"Секретен" доклад, създаден в началото на пандемията, не изключва COVID да е лабораторен

Властите в САЩ го използват като ново оръжие в разследването
8 юни 2021 19:30, Нели Христова
59
"Секретен" доклад, създаден в началото на пандемията, не изключва COVID да е лабораторен
Снимка: БГНЕС

Класифициран доклад, изготвен миналата година, предупреждаващ, че пандемията от COVID-19 може да е изтекла от лаборатория в Ухан, се появи отново като фокусна точка на законодателите, които се стремят да съживят търсенето на отговори относно произхода на вируса.

Докладът, публикуван от изследователи в подкрепената от правителството Национална лаборатория Лорънс Ливърмор през май 2020 г., установява, че е възможно коронавирусът да е избягал от лаборатория във Ухан, според четирима запознати с документа. В момента на публикуването му, разследването за произхода на пандемията беше счетено за политически табу.

Не е ясно доколко констатациите са повлияли за подобряването на правителственото разбиране за произхода на вируса, нито дали документът е натежал по време на кипящия дебат дали видът на изследванията, извършвани върху коронавирусите в лабораторията, може да е допринесъл за създаването на COVID- 19.

Докладът също така установява, че вирусът може да се е развил естествено в дивата природа - отразявайки това, около което разузнавателната общност се е олединила, но множество източници, запознати с документа, омаловажават неговото значение.

Въпросният доклад обаче придоби нова политическа значимост в Капитолия, тъй като възможността пандемията да е възникнала в резултат на изследванията, направени в Института по вирусология в Ухан, е придобила основна легитимност през последните месеци.

Според два източника от Конгреса документът е достъпен за ключови законодатели в Капитолия от миналата година. Но някои републиканци изразяват разочарование, че не са имали достъп до документа по-рано. Членовете на GOP от комисията по енергетика и търговия настояха през последните седмици от министерството на енергетиката за повече информация относно доклада, който е класифициран като "строго секретен".

"Мисля, че много от нас смятат, че различни надзорни комисии вероятно е трябвало да бъдат информирани за доклада малко по-рано", заяви представителят Морган Грифит, републиканец от Вирджиния, който е член на Комитета по енергетика и търговия. Републиканцитепровеждат свое собствено разследване за произхода на COVID-19 и също така са поискали допълнителни документи от Националния здравен институт, Министерството на вътрешната сигурност и Държавния департамент.

"Ливърмор е едно от местата, от които искаме да получим отговори, защото смятаме, че те имат по-голямо парче от пъзела, отколкото първоначално сме си представяли през март", казва Грифит.

Sinclair Broadcast Group пръв докладва за съществуването на документа.

Една година след първото му издаване, докладът сега има значение не толкова за това, което разкрива, а защото предлага някаква ранна подкрепа за теорията, че вирусът е изтекъл от лаборатория в Ухан по време, когато, поне публично, разузнавателната общност потвърждава, че вярва, че вирусът не е "създаден от човека" и вероятно е произлязъл естествено. Междувременно двама бивши служители, близки до разследванията на администрацията на Тръмп относно произхода на пандемията, казват, че докладът от Ливърмор е бил открит от политиците месеци след неговото създаване, което повишаване съмнението на някои бивши служители за така наречената "дълбока държава" -  кариерните бюрократи, които погрешно погребват информация, която потвърждава политическите стремежи на администрацията на Тръмп.

И все пак други служители на Конгреса, запознати с доклада - дори онези, които подкрепят разследването на теорията за изтичане на лабораторя - казват, че републиканците в Комитета по енергетика класифицират констатациите му сега като чисто политическа хитрост, целяща да утвърди Тръмп, който отстоява тезата си, че COVID-19 е възникнал в лаборатория.

Служител на комисията по разузнаване заяви, че комисията вече е прегледала документа като част от своето разследване, а други двама служители в Конгреса казват, че депутатите от поне две други комисии преди са имали достъп до информацията в доклада и са били информирани за констатациите му миналата година . Не е ясно дали законодателите на комисията по енергетика и търговия са били сред тези, които са знаели за съществуването му.

Множество източници предупреждават CNN, че документът не предлага никакво "крайно доказателство", което да доказва едната теория пред другата. Докладът до голяма степен стига до същото заключение, което разузнавателната общност е разкрила публично през последните седмици, според много хора, запознати с нея - а именно, че "зоонозната" теория за произхода на вируса и теорията за изтичане на лаборатории са правдоподобни. Но той предлага някои косвени доказателства в подкрепа на теорията за изтичане на лаборатория, потвърждавайки това, което тогава се смяташе за крайно понятие.

Републиканците настояват администрацията да декласифицира повече информация, която американското правителство вече има, и която може да помогне на учените и експертите по обществено здраве да се доближат до отговора.

Департаментът по енергетика, който контролира Ливърмор и другите национални лаборатории, информира служителите на комисията по енергетика и търговия на House миналата седмица за доклада, според двама запознати с класифицираната сесия, а панелът настоява за по-пълен брифинг за всички членове . "Лабораториите", колекция от 17 елитни научно-изследователски съоръжения, ще играят ключова роля в 90-дневния преглед на разузнаването за произхода на COVID-19, който президентът Джо Байдън обяви публично миналия месец, казва представител на Белия дом пред CNN.


