Нова заповед: Баровете отварят от 29 април, моловете - от 16 април

Кои мерки отпадат още до края на този месец?
Обновена: 8 апр 2021 17:31 | 8 апр 2021 17:27, Веселина Йорданова
175
Нова заповед: Баровете отварят от 29 април, моловете - от 16 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Още по темата
От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им. Това е записано в заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за противоепидемични мерки в страната от 12 до 30 април.

От 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

·         учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

·         учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

·         учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

·         учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.


175
Още от Коронавирус
Преувеличена ли е пандемията и какво се случва в ума на скептиците?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Просото След като му е връчена заповед за Уволнение, следва че заповедите които разписва в момента са Невалидни, тъй като с всяка заповед би трябвало да носи отговорност, особено когато става дума за здравето и живота на хора!!
159
0
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 3 дни
Този бутафорчик защо не се разходи ей сега из Студентския град да види каква дива и безстопанствена чалга се вихри най-демонстративно във всички "култови" барове и заведения!
158
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 дни
малко странно ми се вижда човек като въпросния,на когото е връчена заповедта за УВОЛНЕНИЕ,да продължава да "издава заповеди"..

..ама.."Гробари,сър"..
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Като гледам заповедта, учениците от 6 и 11 клас няма да ходят на училище.....????
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Г-н Ангелов, защо издавате заповеди, учениците от малките и частните училища да преминат на присъствено обучение. А известно ли ви е , че в тези училища няма възможност за опцията ОЕСР, която е разрешена със заповед на министър Вълчев?? Известно ли ви е също, че в следствие на това и въз основа на вашата заповед много деца от частни и малки училища остават без каквото и да е обучение, а това е огромен проблем за деца, родители и учители? Мислете преди да подписвате заповеди, молим ви!!
155
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А министрите ги затварят на 1 май.
154
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Имам един въпрос. Какъв е възможно най краткия срок този и всички от НОЩ да бъдат подведени под отговорност, осъдени и вкарани в затвора за престъпления срещу Българския Народ?
153
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А тук втори по смъртност, а отварят всички училища. Садисти!!!
152
0
 
11
 
! Отговори
крум преди 3 дни
Ю.Корея обяви затягане на мерките за 700 заразени в цялата страна вчера
151
0
 
2
 
! Отговори
Муньо преди 3 дни
Аз съм Муньо, Муньо бе!
150
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Господин Ангелов, какво да правят учениците в частните и малките училища, след като тези училища нямат физическата и финансова възможност да предложат ОЕСР на желаещите? Децата остават без никакво обучение, а има родители в рискови групи!! Защо заповедта ви не е съобразена с липсата на ОЕСР в частните и малки училища? Моля, отговорете и вземете мерки, защото деца остават без абсолютно никакво обучение!!!
149
5
 
3
 
! Отговори
Tony преди 3 дни
Vaksiniray te se. Tuk v Velikobritaniya nie vsicki sme vaksinirani. Vijte tezi sisto se vaksiniraha, calgarite sis kepeta na glavite si. Tiya de jiveyat vokupiranite zemi na Palestina, ne gi znam kvi gi naricat, tiya de se molet po betonnite steni.
148
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Втори по смъртност сме, а този изпраща децата по училищата , като знае мн добре, че е опасно и за деца, родители?! Трябва да си *** точно в тази обстановка да пускаш подобни заповеди!! Да си скъса дипломота и да се маха незабавно...жалкар!
147
13
 
5
 
! Отговори
asd преди 3 дни
Не ви харесва? Ами ваксинирайте се! В Англия и Израел така се справиха и сега при тях пандемията клони към 0 като заразени и починали. Вижте в интернет!
146
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
КЪДЕ ИЗЧЕЗНА МАНГЪРА И СУХИТЕ СЪЧКИ...
145
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Значи на кръчма може при 50% заетост, със свалени маски (как иначе ще се кърка и плюска), но в театрите на 30% при 1.5м дистанция и с маски и предпазни средства.
Да ви имам и логиката.
144
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен
Пчеличка Мая?
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Alissica17
Корнелия?
142
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не си.
Ти си Тиквата, наречен още идолът на простите!
Ако имаше конкурс за прости селяни, щеше да спечелиш първо, второ и трето място едновременно.
141
21
 
6
 
! Отговори
Муньо преди 3 дни
Аз съм Радев Фигуранта