86 туроператори получават безвъзмездно пари, колко?

Най-малката сума за подпомагане е към 600 лв.
12
86 туроператори получават безвъзмездно пари, колко?
Снимка: БГНЕС

Над 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност, са изплатени от Министерството на туризма.

Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, а средствата ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма.

Още по темата
Това е първото плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13.03.-31.12.2020 г., съобщиха от ведомството.

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593,83 лв., а най-голямата е над 711,4 хил. лв. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството.

Предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти и трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Кандидатстването по мярката продължава, като подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,611 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 3 години
Фирми като Бохемия окрадоха капарото на стотици клиенти за неосъществени екскурзии и сега ще ги компенсират !!! Това е безобразие ,
8
2
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
ГЕРБ почна да купува изборите...
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо въобще трябва да получават помощ за връщане на пари, които са взели за услуги, които не са извършили. Вземат от десетки клиенти пари, не организират нищо за въпросните пари, а просто ги изпапкват, и сега искат държавата да възстанови на клиентите парите, които те са изконсумирали. Т. е. да им ги дадем всички ние. Ами и аз искам така - да взема някакви пари за нещо си и после, като дойде време да ги връщам, да поискам държавата да ги плати.
6
1
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Днес получих Съобщение за Дължимите Данъци за 2021 г. Държавата ще се погрижи ли и за мен ?Не съм спрял да работя миналата година - даже мисля че заслужавам Орден Стара Планина за внесени Данъци от Заплата .
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после излиза крaтунaтa и казва "Аз помагам на бизнеса".Помагаш... напите пари раздаваш, с кво помагаш точно ти? То кат приказката за оня с каруцата и кона. Влезнал в селото и се развикал -Хораааа, докарах въглищата, хораааааааааКоня се обърнал и казал:-Да бе, точно па ти ги докара.Така е сега с тоя, дет помагал на бизнеса. Помага... нашите пари раздава....
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В четвъртък отварям туроператорска агенция. И веднага кандидатствам за кеш. Щом дават, що да не. И най малкото да взема, все е кяр. Пари се раздават яко, досега нямаше за нищо, сега им по много и то яко. с чувалите се раздават дет се вика. Ти колко искаш? -Толкоз. -Дайте му. -Ти колко искаш? -Толкоз. -Дайте му. -Ам ти бе и ти ли за пари? - Ми да. -Колко? -Толкоз. -Дайте и на него.Раздават се едни пари ама... то народа ще ги плати, нали паспорти трябва да се праят за колибите. Няа как.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кво става по света ??? Томас Кук спасява ли го английския народ ??? или само българския изчезващ народ е *** да гласува за герб ???
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да се компенсира една тур агенция за платени но не използва лзвами услуги? къде потънаха предплатените пари за туризъм? Някой по веригата яко е облажил
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боко пак взема от народа да дава на ,,бизнеса,, Честито на плащащите сметката .