Въпреки кризата - цените на храните с рекорден скок

Цената през май е най-висока от 10 години насам
4 юни 2021 08:20, Петя Славова
74
Въпреки кризата - цените на храните с рекорден скок
Снимка: БГНЕС

Световните цени на храните са се повишили през май с най-високия месечен темп от повече от десетилетие, регистрирайки 12-и пореден месец на растеж, за да достигнат най-високото ниво от септември 2011 година. Това отчита Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс.

ФАО представи и първата си прогноза за световните зърнени култури през 2021 година, предвиждайки продукция от близо 2,821 милиарда тона, което е нов рекорд и увеличение с 1,9% спрямо равнищата от 2020-а, предана "Монитор".

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 127,1 пункта спрямо преразгледаното ниво от 121,3 пункта през април. Първоначалната априлска стойност бе 120,9 пункта. На годишна основа цените са нараснали с 39,7% през май.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 6% през май на месечна основа и с 36,6% на годишна основа. Това се дължи най-вече на увеличението на цените на царевицата, които са скочили с 89,9% спрямо стойността си година по-рано. ФАО все пак съобщи, че в края на месеца те са се понижили заради перспективите за по-добро производство в САЩ.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 6,8% на месечна основа, най-вече заради забавянето в прибирането на реколтата в Бразилия. Индексът за растителните масла е нараснал със 7,8%, за месото - с 2,2%, а за млечните продукти - с 1,8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека допълним и монополите на големите хранителни вериги и безкрайния внос на всичко. Дали купуваш домати от пазара или от голям магазин, всичко идва от внос и не става. Ядеш зеленчуци и плодове без никаква хранителна стойност. Достъпните неща като цени са *** и не стават за ядене. Никъде в ЕС няма толкова лоша храна като в България. Мисията на ЕС е да унищожи българите с подкрепата на правителствата ни.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25Борисоff=цъфтеж и 325 ОЙРО мин.заплата!
22
1
 
10
 
! Отговори
BG ''бизне преди 2 години
Печалбата преди всичко.
21
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев = поскъпване и недоимък.Заприличваме на Русия.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се вдига заради икономическия срив след короната, повивашане цените на суровините и транспорта, но е и планирано. Заради влизането на еврото ще вдигат цените постоянно 2 години поред, така че когато приемем еврото да е минимална разликата. Да не е като в Гърция, Испания и т.н. рязък срок на всичко. Сега ще вдигнат всичко със 100% предварително. Варят ни като жани пак, за да няма бунтове от рязък скок.
19
0
 
2
 
! Отговори
ранътъ праи борбътъ преди 2 години
Нали така ?
18
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Виденовата зима идва Радевото лято.
17
0
 
8
 
! Отговори
Пилето преди 2 години
Стагфлацията ще вкара икономиката в дългогодишна рецесия. Купете си мотика и земя на село за всеки случай.
16
6
 
5
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
През соца грешно правиха България промишленоселскостопанска.Днес пък са тръгнали с питиепродавници да правят модерна европейска страна.Трябва ни селскостопанска страна + туризъм(като стария) и лека промишленост само.
15
0
 
12
 
! Отговори
Знаете ли какво преди 2 години
е ХиперИнфлация, ако не знаете, до края на годината ще разберете като 1 долар стане 10 000 лева, щото Лева няма никаква стойност на територия без никаква икономика, вече 15-16 месеца!
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Радефф е така - скепо и беднотия.Комунизъм искахте, нали ?!
13
1
 
3
 
! Отговори
до №1 преди 2 години
Е.. няма разбира се .. с тези невероятни помощи/надбавки от 50 (ПЕТДЕСЕТ) лева...как ще усетят..
12
1
 
7
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 2 години
През Май цената най-висока ?!Може и още!И още може!И още...и още...и още...още...още...може, как да не може?Плащай пpoст бай *** цената на богатия живот, за който събори старата си държава.Плащай и мълчи.И да говориш, пак ще плащаш!!
11
6
 
5
 
! Отговори
GG преди 2 години
Промяната на Радефф !
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно кой ли е подкупният политик взимал подкупи от Божков ?
9
7
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Царство България трябва да се възползува от щатското комюнике,което посочва главни лица от руско-турската мафия . Сега е момента тези бандити да бъдат осъдени под граждански натиск. Конфискацията на техните милярди би позволила рязък икономически скок само за около година,ако и без друго крадените от народът ни финанси се насочат към национална програма за създаване на семеен бизнес. Под малък семеен бизнес разбирам производствен такъв.Кредити без лихви и само за хора,гарантиращи с професионализ
8
0
 
22
 
! Отговори
do 4 преди 2 години
Средната заплата е доста подвеждащ фактор, има бюрократи на високи постове на които са им дали възможността сами да си определят заплатата. Клатил си цял месец краката ама в края на месеца взема едни 70000 лева примерно. В същото време има един куп хора дето се разписват на 500 или 600 лева - ама като им усредниш заплатите се оказва, че средната заплата расте и е над 2000 лева.
7
16
 
8
 
! Отговори
Жан Виденов преди 2 години
Иде вече Виденов Ден и Жан Виденови времена скоро на есен с песен нови вълни заразени без значение със или без ваксини, хората ВМЕСТО НА ОПАШКИ ЗА ВАКСИНИ ще се РЕДЯТ НА ОПАШКИ ЗА КУПОНИ ЗА ХРАНА пред празните витрини на магазини.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние няма да го усетим, щото при нас винаги са били високи. Само плодовете и зеленчуците са ни евтини в сравнение с другитер страни, и то западните страни, не на Балканите.
5
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е за управлението на държавата от комунистите.Сега се лови риба в мътни води.