Гърция прави задължителна ваксинацията за някои категории

Компаниите могат законно да изискват ваксина като условие за работа
10 юни 2021 13:01, Елка Василева
69
Гърция прави задължителна ваксинацията за някои категории
Снимка: архив, БГНЕС

Предстои задължителна ваксинация на здравни работници и работници в домовете за възрастни хора, обяви пред гръцкия парламент премиерът Кириакос Мицотакис.

По време на дебат за дигиталния COVID сертификат той подчерта, че „най-големият успех на медицината през 20 век са масовите ваксинации“, предаде кореспондентът на "Труд" в Гърция.

"Огромно научно постижение е, че сме разработили ваксини за по-малко от година. Това е чудо на науката. Скоро ще има официалната позиция по въпроса за задължителната ваксинация на здравни работници и работници в домове за възрастни хора. Правителството ще вземе решение с чувствителност и ясен приоритет в общественото здраве", каза Мицотакис.

Още по темата
Позовавайки се на "предимствата", на напълно ваксинираните, той посочи, че "дискусията ще започне скоро и официалната отправна точка е времето, когато всеки ще има достъп до ваксината, която иска да получи". "Ще призова нашите съграждани към нова ваксинационна вълна", добави той.

В същото време професорът по конституционно право Андонис Манитакис заяви пред Държавното радио, че "всяка мярка, която се счита за необходима за опазване на общественото здраве и която е подкрепена от комисията по здравни експерти, е законна".

Работодателите могат законно да забранят на служителите си да бъдат на работното си място, ако откажат да се ваксинират срещу COVID-19, каза той.

Манитакис не се съгласи с коментарите на министъра на развитието Адонис Георгиадис, който заяви, че частният бизнес трябва да има право да уволнява работници, които отказват да бъдат ваксинирани срещу вируса.

"Уволнението на неваксинирани работници би било крайна мярка. Подобна политика не е нито необходима, нито законна", каза Манитакис. Той дори добави, че компаниите могат законно да разделят ваксинираните и неваксинираните работници - например на смяна или етаж.

Въпреки това компаниите могат законно да изискват ваксини като условие за работа, каза професорът по конституционно право.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са една от най големите измами на 20 век! Няма нито едно доказателство за тяхната ефективност. А от друга страна има много пострадали хора и най вече деца. А и всеки може да си направи сметката какви милиарди се печелят от продажбата на ваксини. Естествено че фармацевтичните компании ще лобират да стане задължително. Така ще си гарантират печалби за десетки години. Не бъдете овце! На никой не му пука за вашето здраве. Всичко е за пари. Много пари.
20
4
 
13
 
! Отговори
Тролъ от Гурътъ преди 2 години
До питека-ваксинатор.Що не дойдеш да ми го кажеш това лице в лице.Да видим дали ще те познаят там дето ще те пратя
19
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв фашизъм, каква дискриминация ви гони!?! Общественото здраве и защита са над индивидуалните комплекси... Надживейте чувството си за малоценност - никой но се интересува от вас, твърде дребни и невзрачни сте, за да сте интересни някому. Никой дори и не си помисля точно вас да чипира или следи простото ви ежедневие...
18
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не просто да може, а трябва да е задължително да се уволняват/да не се наемат на работа хора, които съзнателно отказват да се ваксинират! Ваксините са едно от най-големите достижения на науката, чрез които човечеството е унищожило десетки заплащващи живота на планетата болести! В 21-ви век сме, осъзнайте се, питеци такива!
17
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да има каквито и да било задължителни медицински манипулации! Всеки който е дикриминиран може да осъди работодателя и държавата и да вземе тлъсто обезщетение. Не се поддавайте н манипулации! Ако ви притискат веднага завеждайте дело! Има си международни закони които в случая са на страната на хората. Никой не може дави нарушава правата. протести, Съд и дела до дупка.
16
4
 
42
 
! Отговори
До Онзи 8, преди 2 години
"Гърция е една от най-нагъ*ените държави пред СЗО. Алчни продажници, дано останете без туристи!" - Напълно си прав. И това е така, тъй като Гърция без финансова помощ отвън фалира. А за да получава помощи редовно, трябва да слушка и да папка - каквото й заръчат господарите от ФАЩ и фармамафията /то е едно и също/ - това правят. Както и останалите държави в ЕС, за жалост.
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От близо век светът не е виждал такъв фашизъм. Вярно е, че времената и събитията се повтарят. И че светът не си взема поука. Фашизъм, като този, със задължителни експериментални химикали, следва да се унищожава още в зародиш, а практикуващите го веднага да бъдат осъдени от международния трибунал в Хага. Това престъпление е против цялото човечество, не само против горките хора, които са насилени да се химизират.
14
2
 
26
 
! Отговори
Попай преди 2 години
Недлучайно преди 40-50 години си бяха неофашисти, нищо не се е променило при маляшката хунтЪ.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Която копания НЕ ГИ ИСКА, от нея ще пазариме!
12
36
 
5
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Дано и тук го въведат. Ще настанат пак опашки пред пунктовете. Антиваксърите ще се изпарят яко дим :)
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Италия от доста време всички здравни работници са ваксинирани
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва вече и държавна офанзива... "Разработили сме ваксина за една година..." - е, не е вярно, всики "ваксини" ОФИЦИАЛНО са в ТЕСТОВ период до януари 2023г. - тогава ще санат ваксини (евентуално), дотогава има ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ течности и доброволни опитни мишки. В Гърция ще станат и опитни мишки по закон...
9
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително не може да се извършват никакви медицински съмнителни или не процедури с хората. Това го има в Нюрнбергския кодекс,прието,заради подобни психопати нацисти като този.
8
4
 
34
 
! Отговори
MR Buch преди 2 години
От майка на демокрацията Гърция се превърна в култ на комунизма, много на зле са тръгнали. Близо 1/3 от приятелите ми в Солун са без работа повече от година, а за някой от тях вече не им се плащат помощи...и като гледам скоро няма да им потръгне. Да им е честито, да си правят ваксини, да си бъркат по дупките и така още 100 години...
7
52
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна трябваше да има такъв подход в България. Балканският юнак се кара само с остен и гьостерица в правилната посока.
6
3
 
41
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Гърция е една от най-нагъ*ените държави пред СЗО. Алчни продажници, дано останете без туристи!
5
31
 
5
 
! Отговори
На Иван брат му преди 2 години
Искаме и тука.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук вируса с тръгна заедно с Борисов ,у ваксини има ,как така само той знае)щабове няма които плашеха хората една година ,единствено телевизийките не се отказват да лъжат )
3
5
 
32
 
! Отговори
до Чебурашка преди 2 години
Добре съм. Прекарах вируса без симптоми и следя с интерес страничните ви ефекти от ваксината :)
2
6
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Които от вас са чували за играта PokemonGo, която от 10-на дни я играят в Италия да сложат +.Играта се състои в това, да определиш индивида дали се е вакснал чрез използването на блутут на някой от по-старите модели gsm. /Новите са странно защо "скопени" и не показват всички Maк номера в обсега на гсм. /Лично я играя играта и просто съм в потрес. ЗА последен тест ще трябва да изнамеря някои познат, взел "причастието" и да отидем в полето за последен тест.Има ли и други играещи??