Учени: Коронавирусът остава завинаги в мозъка!

Няма гаранция, че вирусът там няма да се задейства отново
10 фев 2021 08:29, Петя Славова
117
Учени: Коронавирусът остава завинаги в мозъка!
Снимка: Pixabay

Проучване на американски учени, проведено върху мишки, показа, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, то той може да се задържи в мозъка за неопределено дълго време. Оттук - последиците за оздравелите под формата на световъртеж, главоболие, замаяност, безсъние, които толкова често се описват от пациенти след прекарване на Ковид-19, пише “Московский Комсомолец“.

Освен това концентрацията на вируса в мозъка на мишките е била 1000 пъти по-висока, отколкото в белите дробове. Учените предполагат, че това обяснява смъртта на пациенти, които изглежда са излекували белите си дробове седмици или дори месеци след изписването им от болниците.

Още по темата

Проучване, проведено от учени от Биологическия факултет на Университета на Джорджия (Атланта, САЩ) показа, че вирусът остава в мозъка на мишките за неопределено време, вероятно завинаги. Авторите на работата отбелязват, че са заразили гризачите интраназално (т.е. през носа), но вирусът е влязъл в мозъка, заразявайки нервните рецептори и след това заразявайки всички негови части, предаде "Фокус".

Три дни след като мишките са били заразени с коронавирус, те са имали високи нива на вируса в белите си дробове. На петия и шестия ден белите дробове са започнали да се изчистват, докато концентрацията на вируса в мозъка е надвишавала тази в белите дробове 1000 пъти. Това съвпадна с появата на тежки симптоми като задух, дезориентация и слабост.

Вирусът също така предизвика възпалителен отговор в мозъка, белязан от освобождаването на химични сигнали, наречени цитокини. При нормални условия цитокините казват на имунната система как да се бори с инфекцията, но твърде много цитокини могат да подтикнат тялото да атакува собствените си клетки, причинявайки опасни нива на възпаление. Мозъците на мишките в проучването показват около 10-50 пъти повече цитокини, отколкото белите дробове. При някои мишки това е причинило незабавна смърт. Но при по-леките инфекции при мишки вирусът сякаш се спотайва в мозъка.

Учените са стигнали до заключението, че мозъкът е основният орган, в който е концентриран Sars-CoV-2, особено ако инфекцията е влязла през носа. В същото време коронавирусът може безкрайно да се задържа в мозъка на мишките, което вещае неясно бъдеще на тези, които са преживели болестта.

Съществува хипотеза, че химичното вещество, което е отговорно за сигнализиране на имунната система, е много повече в мозъка и подобна привлекателност кара имунната система да атакува собственото си тяло. Авторите на изследването отбелязват, че тяхната работа помага да се обяснят хроничните неврологични проблеми при хората, като замаяност, главоболие или смущения в съзнанието. В някои случаи тези неврологични проблеми могат да доведат до хронични заболявания: автоимунни нарушения, болест на Паркинсон, множествена склероза. Освен това няма гаранция, че вирусът, обитаващ мозъка, няма да се задейства отново след години.

Business Insider публикува историята на Дариус Сетълс, който бе връщан два пъти от спешното отделение след заразяване с Ковид-19 през юни. Той се връща, когато състоянието му се влошава, но нормалното ниво на насищане с кислород кара лекарите да го изпишат. Дариус умира през юли и по това време е най-младият пациент, починал от коронавируса в Нешвил. Сега ситуациите, при които пациентите, изписани с подобрение, се връщат след известно време с влошаване, са станали ежедневие. И учените обясняват това именно с факта, че вирусът заема силни позиции в мозъка и не бърза да го напуска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: ученимозъккоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба, мене шъ *** пплашат!Голема работа, некъв ти ми вироз остаял таменка. И кво, ша ми заглади гънките ли?! На мене, дет с тая глава що дуваре съм опукал...
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека заедно да не допуснем отново БСП на власт за винаги........Не само БСП а цялото БКП от 76 години насам! :)))))))))Нека БКП бъде завинаги изтрита от лицето на България!!!!!!!!!!!!!!!!
77
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ммда аааа ! Остава в мозъка на измислените политици и доктори с купени дипломи. Няма никакъв смъртоносен вирус и пандемия . номерът е да ви ваксинират с отключваща генетичния код ваксина и после лесно ще ви направят като био роботи, замби
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То като нямаш мозък, къде ще се дине таа гад?
75
2
 
