Бизнесът с призив: Внос на всички ваксини, които вършат работа

Велев: Парите, които не са получени като помощ, вече са похарчени
18
Бизнесът с призив: Внос на всички ваксини, които вършат работа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Важно е да има възможност хората да избират ваксини и в този процес да се включат и предприятията и работодателите - за бизнесите, където това е по-необходимо. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

Още по темата
"Ние нямаме регистрирани ваксини, които се използват в цял свят, но в Европа, кой знае защо, не бързат да се регистрират. Руски, китайски ваксини.

Ако всички, които вършат работа, се регистрират и има свобода за техния внос и прилагане, този процес би могъл да бъде ускорен значително. И по линия на нашите контакти, които бизнесът има, със свои партньорски организации от тези страни", коментира Велев.

Според него бизнесът е успял да създаде подходящите условия, добра хигиена и да реорганизира работния процес, така че хората в индустрията да работят.

"Затова за нас е странно, че в бюджетната сфера, където се очаква хората също да работят, те  нито искат да работят присъствено, нито искат да се ваксинират. Трябва да изберат едно от двете", коментира Велев.

По думите му много от затворените бизнеси са отвъд ръба и закъснялата подкрепа спомага за това.

"Парите, които още не са получили като подкрепа за първата вълна, са похарчени предварително. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова", посочи председателят на АИКБ.

Помощите за първата вълна, за затварянето през март и април, още не са получени от средните предприятия, каза Васил Велев.

"Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди - от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали - със спад от над 20% за продажбите. За средните поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката", изтъкна Велев.

"Една година вече ще стане закъснение. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат", обясни той.

Според него вече трета година Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността.

Сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват - за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в послдните години не се прави, критикува той.

По думите му вместо средствата по ОПИК да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса. Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността, което е недалновидно, допълни Васил Велев.

Всички пари по програмата са разпределени за подкрепа на ликвидността и спасяване от коронавируса, вместо за това да се използват бюджетни средства, заяви още той.

Освен затворените бизнеси има много, които формално не са затворени, но имат срив и спад на продажбите над 50%, категоричен е Велев.

Бизнесът ще разчита на доброто планиране и бързия старт на новите оперативни програми, отбеляза Васил Велев. По думите му бизнесът очаква поне една четвърт от средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост да се заделят за подкрепа на инвестициите в икономиката, а не сегашните под 8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
КОГАТО ЦЯЛА ДЪРЖАВА преди 3 години
Е ОСТАВЕНА В РЪЧИЧКИТЕ НА ЕДИН КРАДЕЦ , ТОЙ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ КОЙТО ЩЕ ОСТАНЕ ДОВОЛЕН ОТ РЕЗУЛТАТА !
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?"България по 19?"В България има ваксинирани над 16 хиляди човек.Кога сме започанали ваксинациите срещу Ковид : 2002?
14
1
 
14
 
! Отговори
? преди 3 години
Румъния ваксинира по 30 000 човека на денБългария по 19?КОРУПЦИЯТА ВОДИ ДО СМЪРТ - НАИСТИНА.... КОРУПЦИЯТА ВЪВ ВАКСИНИТЕ ВЕЧЕ ИМА СМЪРТОНОСНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А кой ще ги плаща,Аз не разбрах, какво му пречи на тоя господин да внася каквито ваксини може да осигури?
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А"И ЩЕ СИ ОСТАНЕМ ТАКИВА ЗАРАДИ ПРОДАЖНА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ...."Явно на теб решението ти е да поверим нещата в ръцете на овчариите комунисти.
11
2
 
2
 
! Отговори
А кой ще ги плаща, преди 3 години
Домуса ли? Защо са ваксини, ако няма желаещи за тях, и те си имат срок на годност. С чужди пари лесно се разполага!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4"Свободния пазар е свободен, само когато купуваш от запада. Произведените неща на изток трябва да ти ги препродаде някой от запад, иначе не е демокрация!"Ех, а ако беше и вярно!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този призивите нито са бизнесменски, нито синдикални, нито в случая медицински! Велев вие с пълно гърло позитановски припеви. И той е от видните приватизатори.....
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-далеч от французи и германци толкова по-добре.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-далеч от французи и германци толкова по-добре.
6
1
 
18
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
Този нещо се е объркал, сигурно не е живял в България последните 10 години!"Помощите" тук се раздават така:Първо - в ЧекмеджетоВторо - на партньорите по картиТрето на партньорите по тенисЧетвърто - на футболния Му отборПето - *** то не остана!Тъкмо една грижа по малко (рече си ТОЙ)
5
10
 
7
 
! Отговори
ДАСКАЛ ДА СИ преди 3 години
ДАСКАЛИТЕ НА ПРАКТИКА СА В ОТПУСКА,ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА И ВЗЕМАТ ОКОЛО 1500ЛЕВА,
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свободния пазар е свободен, само когато купуваш от запада. Произведените неща на изток трябва да ти ги препродаде някой от запад, иначе не е демокрация!
3
4
 
4
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Тоя трябва да го ваксинира ритуално, някой миньорски трудов колектив!Само така, ще даде личен пример за кампанията!
2
4
 
17
 
! Отговори
А преди 3 години
ЗАПАДНЯЦИТЕ ДАВАТ ЗАЕМИ САМО КОГАТО КОПУВАШ ОТ ТЯХ,СЪЩОТО Е И В ЕВРО СЪЮЗА.НИЕ ВСЕ ОЩЕ ЗА ТЯХ СМЕ ТРЕТИ СВЯТ ИЛИ ПРОСТО ПАЗАР И ЩЕ СИ ОСТАНЕМ ТАКИВА ЗАРАДИ ПРОДАЖНА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ.
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бюджетната сфера учителите са вече 1 година в отпуска.