Струваше ли си - защо "АстраЗенека" се превърна от герой във враг?

В основата на големия риск стои един човек - Паскал Сориот
31 мар 2021 13:26, Нели Христова
124
Струваше ли си - защо "АстраЗенека" се превърна от герой във враг?
Снимка: БГНЕС

"Ужасяващ е начинът, по който бе третирана "АстраЗенека". Не бих ги обвинил, ако им е омръзнало и решат да се оттеглят от бизнеса с ваксини."

Това е мнението на един от най-големите институционални инвеститори във Великобритания.

Но това не са думи, които фармацевтичният гигант и неговият шеф Паскал Сориот биха очаквали да чуят, след като са разработили безопасна, ефективна ваксина с бясна скорост, подписали са договори за доставяне на близо два милиарда дози и правят всичко това, без да печелят и стотинка.

Може би на Паскал Сориот може да му бъде простено, че вероятно смята, че ще получи медал. Но вместо това той получава удари от политиците от ЕС, като белгийския евродепутат Филип Ламбертс, който обвини компанията в нечестност и арогантност, тъй като е обещала "много ваксини, но не е доставила достатъчно".

Някои предполагат, че цялото начинание е довело до повече проблеми, отколкото си е струвало.

"АстраЗенека" се е отказала от над 20 милиарда долара приходи, като същевременно се превърна в често споменавано име както в ЕС, така и САЩ, но поради всички грешни причини. Някои инвеститори дори поставят под въпрос позицията на Паскал Сориот като главен изпълнителен директор.

Компанията се превърна в политическа футболна топка на европейска игра на обвинения.

В един момент неговият сънародник, френският президент Еманюел Макрон, описва ваксината като "почти неефективна", а в следващия решава доброволно да се имунизира с нея и подкрепя ход за блокиране на износа й извън ЕС.

Сър Джон Бел от университета в Оксфорд заяви, че Сориот е бил озадачен от френския подход: "Той откри, че общуването с французите е едно от най-трудните неща, които трябва да направи, тъй като те са напълно ирационални."

Освен това имаше широко разпространено възмущение срещу "АстраЗенека", когато при нападение над италианска фармацевтична фабрика се откриха запаси от близо 30 милиона ваксини - само за да отшуми, когато компанията обясни, че 16 милиона от тях са за употреба в ЕС, а останалите се насочват към по-бедните страни по програма, подкрепена от ЕС, наречена COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX).

В САЩ д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), обвини "АстраЗенека" в "непринудени грешки", тъй като не е включила най-новите данни в своите изследвания, изпратени до американските власти.

Дори служители в компанията признават: "Справедливо е да се каже, че в момента сме на доста неудобно място."

Ваксините и политиката

Както един инвеститор заявява пред BBC: "Паскал Сориот откри какво се случва, когато правите политика, а не бизнес."

Историята на приключенията на "АстраЗенека" във ваксините и политиката е невъзможно да се отдели от името на отговорника. Както казва един от неговите конкуренти: "Астра" е компанията на Паскал, трудно е да се каже къде Паскал Сориот завършва и къде "АстраЗенека" започва."

Това е доста необичайно за публична компания, собственост на огромни институционални инвеститори по целия свят.

Въпреки че пое поста през 2012 г., господстващата и неотстъпна досега позиция на Сориот произтичаше от успешната му защита на компанията от оферта за приствояване на стойност 100 млрд. долара от американския гигант "Пфайзер" през 2014 г.

"Когато пое поста, "Астра" беше в някаква бъркотия и пое някои големи рискове, инвестирайки в повече научноизследователска и развойна дейност - така че, когато "Пфайзер" се появи, той бе готов за отбрана", казва един вътрешен човек. "Паскал смяташе, че ако "Пфайзер" иска да го купи, е на прав път".

Сориот използва всеки трик за защита, включително британското наследство. Великобритания би загубила десетилетия в науката. По този начин той се оформи като носител на лечение, а не като човек, който би спасил компанията само с икономия на корпоративни разходи.

Политиците от онези дни го обичаха заради това - сър Винс Кейбъл, тогавашен бизнес секретар в коалиционното правителство на коалицията на Дейвид Камерън, си спомня: "Въпреки факта, че поглъщането би дало допълнителни пари в джобовете на акционерите в краткосрочен план, той и неговите директори се придържаха към плана си. Те приеха, че това е дългосрочен проект и че ще се превърне в основен национален актив."

