Във Великобритания мислят за "смесване" на ваксини

Търси се гъвкавост, ако има нарушаване на доставките
4 фев 2021 13:43, Елка Василева
15
Във Великобритания мислят за "смесване" на ваксини
Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания започна проучване дали поставянето на различни ваксини при първа и втора доза може да дава същия резултат както използването само на една ваксина. В същото време министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, заяви, че по света има 4000 варианта на коронавируса и производителите на ваксини се опитват постоянно да внасят подобрения.

Идеята за използването на различни ваксини е да се търси по-голяма гъвкавост в случай на нарушаване на доставките от определен тип ваксина. Някои учени смятат, че смесването на ваксини може дори да осигури по-добра защита, предаде БНР.

Още по темата
Съгласно сегашните официални разпоредби всеки получил първа доза от пуснатите в експлоатация ваксини на "Пфайзер-Бионтех" и "АстраЗенека-Оксфорд" трябва да получи втора доза от същата ваксина.

Изпитанията започват в Англия с двете споменати ваксини с участието на повече от 800 доброволци над 50 години. Те ще продължат 12 седмици, като е възможно включването и на други ваксини, одобрени от регулаторния орган.

Министърът за масовото ваксиниране Надим Захауи заяви, че по света има 4000 варианта на COVID-19 и компании като "Пфайзер", "АстраЗенека" и "Модерна" постоянно се опитват да подобрят ваксините си, защото е много вероятно те да не са напълно ефективни срещу някои от щамовете. В интервю за "Скай нюз" тази сутрин Захауи заяви също, че икономиката ще започне постепенно да се отваря, след като бъдат подновени учебните занятия след 8 март, както предвиждат плановете на правителството.

Премиерът Борис Джонсън обеща на 22 февруари да предложи "пътна карта" за излизане от локдауна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Хайли лайкли Ха Ха! преди 3 години
Ще смесят те - съдържанието на Спутник-V със техни лъскави опаковки!Поне това го могат!Какво стана със медицината победила 'летално безопасния' Новичок?
11
1
 
4
 
! Отговори
Асан от махлата преди 3 години
Аууу,чок страшно стана в махлата!Сришнал са бил занзибариц и лъндънска пали и съ рудил новия пишман ли й щам ли й гъон бабата!Иза негу тествали с шомпул изодзадзе!Аз Айшето снощи я тествах!що трииш бре мисир?къде мой свободата на словото???
10
1
 
5
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 3 години
Да се съсредоточат върху расовото "смесване", процес в развитие от 250 години на острова!
9
1
 
9
 
! Отговори
Манджуреца преди 3 години
манджа с грозде
8
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Да смесят в един съд всички ваксини,да разбъркат от ляво на дясно,и то със златна бъркалка,и готово!По три пъти на ден преди хранене.На участвалите в експеримента честито!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова ли затъпяхме , че допускаме да ни превърнат в опитни мишки ? - къде ни отиде достойнството и самочувствието на разумни и свободни хора ???
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И накрая решенията се вземат от политици.И без това бяха обявили, че до 6 седмици след първата ваксина поставят втората, което е в разрез със всякакви указания за приложение. Сега пък искат да ги смесват, което също не почива на здрава логика.След месец ще се види ефекта от масовата им ваксинация. Засега само заразените са по-малко, иначе броят на умрелите си е още висок.
5
2
 
20
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Преди време бях написала, че ако ни бият каквото и да е , когато и да е , то това не опира на никаква научна логика и на експериментална база. Явно целта изобщо не е имунизация срещу вируса, а да се сложат някакви ваксини с друга цел!
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва овца към друга: - Ти ваксинира ли се?- Луда ли си, още я тестват с хората
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не ги опитате с ДДТ?
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експериментират направо върху хора.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И настана пълна вакханалия