Кристалина Георгиева: Ваксини за всички - най-важното днес

МВФ повиши оценката си за икономическия ръст на България до 4.4%
7 апр 2021 18:20, Анисия Иванова
61
Кристалина Георгиева: Ваксини за всички - най-важното днес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неравенството в богатството между отделните страни, климатичните рискове и необходимостта от сътрудничество на международно ниво бяха основните акценти в изказването на Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) в рамките на пролетната среща на Световната банка и МВФ.

Припомняме, че институцията повиши перспективите си за световната икономика и прогнозира ръст от 6% за тази година, в резултат на ускорените ваксинации и приливът от държавни разходи, особено в САЩ. Световната икономическа перспектива на Международния валутен фонд, публикувана във вторник, показва, че БВП на САЩ ще нарасне с 6.4%, сред най-бързите нараствания в света и с 1.3 пункта по-високо от прогнозата за януари. МВФ вдигна прогнозата си за растеж на икономиката на еврозоната на 4.4%.

От фонда повишиха оценката си за икономическия ръст на България до 4.4% през 2021 г. спрямо предишната прогноза за 3.6%.

Неравенството

Въпреки че повишаваме прогнозите си за годината, наблюдаваме опасно разминаване в икономическите богатства както в рамките на отделните страни, така и между тях, коментира Георгиева. Tя изтъкла, че световната икономика е стъпила на по-здрава основа. Възстановяването е в ход и действията, предприети от Съединените щати за подобряване на перспективата за възстановяване в САЩ, на практика помагат на целия свят, допълни още Кристалина Георгиева. Въпреки това неревенството между страните е факт.

Според управляващия директор на МВФ: "Това е причината, поради която в рамките на тези срещи поставяме акцент върху предоставянето на справедлива възможност на всички — от една страна чрез ваксиниране на населението във всяка точка на света като условие за трайно приключване на пандемията и устойчиво възстановяване, а от друга, за да предоставим справедлива възможност за по-добър живот на уязвимите лица и държави.“

Климатът

Климатичните рискове са нарастваща заплаха за макроикономическата и финансовата стабилност, каза още Георгиева пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Действията в областта на климата предлагат перспективи за зелен растеж и зелени работни места и това е критично важно за работата ни в МВФ в подкрепа на растежа и заетостта. Това, което макар и със закъснение направихме в тази дискусия, е да съсредоточим усилията си в областите, в които сме най-силни. Това са макроикономическите данни и изследвания, фискалните и паричните политики, предотвратяването и готовността за реагиране при кризи. Това, което правим в МВФ, работейки в изключително тясно сътрудничество със Световната банка и други организации, е да засилим работата си в четири области, които са в основата на нашата мисия."

Тя коментира още, че МВФ подпомага страните за критичен преглед на политиките и намаляване на въздействието върху околната среда. МВФ изследва още рисковете в тази област чрез стандартизирано докладване и провеждане на стрес тестове. На трето място, съвместно с други организации полагаме усилия за интегрирането на въглеродната интензивност и на други данни за климата в тримесечните макроикономически данни, каза Георгиева.

Международно сътрудничество

Управляващият директор на МВФ оцени високо сътрудничеството между страните в хода на пандемията. Тя заяви:

"Централните банки и финансовите власти мобилизираха усилията си в режим на координация. Според последните ни изчисления в МВФ при липсата на координация в такъв мащаб и с такъв обхват, рецесията щеше да бъде три пъти по-дълбока. С други думи в момента щяхме да се намираме в продължителна депресия, което е нагледно доказателство за огромната важност на съвместните усилия, които бяха предприети.“

В заключение Георгиева напомни, че ваксините трябва да достигнат до всички. "Това е най-важната икономическа политика днес", категорична беше тя.


61
Още от Коронавирус
Индия регистрира над 115 000 заразени с COVID-19 за денонощие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СТАЛИНКА, каква е тази кристалина!
47
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 седмица
До Щирлиц

хаха те така с "печатене" ви спечелиха ВСВ...възстановиха Европа...и на СССР помагаха...само факти които всеки може да провери...кгб ***...нека джуджето да изкара 2 трилиона долара в подкрепа народите на русия...моля
46
0
 
6
 
! Отговори
Криси преди 1 седмица
Тая лелка започнаха да ни я показват пак, сигурно ще и предлагат пост,я министър председател,я президента.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам защо, ама изключително неприятно човече.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
много загрижена тази женица за народа, но не повече от сащ дето помагали на целия свят хахаха;) за това изсир***т военни бази на различни чужди за тях територии, да изпращат по-лесно помощ! световната икономика и здравата й основа да не е заграбваното с векове ЗЛАТО по частните трезори, кристалина?
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксината е отрова за човешкото тяло и имунна система която е ключът към здравето както и чистата мисъл ум и сърце.
Има закони на Вселената и когато ги нарушиш плащаш.Хората са души и са тук да служат на БОГ. Да правят добро.
42
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
САЩ и техният "растеж" не подпомагат никого,освен масовото печатане на кухи долари.
41
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
ако тая снимка не е от преди 20 години,то..ашколсун на пластичния хирург,който поддържа визията на лицето й!

..но да я видим и по бански,па тогава да си правим заключенията..
40
1
 
6
 
! Отговори
У село преди 1 седмица
Криваклиево се появи нов щамп кривак какво ще правим има ли ваксини.
39
0
 
10
 
! Отговори
Ваксини преди 1 седмица
бе Криси само спутник всичко е менте. Кой ще плаща за починалите или те са мишки не им се полага.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ваксини за всички" имаше в Сърбия, ние още сме на опашката, щото великият ЕС така ни подреди.
37
0
 
3
 
! Отговори
Мисля преди 1 седмица
Че следващия път ще изкарат Кристалина срещу Радев на президентските избори.
36
0
 
22
 
! Отговори
Димитров преди 1 седмица
Най-важното: връщане на права и свободи на всички
35
0
 
5
 
! Отговори
мишо бирочето преди 1 седмица
от другатра страна на сталин била следващият път. всичкото е еврюги отгоре. имат някви фракции там дето се сритват по кокалчетата от време на време ама всички са срещу нормалните хора. за тях масовите убийства и страданията са повод за гордост. тая чифутиня квото надроби на другите 1000 пъти да и се връща.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз предпочитам къща с двор.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксините отслабват имунната система, най-малкото.Поголовно и не мн.бавно унищожаване на населението от източния лагер,за което чрез правителствата си плащаме сами.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не я сравнявайте със Сталин,тя е от другия бряг,само името ѝ е същото,ама родителите ѝ не са знаели,что будет патим.
31
3
 
7
 
! Отговори
ДОКТОР МРЕТЕ преди 1 седмица
4.4.2021 японци открихa нов щaм зa когото вaксинaциятa е безполезнa тa след месеци възможно и у нaс

ОРФЕЙ се окaзa грък с тaйно име Нерон кръстен нa гръцкa облaст ОРФИКA

Трaките избивaли до крaк феновете нa Орфей a РИМляните твърдяли че музикaнтите сa изчaдия нa aдa a музикaтa е от сaтaнaтa

ФAКТ
30
1
 
25
 
! Отговори
славянин преди 1 седмица
Лелче, ами то 2/3 от хората не щат ваксини, толкова ли т.па, че не вдяваш, че колкото по-агресивно им ги натрапваш, толкова повече настройваш даже и колебаещите се срещу тях!?
29
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая първо искаше да ни облагородява генофонда с араби, а сега иска да ни трови с ваксини. Няма да се спре докато не очисти територията.