86 туроператори получават безвъзмездно пари, колко?

Най-малката сума за подпомагане е към 600 лв.
12
86 туроператори получават безвъзмездно пари, колко?
Снимка: БГНЕС

Над 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност, са изплатени от Министерството на туризма.

Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма.

Още по темата
Това е първото плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13.03.-31.12.2020 г., съобщиха от ведомството.

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593,83 лв., а най-голямата е над 711,4 хил. лв. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството.

Предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти и трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Кандидатстването по мярката продължава, като подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,611 млн. лв.

 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 1 месец
Фирми като Бохемия окрадоха капарото на стотици клиенти за неосъществени екскурзии и сега ще ги компенсират !!! Това е безобразие ,
9
2
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
ГЕРБ почна да купува изборите...
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо въобще трябва да получават помощ за връщане на пари, които са взели за услуги, които не са извършили. Вземат от десетки клиенти пари, не организират нищо за въпросните пари, а просто ги изпапкват, и сега искат държавата да възстанови на клиентите парите, които те са изконсумирали. Т. е. да им ги дадем всички ние. Ами и аз искам така - да взема някакви пари за нещо си и после, като дойде време да ги връщам, да поискам държавата да ги плати.
7
1
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Днес получих Съобщение за Дължимите Данъци за 2021 г.
Държавата ще се погрижи ли и за мен ?
Не съм спрял да работя миналата година - даже мисля че заслужавам Орден Стара Планина за внесени Данъци от Заплата .
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после излиза крaтунaтa и казва "Аз помагам на бизнеса".
Помагаш... напите пари раздаваш, с кво помагаш точно ти? То кат приказката за оня с каруцата и кона. Влезнал в селото и се развикал
-Хораааа, докарах въглищата, хорааааааааа
Коня се обърнал и казал:
-Да бе, точно па ти ги докара.
Така е сега с тоя, дет помагал на бизнеса. Помага... нашите пари раздава....
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В четвъртък отварям туроператорска агенция. И веднага кандидатствам за кеш. Щом дават, що да не. И най малкото да взема, все е кяр. Пари се раздават яко, досега нямаше за нищо, сега им по много и то яко. с чувалите се раздават дет се вика. Ти колко искаш?
-Толкоз.
-Дайте му.
-Ти колко искаш?
-Толкоз.
-Дайте му.
-Ам ти бе и ти ли за пари?
- Ми да.
-Колко?
-Толкоз.
-Дайте и на него.
Раздават се едни пари ама... то народа ще ги плати, нали паспорти трябва да се праят за колибите. Няа как.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Prosto super, horata predplatili po4ivki, turoperatora izhar4il parite i sega durjavata im dava parite za da varnat na klientite si. Po dobra ot tazi dalavera zdrave mu kaji.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кво става по света ??? Томас Кук спасява ли го английския народ ??? или само българския изчезващ народ е *** да гласува за герб ???
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо трябва да се компенсира една тур агенция за платени но не използва лзвами услуги? къде потънаха предплатените пари за туризъм? Някой по веригата яко е облажил
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
боко пак взема от народа да дава на ,,бизнеса,, Честито на плащащите сметката .