Учени: Можем да предотвратим съсиреците от аденовирусните ваксини

"Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с тях
30 май 2021 21:06, Нели Христова
106
Учени: Можем да предотвратим съсиреците от аденовирусните ваксини
Снимка: БГНЕС

Екип от германски учени вярват, че са разбрали защо някои хора, получили ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" срещу COVID-19, развиват кръвни съсиреци. Освен това те твърдят, че могат да кажат на производителите как да подобрят препаратите, за да ги избегнат.

"Ключът е в аденовируса - вирусът на обикновена настинка, който се използва за доставяне на протеина на коронавируса в тялото", казва Ролф Маршалек, професор от университета на Гьоте във Франкфур. ИРНК ваксините, разработени от "Пфайзер" и "Модерна", не използват тази система и не е имало случаи на съсирване на кръвта, свързани с тях.

Кръвните съсиреци са редки, но обезпокоителни в по-младата възрастова група, които са изложени на по-голям риск от съсирване на кръвта, но по-малко вероятно да прекарат тежко COVID-19. Обединеното кралство предлага на всеки под 40-годишна възраст избор на ваксини, когато има такива. Във Великобритания има 309 случая на тромбози от 33 милиона души, получили ваксината на "АстраЗенека"

В труда си, който е в предпечатна подготовка, но не е подложен на партньорска проверка, учените казват, че смятат, че проблемът се крие в навлизането на аденовируса в ядрото на клетката, а не само в клетъчната течност, където вирусът обикновено произвежда протеини.

"Жизненият цикъл на аденовируса включва инфекция на клетките, навлизане на аденовирусната ДНК в ядрото и впоследствие генна транскрипция от машината за транскрипция на гостоприемника", пишат те.

"И точно тук се крие проблемът: вирусното парче ДНК не е оптимизирано за транскрибиране вътре в ядрото."

Вътре в клетъчното ядро ​​части от протеина се сливат или разделят. Те се превръщат в мутантни протеинови парчета, които изплуват в тялото и много рядко могат да предизвикат образуване на кръвни съсиреци, смятат учените.

Проф. Маршалек казва, че ваксините могат да бъдат преработени, за да се избегне проблемът. От "Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с него, твърди той пред Financial Times.

Компанията "се опитва да оптимизира ваксината си сега", каза той пред вестника. "С данните, които имаме в ръцете си, можем да кажем на компаниите как да мутират тези последователности, кодирайки шип протеина по начин, който предотвратява нежелани реакции."

Все още учените не са разговаряли с "АстраЗенека", казва той. Компанията не е била в контакт, "но ако го направят, мога да им кажа какво да направят, за да направят по-добра ваксина", сподели той пред FT.

Други учени обаче имат други теории и обяснението на Маршалек за неблагоприятните събития все още е хипотеза, която предстои да бъде разгледана от други експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АСТРАТА ДО ТОЗИ МЕСЕЦ ОТРИЧАШЕ, ЧЕ СТОКАТА ИМ Е НЕКАЧЕСТВЕНА!! СЕГА СИ ПРИЗНАХА, ЧЕ СТОКАТА ИМ Е НЕКАЧЕСТВЕНА ,НО ИЗНЕВИДЕЛИЦА СЕ ПОЯВИЛИ 3-*** УЧЕНИ КОИТО ЗНАЕЛИ КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА И ЩЕЛИ ДА ИМ КАЖАТ :D ЖАЛКА ЖАЛКА ИСТОРИЯ!!!/ КОЙТО ИСКА ДА СЕ БОДЕ С АСТРАТА НА ХИТРИТЕ НАГЛИ ТЪРГАШИ :D
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните да са спокойни, ще измислят лек и за тях. Дано измислят лек и за всяко новопоявило се бъдещо заболяване, следствие на ваксината. Уви, за глупостта им, лек няма!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има някаква логика в тази хипотеза, защото тромбозите се получават винаги след първата доза, т.е. ако организма ти не е податлив на това странимно явление то и на втората доза няма да имаш проблем с ваксината.
13
3
 
29
 
! Отговори
Учен преди 2 години
Близо сме до създаването на ваксина срещу ваксината.
12
4
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОГАТО ЕДИН ПРЕПАРАТ КАТО АСТРАТА И ДЖОНСЪНА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НЕГОДЕН, ТОЙ ВЕДНАГА СЕ СПИРА ОТ УПОТРЕБА И СЕ ПРАВЯТ ГОДИНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ С КОИТО СЕ ДОКАЗВА , ЧЕ Е БЕЗОПАСЕН!/ ПЛАТИЛИ НА 3-*** УЧЕНИ ДА ОБЯВЯТ, ЧЕ ЗНАЕЛИ КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА И , ЧЕ ЩЕЛИ ДА ИМ КАЖАТ :D СЕЛСКИ ТАРИКАТИ
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще измяслят ваксина срещу съсиреци след ваксиниране срещу сезонен грип, а после и ваксина срещу ваксината на ваксината, от ваксината на първата ваксина, премесена с антитела, създадени от вторат игла на четвъртата ваксина, бита на лабораторна ***, хранена с крила на прах от първоизточникика прилеп, но само ако той няма симтоми на сенна хрема...
10
2
 
17
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
Тествайте си ги на вас!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не ги надъните и спринцовките, че гледката да е още по-потресаваща.
8
0
 
6
 
! Отговори
Марчи преди 2 години
аз нищо не разбрах, освен за парчето.
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става когато се направи бъркоч за бърза печалба. Отричаме всички странични ефекти за да не намалеят печалбите, лъжем че ваксините са безопасни и използваме населението като морски свинчета. После почват големите "открития" за гафовете в производството. Знаете ли кога ще се ваксинирам с отровата ви? Никога.
6
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПАДНАХА ИМ ПРОДАЖБИТЕ И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ИЗЛЪЖАТ , ЧЕ ПАК ДА ИМ КУПУВАТ НЕКАЧЕСТВЕНАТА СТОКА!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питат Путин какво да правят за да избегнат съсиреците. Неговата ваксина също е с аденовируси, даже 2. Ако от маймунския аденовирус не получиш тромбоза, на следващата доза от човешкия шанса се ,множава по 2.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина, от която може да гътнеш и не те предпазва от заразяване ами частично (60-90%) те пази от тежко боледуване... триумфа на фармацията. Хахахах.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Като ги знам дофтуряците и мисирките какви нагли лъжци са, случаите на тромбози най-вероятно са десет пъти повече от обявените, така че клони по скоро на 1 на хиляда. Ама тях ще ги обявят за инфаркти, инсулти.....аааа, НЕ, не са ваксите! Ваксаните добичета не *** от ковид и тромбоза
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега съсиреци ли ще лекуваме, настинки ли ще лекунаме..... Смех!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Великобритания има 309 случая на тромбози от 33 милиона души, получили ваксината на "АстраЗенека". //////////////////////// Ай честито, нали беше едно на милион бря?