Вариантът "Делта" се разпространява бързо: Какви са мерките по света?

Властите призовават хората да се ваксинират
28 юни 2021 12:21, Нели Христова
113
Вариантът "Делта" се разпространява бързо: Какви са мерките по света?
Снимка: БГНЕС

Вариантът "Делта" на COVID-19 вече сее хаос по целия свят, което доведе до връщане на някои мерки.

Москва е регистрирала най-високия брой жертви на COVID-19 от всички руски градове досега, тъй като силно заразният щам налага по-строги ограничения за страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и подхранва нарастващата загриженост във връзка с ваканционните пътувания в Европа.

Имунизацията намали броя на инфекциите в много богати страни, а ограниченията на ежедневния живот продължават да бъдат облекчавани в голяма част от ЕС и САЩ. Но експертите предупреждават, че бързо разпространяващият се щам означава, че пандемията - макар и да се забавя в световен мащаб, далеч не е приключила.

СЗО регистрира този уикенд най-малкият брой новозаразени в световен мащаб от февруари насам, но предупреди, че вариантът "Делта", който сега присъства в 92 държави, носи смъртоносна нова вълна в страните от Индонезия до Русия.

В неделя Москва регистрира рекордните 144 смъртни случая от COVID-19 за 24 часа след взрив на нови случаи в цялата страна. Кметът на руската столица Сергей Собянин предупреди, че "единственото решение" е "бърза, мащабна ваксинация".

Междувременно в повечето страни в Европа инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи продължават да падат до нива, които не са наблюдавани от миналото лято, като няколко правителства този уикенд допълнително облекчават ограниченията с напредването на масовите кампании за ваксинация.

Испания премахна задължителното носене на маски на открито. Това отпадна и в Нидерландия, където ограниченията за хранене на закрито бяха облекчени, а нощните клубове бяха отворени за посетители с отрицателен PCR тест. Белгия също облекчи мерките си, като позволи на до осем души да се събират както в ресторанти, така и на гости в домовете, докато повечето останали ограничения бяха премахнати в Швейцария.

Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсет повтори няколко от европейските си колеги, заявявайки, че смята, че по-голямото използване на иРНК ваксините "Пфайзер" и "Модерна" в страната трябва да осигури достатъчна защита срещу варианта "Делта".

Въпреки това, Германия - която е ваксинирала изцяло над 35% от общото си население, 53% са получили първата си доза, този уикенд е обявила Португалия за "зона с вирусен вариант", забранявайки повечето пристигащи от страната с изключение на германски граждани и налагайки задължителна двуседмична карантина за всички.

Ходът, дошъл само няколко дни преди официалното пускане на "цифровия зелен сертификат" на ЕС, предназначен да позволи по-лесно пътуване за тези, които са ваксинирани, преболедували COVID-19 или имат отрицателен тест, породи нови страхове за летния туризъм в рамките на блока.

Сега вариантът "Делта" представлява повече от 70% от новите случаи в района на Лисабон, според португалските власти и 51% от случаите в цялата страна. В популярния сред туристите регион Южен Алгарве числото на възпроизвеждане или "R" е 1,34.

Португалия наложи по-строги правила в края на миналата седмица, включително нареди ресторантите да затварят по-рано през уикенда в Лисабон и Албуфейра. Досега около 30% от португалското население е напълно ваксинирано.

В други популярни европейски дестинации за почивка здравните експерти заявиха, че вариантът "Делта" вероятно ще бъде доминиращият щам. В Гърция властите предупредиха, че през лятото може да са необходими строги локални блокировки в райони с нисък обхват на ваксинация, които изпитват скок в случаите .

Няколко испански региона, включително Каталуния, вече регистрират 20% честота на случаите на варианта "Делта", а регионалните здравни служители прогнозират, че по-заразният щам може да бъде доминиращ в рамките на две до четири седмици.

Отвъд Европа, в Индонезия, най-засегнатата страна в Югоизточна Азия, регистрира нов рекорд от над 21 000 новозаразени, като болниците в Джакарта и други градове бяха смазани след милиони пътувания в края на Рамадан.

Подобни скокове се случват в целия регион: Тайланд заяви в неделя, че ще въведе строг контрол върху ресторантите в Банкок, строителните площадки и събиранията от понеделник, за да овладее нова вълна, започнала в луксозните клубове в столицата.

В съседна Малайзия министър-председателят Мухиидин Ясин обяви, че едномесечното блокиране в цялата страна ще продължи за неопределено време, докато Бангладеш също заяви, че ще наложи нова национална блокировка от понеделник.

Премиерът на Индия Нарендра Моди призова 940 милиона възрастни хора в страната да преодолеят всякакво колебание и да се ваксинират възможно най-бързо на фона на нарастващите опасения относно разпространението на варианта "Делта" в някои щати.

"Ваксинирайте се - това е добър предпазен щит", казва Моди в месечното си радиообръщение. Индия трябва да прилага 10 милиона дози на ден, за да постигне целта си да имунизира всички възрастни до декември, казват експерти, но досега напълно е ваксинирала по-малко от 6% от населението си.

