Австралия обвини Европа за забавянето на ваксинацията

Страната е получила едва 700 000 от договорените 3,8 милиона дози от АстраЗенека
7 апр 2021 23:00, Ния Христова
7
Австралия обвини Европа за забавянето на ваксинацията
Снимка: БГНЕС
Австралийският премиер в сряда обвини Европа за ограничените доставки на ваксини, както и за възпрепятстване усилията за ваксинация срещу коронавирус в страната му, съобщи Франс прес.
 
Властите в Канбера са изправени пред нарастващо обществено разочарование от бавното развитие на процеса на ваксинация.
 
Скот Морисън заяви, че недостигът на ваксини и "строгият контрол на износа", въведен от Европейската комисия, са довели до това. Той изтъкна и че Австралия е получила едва 700 000 от договорените 3,8 милиона дози от ваксината АстраЗенека.
 
Неговото правителство, което беше похвалено за успешното овладяване на епидемията от COVID-19, значително изостава от графика си за разпространение на ваксини.
 
Първоначално то се ангажира да приложи четири милиона дози до края на март, но вместо това са направени само около 920 000 ваксинации до сряда. Това предизвика  критика, на която Морисън се опита да отговори на организирана пресконференция.
 
"3,1 милиона ваксини не са пристигнали в Австралия - това е просто прост факт", каза той. "Това не е спор. Не е конфликт. Не е аргумент. Не е сблъсък. Това е просто факт."
 
Австралия до този момент е получила около 870 000 дози от ваксината Пфайзер/Бионтех, която прилага на намиращите се на първа линия в борбата срещу пандемията. Властите разчитаха на внесени и произведени на местно ниво ваксини на АстраЗенека, за да покрият по-голямата част от населението.
 
Проблемът се появи миналия месец, когато Италия блокира износа на 250 000 дози АстраЗенека, докато се бореше да се справи със силната коронавирусна криза у дома. Правителството на Морисън настоява това забавяне да не повлияе на цялостния план за ваксиниране.
 
Широкото обсъждане в цяла Европа относно износа на ваксини, когато страните от ЕС се борят да овладеят разпространението на вируса, също задържа доставките. Морисън заяви в сряда, че през нощта е бил успокоен от изявления на служители на ЕС, че исканията за износ на АстраЗенека се обработват.
 
Той каза, че все още очаква отговор от ЕС на спешна молбаза  един милион от австралийските дози АстраЗенека да бъдат пренасочени към съседна Папуа Нова Гвинея, която е изправена пред тревожното нарастване на случаите на COVID-19.
 
В началото на пандемията Морисън се похвали, че Австралия ще бъде "в предната част на опашката" за ваксини след множество сделки с АстраЗенека, Пфайзер и Новавакс.
 
Но общественото недоволство от действителното положение предизвика размяна на остри фрази миналата седмица между правителството на Морисън и държавните служители, натоварени с администрирането на програмата.
 
"Скот Морисън трябва да спре да се преструва, че няма натиск. Ваксинациите са нашият билет за нормализиране - правителството трябва да продължи напред", каза лидерът на опозицията Антъни Албанезе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
никиии преди 3 години
Защо Европа. Да обвиняват майка Британия!
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето бе Австалия иска Астра Зенека ние и се назландисваме тука.Е прави тромбози малко ама предпазва от тежко боледуване и смърт от ковид.Номера е човек да не изтегли късата клечка.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яденето на кенгурско месо е опасно за психиката
3
2
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Даваме всички наши Астра Зенека ваксини! Нема грижи. И без това се оказаха май безполезни
2
4
 
2
 
! Отговори
Вик преди 3 години
все някой трябва да им е виновен и на тях, че не са маркирали овцете си в обора, дето са ги запрели под строг домашен оборен затвор.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Озитата за какво им е притрябвала тази отрова?После ще си скубят косите като започнат да умират от тромбози