част от стадото.....не ми трябва имунитет, иска ми се да се разболея, ама още не иска да ме хване....как да стане като няма такова нещо....*** навсякъде ставащи медийни герои....
135
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съвременен фашизъм,Хитлер е майска роза
134
2
 
14
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Ще изтровят и децата ....Пълни фашисти....
133
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Срам няма вашата наглост. Или то май е глупост.
132
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да има стаден имунитет при ковид. А ежегодно ваксиниране, както е при грипните щамове. А дали изобщо "тези ваксини" могат да предпазят, е дълга тема.
131
2
 
11
 
! Отговори
#116 преди 3 години
Така ще те ваксинирам че цял живот само да можеш да виждаш. Ми6ка гнусна .Само да ми каже един да си ваксиншрам детето и ще бъде близката година в ортопедията гипсиран !!!
130
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога повече няма да гласувам за Герб. Вече ме принуждавате дори за БСП да гласувам, но за Герб, никога!!!!!!!
129
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И лек грип да е, и тежък грип да е, и супер-тежък грип да е, за една цяла година се видя, че нито го спираме съсс затваряне, нито има полза! Пазете се, и това е! Или давайте още една година да седим затворени, ограничени, и после пак "нова мутация", и пак затворени, и пак така - завинаги! Е НЕ МОЖЕ!?!
128
3
 
21
 
! Отговори
НИКАКВИ ВАКСИНИ! преди 3 години
В ИТАЛИЯ 50 хиляди ресторанти отвориха. След това правилтеството премахна всички мерки заради страх от бунтове! Хора излизайте на улицата. Сваляйте маските, отваряйте бизнесите! Няма вирус, има лек грип! ЛЪЖАТ ВИ!
127
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък точно когато Пфизер започнали тестове на ваксините си върху деца, точно в същото време се пръкна и мутация на вируса, която била опасна за децата. Кви съвпадения, кво нещо... Страхувайте се, страхувайте се... И чакайте сценаристите да ви "спасят"...
126
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пипайте децата!
125
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като в сериен филм на ужасите сме! Когато разберете на кои "филмови" компании е сериала, можете да предвидите и сюжета на следващите серии.....
124
1
 
17
 
! Отговори
Не преди 3 години
Отврат!!!
123
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като стигнат до децата, има надежда пандемията да свърши. Понеже тогава може би най-после ще излезем с лопатите и тоягите, и ще я излекуваме от раз. После пак ще си стане лош грип. Има такива през няколко години, но без истерията.
122
1
 
28
 
! Отговори
malart преди 3 години
"малчугани"... Абе тези все едно някаква приказка за баба яга разказват
121
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам що за умствено изостанали родители биха си ваксинирали децата с тази ***
120
10
 
1
 
! Отговори
То идеята... преди 3 години
...не е лоша, ама се говори, че нашите ваксини са по частните клиники в Зап. Европа....