Този епизод затвърди привързаността на персонала му, уважението и благодарността на британските политици, както и непоклатимата лична вяра в себе си. Последното понякога може да бъде нож с две остриета за всеки шеф.

Как се появи ваксината?

"АстраЗенека" няма и никога не е имал голям опит с ваксините. Силата на тази компания е в  лечението на рак.

Така че, когато COVID удари света, "АстраЗенека" не беше непременно компанията, за която мнозина смятаха, че ще поеме по пътя за разработване на ваксина. Говореше се за връзка между Оксфордския университет и американския фармацевтичен гигант Merck, но правителството на Обединеното кралство искаше Оксфорд да си партнира с британска фирма, за да създаде силна мрежа за ваксиниране във Великобритания.

Имаше смисъл "АстраЗенека" да се намеси, тъй като Оксфордският университет вече беше направил много от тежките научни изследвания - повечето, финансиран от правителството на Великобритания.

Когато дойдоха първоначалните резултати, имаше атмосфера на еуфория. "Астра" и "Оксфорд" биха помогнали за спасяването на света с безопасна, ефективна и евтина ваксина.  Това може би беше върхът.

От тогава "АстраЗенека" е в нестабилни отношения с регулаторите и политиците, а името й е несправедливо, но несъмнено засегнато от обвиненията за бавно разпространение на ваксини в ЕС. Цената на акциите й е с 20% по-ниска от миналото лято, когато новинарският поток изглеждаше толкова положителен.

Проблемът е, че производството на ваксини е наистина трудно. "Това е малко като приготвянето на бира", казва вътрешен човек. "Някои партиди работят по-добре от други и когато добавите сложността на регионалните вериги за доставки, нещата се усложняват и понякога не работят."

"Дадохме всичко от себе си"

Вътрешният човек добавя: "Подписахме договор с най-добри намерения и дадохме всичко от себе си."

Това е причината, поради която липсата на опит на "Астра" във ваксините наистина е спънала компанията  - управлявайки очакванията чрез проста и ефективна комуникация.

От самото начало нейните стойности за ефикасност бяха трудни за разбиране, с отделни номера за различните възрастови групи.

Бяха зададени въпроси относно размерите на извадките за възрастовага група над 65 години, а числата за ефикасност, подадени на регулаторните органи в САЩ, трябваше да бъдат преразгледани, когато бяха включени по-актуални резултати. Нито едно от тези неща не е променило особено цялостната картина, че "АстраЗенека" е една от безопасните и ефективни ваксини, но създава впечатление, че компанията не е напълно компетентна или напълно честна.

Един източник заявява пред BBC, че "ако погледнете организационната схема на "АстраЗенека", в кутията с етикет за управление на ваксини няма да има много в нея".

Компанията вече заяви, че ще преразгледа състоянието на своята "нестопанска" позиция по отношение на работата си с ваксини, когато текущите договори бъдат изпълнени. Но сър Джон казва, че не може да се обвинява фирмата, "предвид начина, по който са били третирани".

Основен инвеститор предположи, че когато договорите бъдат изпълнени, това може да е моментът, в който ръководството ще преразгледа дали изобщо искат да участват в бизнеса. "Може би е моментът да продадем патента и да продължим напред", казва той. Компанията казва, че не мислят за това в момента.

Опитът да спаси света отне много време и енергия на мениджмънта, в момент, когато фармацевтичният гигант е в процес на закупуване на американска компания за 40 млрд. долара и японска фирма за 7 млрд. долара. Само това би било достатъчно за пълен списък със задачи за всеки главен изпълнителен директор при нормални обстоятелства.

Но всяка мисъл, че тази мисия на ваксината може да бъде едновременно наследство на Сориот и неговата епитафия, изглежда много преждевременна.

Един голям инвеститор посочи, че Сориот ще спечели много точки от това, че е поел нещо толкова амбициозно и е доставил ваксина, която работи. "Той все още е човекът, който обърна компания, която беше объркана, когато я пое", добавя инвеститорът. "Не усещам, че ножовете все още се заточват за него."