В Австралия ресторантите, баровете и кафенетата бяха затворени в Сидни, тъй като повече от пет милиона души ще се наложи да живеят в двуседмичен локдаун, за да ограничат огнище от над 110 случая след като шофьор на летището е дал положителен тест за варианта "Делта" в средата на юни.

Северният австралийски град Дарвин също започна отделен 48-часов локдаун в неделя след огнище на отдалечена златна мина, което главният министър на щата обяви за "най-голямата заплаха от началото на кризата".

Позовавайки се на "множество огнища" в по-голямата си съседка, междувременно Нова Зеландия - където по подобен начин животът почти се нормализира - обяви спешно тридневно спиране на своя безкарантинен коридор за пътуване с Австралия.

Дори държави с много успешни ваксинационни програми са се сблъскали с трудности: Израел отново въведе изискване да се носят маски на затворени обществени места, след като се забелязва нарастване на новите случаи, свързани с варианта, откакто ограниченията отпаднаха преди 10 дни.

В регионите, където досега ваксинацията е била минимална, напредъкът на щама е тревожен: случаите са скочили с 25% през миналата седмица в цяла Африка, като Южна Африка, най-силно засегнатата страна на континента, предупреждава в събота, че страната е в "експоненциалната фаза" на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската ваксина е устойчива на новия вариант, за разлика от западните, десетки милиони по света са ваксинирани вече със Спутник-V, дори повече от Русия, и това е установено.
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма радост за демократите. Русия в момента има пик на ковид-19, не могат да скрият радостта си. Но руснаците не искат да се ваксинират и не се ваксинират. Докато в Англия в момента положението е много по зле от Русия, въпреки че в Англия близо 80% са ваксинирани.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да се знае дали Спутник действа при толкова малко ваксинирани.
53
7
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Анонимник, Русия 1 150 милиона! Има 611 починали за денонощие. България е 6 милиона, умираха по 190-200 човека дневно, на 7 април бяха 248. А кажи къде мерките са по-адекватни и властта къде се справя по добре!?Не знаеш, нали, така са ти казали да т.р.о.л.и.ш...хахаха
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви са най-добрите мерки...
51
4
 
8
 
! Отговори
pb преди 2 години
Половината поточни линии на големите фармацевтични компании бълват ваксини - нещо за което се работи две години и се разглежда като инвестиция. Очаквам скоро и кучетата да искат да ваксинираме...
50
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам простичък въпрос,защо след като този вирус е толкова заразен и опасен, и носенето на маска е за да предпазваме околние ако сме заразени, Та защо въпросните маски се хвърлят наляво и надясно, а не се унищожават като опасни биологични отпадъци?Това не пандемия , а нова глобална религия с всички атрибути. Вече даже се появиха и ереси скоро очаквайте и инквизицията
49
6
 
11
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
58% ваксинирани, но в Израел включват за разлика от нас и преболедувалите и тези с антитела и така става над 70%. Само че ахилесовата пета се оказаха точно ваксинираните. Това не е изненада с оглед добре известната неефективност на антивирусните ваксини. Всеки който на есен се боцка с антигрип ваксина, знае че на зима грипа не го пропуска. Дежурното оправдание е че това е било друг щам. Впрочем помните ли как шаманите от щаба подмамиха хиляди да си бият антигрип ваксина миналата есен?
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този щам си е пуснал пипала и може да се мести на различни части по тялото и за това е супер заразен.Ако е на маската може да слезе от нея и да влезе в тялото през всеки един отвор.Вируса вече е генномодифициран.Движи се а т. нар. предпазни средства не вършат работа.Смъртта е неизбежна.Китай постига целта си да ни унищожи.Дали нашите създатели извънземните ще се намесят в таз битка ще разберете в следващия епизод когато ще се появи новия щам Гама.
47
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука половината са ви ваксинирали като деца, ама чак сега откриха колко вредни били вакисните. Про**с*т човек с интернет - шимпанзе с кратечница.
46
6
 
19
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Когато Кантарджиев, Мутафчийски, Бойко и Президента се ваксинират, тогава и ние.Между другото, защо 85% от лекарите не са ваксинирани, нали са на първа линия ?
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44 до StrikerТой са е надрусал и ваксинирал та затова е тъй зле с главата
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Striker Болните не може да се ваксинират, защото ще получат въспаление на сърцето. Това са съдови болести, високо кръвно, рак, диабет, бременни, деца под 12 г. не можгат
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен компютърни вируси не ме ловат, заврете си я тая ваксина знаете къде...
42
5
 
11
 
! Отговори
до Striker преди 2 години
Това цял ден пред огледалото ли го репетира, преди да изпуснеш мисловните си газове тук?
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кмета на Москва призовава за ваксиниране. Поддръжниците на Русия нещо го закъсвате с антивакса.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта ще е 5-6 години и после не се знае може и гама следващия/
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколко вида са вече делтите от делта или делта плюс и даже делта плюс плюс.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя цирк вече няма зрители. Закривай.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на маймуни, а не знам на какво ни направиха вече....