8
 
! Отговори
неразбралчо преди 3 години
това означава ли че блондинките са природно защитени?
74
1
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Повечето Губят Усещане - за Обоняние и Вкус,Мозъка не ги Възприема - защото Короната - ти Блокира Мозъка - Зомбира те,Най- Вероятно Прилепите - Носят Короната в Мозъка си
73
6
 
13
 
! Отговори
Мисирски грип преди 3 години
Ако влезе през носа, остава в мозъка, обаче ако влезе през едното ухо, излиза през другото. По-голяма простотия, под формата на научнопопулярна статия, едва ли може да се намери.
72
4
 
8
 
! Отговори
Мани мани преди 3 години
Унищожи образованието и поколението което ще израстне ще може да бъде убедено в каквото си поискаш ....Значи, седи си коронавируса в мозъка и причинява главоболие а понякога за разнообразие, когато му доскучае и безсъние ......Браво . Направо гения в тези мисли изпъква . Като цицина на главата след удар с тежка книга по медицина .Затова нямаше никакви реакции сред лекарите когато новоназначената от Тръмп лекарка в Белия Дом направи изказване че духове съществували и влияели на здравето .
71
5
 
4
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве тоз вирус ако оди по мишки, значи оди и по кучета и котки. Аз па не съм видял кашлящи кучета и котки с температура и главоболие. Следователно, вирусът не оди по мишки и тва са пълни глупости.
70
2
 
7
 
! Отговори
Стресиран преди 3 години
Кварталният Ром преболедува Ковида и други венерически заболяване и стана хипер активен почна да опъва и опложда не само ромски жени, но и българки от всякаква възраст. Този мъжкар сее ковида и създава ново ковид поколение.
69
2
 
16
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Някой да не си помисли че това е вирус от лаборатория...Не е,ей така си дойде от Природата..Четиво за наивници...
68
1
 
7
 
! Отговори
Акция ШОК и УЖАС преди 3 години
Не, не е достатъчно да се стреснат хората. Те продължават да не се социално дистанцират и пазят продължават да правят секс и да правят ковидонски бебета. Раждаемостта у нас пак продължава създаването на ковид мутанти.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз чух че скоро учените щели да докажат че не е само в мозъкът,а и в аурата и външното био поле.Тъй като на физическо ниво е възможно да се изчистим,но на енергийно и ментално ниво е невъзможно.Защото енергийния носител не може да бъде манипулиран и елеминиран.И единственият начин бил като се бръкне с двата пръста на едната ръка в контакта,а другите два завряни ,,там изодотзаде'' за зануляване и затваряне на веригата.
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тиквата нали изкара Ковид? Това е обяснението защо е толкова неадекватен напоследък."Този вирус не може да навреди на хората, които нямат мозък, а имат празни тикви.
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата нали изкара Ковид? Това е обяснението защо е толкова неадекватен напоследък.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та значи сред папуасите канибали от Нова Гвинея е разпространена т.нар. "смееща се болест" - невродегенеративно заболяване причинено от прион, пренасян чрез ядене на човешки трyпoвe, тоест кaнибaлизъм.Не се лекува и почти винаги завършва със смърт!Kuru disease! Има много интересни документални филми по Ютюб!
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам именцето дето Мая и отровните си бацнаха и си мисля, че не само с носа са шмръкнали ковид, ами май са го приели и чрез всички останали отверстия!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, господине с бомбастичните предвиждания за инсулти, я си напишете имената да ви видим кой сте и каква квалификация имате. Иначе е смешно да ръсите капацитет.
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добре, някои хора най-сетне ще имат нещо в главите си.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ви чипирането....