Трайното наследство на този френски бизнесмен може да доведе до превръщането на "АстраЗенека" в име, с което Обединеното кралство изглежда наистина искрено ще се гордее.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се с Гугъл преводач ли сте превели тази статия? Толкова лошо, дразнещо, на места почти неразбираемо е преведена, че не мога да си представя това да е работа дори на ученик. За съжаление това се отразява на доверието към медията ви като цяло.
110
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо ще се разплача, Астра зенека създала ваксината без да има грам печалба от нея, направо да ги съжали човек. На всичкото отгоре никога не са се занимавали с ваксини и силата им била в друго. Това го разбраха хората и без тоя да го казва. Само че това повдига един друг въпрос. Защо ЕС финансира фирми които никога на са се занимавали с ваксини?
109
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Написаното е мнооого обезпокоително. АСТРА произвежда и продава патента на Япония, после напуска бизнеса с ваксини! Юридически означава, произвежда, после изчезва и не носи отговорност за последиците. Прехвърля патента в Азия, на държава признаваща правото на опити, а може с малки букви да пише че и двете страни не носят отговорност. И? Хората да го ду*хат!
108
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Извинявай, цъкнах ти минусче по погрешка. Брой си го за плюс. Подкрепям написаното!
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо вече не се говори за лекарства които лекуват вече заразените и изобщо някой прави ли си труда да търси такова
106
2
 
6
 
! Отговори
ygfyg преди 3 години
А, този на снимката дето държи шишенцето има такива мазоли, все едно е лъзкал 10 години без прекъсване
105
0
 
0
 
! Отговори
ygfyg преди 3 години
До АнонименИнтересно от къде сте запознати с тези подробности!
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРуската е най-добра,но с таова политизиране ще умрат хиляди.
103
7
 
3
 
! Отговори
AstraZeneca преди 3 години
Ако искате да се разболеете и да умрете от рак или някоя друга "хубава болест"....автоимунна............давайте, боцкайте се с Астра Зенека...........тая шведско - английска отрова!!!
102
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия ме насълзи отумиление към Астра Зенека. Тази ваксина убива хораа тецял ферман написали за съжаление към нея ! И даже работелина загуба разбираш ли ! Айсиктир с тая отрова
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдава тромби имам проблеми
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"АСТРАЗЕНЕКА" Англия се изложиРуската е по добра
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега да поплачем за горката Астра Зенека. Може и SMS-чета да им пратим, да ги подпомогне финансово, бедничките.
97
3
 
15
 
! Отговори
До 89 преди 3 години
Що народ почина от ваксина......за БГ общо между 5 до 7 човека....със съмнения, съвсем не е доказано негативно действие на ваксинаЩо народ почина от COVID...... За БГ до вчера общо около 13000..... Тринадесет хиляди животи....Разликата е почти недоловимаНекакси вече кърти колко малко ви е интелектуалния товар....ужасно кърти
96
0
 
8
 
! Отговори
До 99 преди 3 години
Ти па все недоразбрал.....Продажба на продукт на себестойност означава без печалба, а просто покриване на разходи по разработване и производство....без калкулирана печалба.....Вероятно другите разходи по разработка и производство на ваксини на други компании не надвишават съществено разходи на Астра Зенека, но разлика в продажна цена е около 10-12 US..... А сега смятай брой дози умнижено по 10 US..ще видиш разлика доста по голяма от 20 милиардаИ сега ако не си разбрал, явно е щото не можеш
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"АстраЗенека" се е отказала от над 20 милиарда долара приходи - не разбрах без пари ли ги дават.
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде почна се с кризисния PR.Я кажете защо в България платиха за толкова много дози? Сигурно щото е на себестойност и има нужда от държавна подкрепа от най-бедната държава от ЕС?
93
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра обяви съвсем, ама съвсем в началото...." когато имаме ваксина, нашата цена ще е на себестойнст, без печалба, ПроБоно,Още тогава едни по търговската верига се намръщиха- екк таа бе, а комисионните....Е, ето го отговора на търговско- комисионнто лоби...А пожара в завода им в Индия, точно в началото на производство е просто случаЕност...о, даНаправи добро, изяж ***....И честото на печелившите.
92
0
 
26
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Защото е евтина, и подбива цените на големите акули във фармацевтиката...