59
Още от Коронавирус
Кожухарската индустрия в Китай източник на COVID-19?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
боцко преди 1 седмица
БОЦ
37
2
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 1 седмица
Пълен бойкот на жълтурите !
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докога ще се правят на ударени разни измислени учени и журналисти ? Тоя виирус е създаден и патентован от Бил Гейтс още преди 7,8 години и той даже предрекъл пандемия от него . И миналата година го пуснаха с съдействието на службите на САЩ или без тяхно знание военните био лаборатории в Украйна, Полша и Грузия. От там редовно пускат нови мутации за да се доведе новия световен ред и ваксинацията с чипиране на Бил Гейтс.
35
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Претендиращите да са световни господари отдавна започнаха да търсят начини за пандемия с вируси. През 80-те години на 20 век - СПИН. Не се получи пандемия, ограничи се все пак. През 21 век сме свидетели на няколко такива напъна - през 2005 "луда крава" - не се получи. През 2011 - птичи грип - не се получи. През 2012 свински грип - пак не стана. През 2014 - Ебола. Пак не стана пандемия, ограничи се в Африка. Е сега, през 2019, успяха!
34
2
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
,,никога не имало пандемия ли,,?ХахахаА испанския грип какво е.Вярното твърдение е , че смъртността от коронавирус е подобна на смъртността от грип в началото на 20- ти век( преди ерата на противогрипните ваксини и антивирустите лекарства).Тогава също само маски, хигиена и дистанция са помагали на хората.Ама не е имали интерннетидиоти да оспорват мерките. А е имало и война( първата световна), та умници като теб е тямало шанс да виреят
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До Анонимен 17Не се разкрива защо е арестуван. Четох доклада на ФБР, той си беше обнародван, но много ясно има класифицирана информация.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До Анонимен 14И не само професора, но и някаква китайка, именно китайка, работила в секретна канадска лаборатория. Но всичко това продължава да е странно. Защо ще пуснат китайка в секретна лаб, след като знаят, че при всички случаи е агент? Няма китаец на висока служба някъде, който да не е и агент. Все едно да пуснат китайци в националните си армии, науката винаги е била проблем на националната сигурност
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки, който е работил с азиатци, знае, че са ВЪРХОВНИ МЪРЛЯЧИ. Дори японците не правят изключение, макар да са далеч по-развити от всички останали. Бива ги като поставят плочки, просто защото имат усет, бива ги в електрониката, но в опасни проекти са гола вода. Случайност или не - вирусът е тръгнал от лаб. Достатъчно е да знаеш, че в тая страна дори ъпър клас *** ядат прилепи, за да си направят селфи, просто мърлящината им е в кръвта.
30
1
 
5
 
! Отговори
А стига БЕ &#128 преди 1 седмица
Има 4 молекули СПИН във него и много ясно че е създаден по искуствен път.
29
1
 
2
 
! Отговори
Факт Четвърти/т преди 1 седмица
Оди си забий още десетина ваксини от елитните, че да мирясаш
28
2
 
7
 
! Отговори
Три факта преди 2 седмици
Факт едно: Америка обяви търговска войана на Китай. Факт две: Икономиката на Китай се крепи на евтината работна ръка - ако тя се разболее, противника печели. Факт три: Китай се оказа невероятно добър в организирането на защита на населението при биологична атака..
27
0
 
5
 
! Отговори
като се казва преди 2 седмици
ДОБРО УТРО!
26
0
 
3
 
! Отговори
любознателен преди 2 седмици
А преподобния Фаучи и етиопския Светия от СЗО, кога ще ги вкарат в дрънголника???Да ни си остане това масово убийство само с приказки по медиите. Ами другите глобалисти като Бил Гейц? Щото и убийствата и им глобални както ваксините им и вирусите им , та и финансовите им кризи от които пълнят гуши, глобално.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вирусът Covid19 не е изпуснат, а умишлено пуснат, това не е обикновен вирус а1 Биологично оръжие2 Икономическо оръжие/съсипване на икономики в глобален мащаб3 Политическо оръжие, отстраняване на Тръмп който уязви китайската икономикаи налагане на ново устройство на света по образа на "китайската демокрация" илипо ясно казано - диктатураАко си мислите че всичко е приключило, се лъжете. Всъщност това е само началото.
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки, който следи източни извън основнитв фалшиви медии знав 3 неща:1. Вируса е изкуствен;2. Вируса не е китайски, само е пуснат там;3. Смъртността и заразността са като на сезонен грип;
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е то на всички нормални беше ясно, че е така, ама нали тогава Демократите не бяха на влаат в САЩ и лошия трябваше да е Тръмп.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки, който следи източни извън основнитв фалшиви медии знав 3 неща:1. Вируса е изкуствен;2. Вируса не е китайски, само е пуснат там;3. Смъртността и заразността са като на сезонен грип;
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един секретен доклад за оръжията за масово унищожение на Ирак стана причина за американско нахлуване, окупация и избиването на над 100 000 цивилни граждани там години след като вече бяха разбрали, че такива оръжия там няма. На американците, когато им е нужно, винаги имат подръка необходимия секретен доклад.
20
7
 
8
 
! Отговори
Калцификация преди 2 седмици
Докладът, изготвен преди три-четири години и предупреждаващ, че от лабораторията във Форт Детрик може да е изтекла зараза от боен COVID-хибрид, е калцифициран. Калцифицирана е и лабораторията във Форт Детрик.
19
6
 
6
 
! Отговори
Оби он киноби преди 2 седмици
На този вирус КОВИД 19 ще рече ,че от две години слушаме какви ли не измишльотини от умни по-умни, то не бяха лаборатории, прилепи кво ли не ... само дето никой не се сети, че идва от друго измерение. А именно създадени бяха едни бръмбари (като тия в главите на някой) с раници пълни с ковид 19 и пуснати да бръмчат и да сеят заразата.