Реинфекцията с COVID-19 e рядка, най-често при хората над 65 г.

Те имат едва 47% защита
19 мар 2021 07:34, Нели Христова
7
Реинфекцията с COVID-19 e рядка, най-често при хората над 65 г.
Снимка: БГНЕС

Реинфекциите с коронавирус са редки, но по-често се срещат при хората над 65, според проучване, публикувано в сряда в медицинското списание Lancet.

Проучването, което изследва процента на реинфекция сред 4 милиона души в Дания, установява, че повечето хора, които са имали COVID-19, изглежда са имали защита от реинфекция повече от шест месеца. В последващо проследяване след шест месеца изследването не открва доказателства, че защитата отслабва.

"Но проверка на демографските данни за това кой се заразява отново с коронавирус показа, че това са предимно хора над 65 години", съобщава Джен Кристенсен.

По-възрастната група е имала само около 47% защита срещу повторна инфекция, в сравнение с по-младите хора, които изглежда са имали около 80% защита от реинфекция, пишат от екипа. Откритието не е напълно неочаквано, тъй като с напредване на възрастта имунната им система отслабва.

"Като се има предвид какво е заложено, резултатите подчертават колко е важно хората да се придържат към мерките, които се прилагат, за да запазят себе си и другите в безопасност, дори ако вече са имали COVID-19", казва д-р Стин Етелберг, съавтор на изследването от Statens Serum Институтът в Дания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Преди време Мутафчийски, беше споделил информация, че двама негови колеги са се заразили повторно 8 месеца след два отрицателни ПСР теста. Притеснителното в случая е, че единият от медиците, го карал значително по-тежко втория път. А това означава, че явно не може да се създаде добър имунен отговор към този вирус.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го пише и в учебниците!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До коментиращите по-долу - прочетете още веднъж статията, преди да обвинявате в лъжа. Това, което пишете, дори да е вярно, не противоречи на описаното изследване. И според него хората се заразяват повторно - възрастните често, младите по-рядко. Това е неприятно, и никой не го отрича.
1
5
 
9
 
! Отговори
Касиерка преди 3 години
Не е баш така. Аз се заразих още в началото, що годе мина леко, но ме съкратиха от работа. Ноември месец явно вече съм нямала антитела и се заразих отново, пак на каса в работата, голям столичен магазин. Вторият път стигнах до болница 32 дни на легло и после още месец се чувствам изтощена.