Пандемията се бори чрез убеждаване, а не със забрани и глоби

Консултативният съвет трябва да действа по-прозрачно от ваксинационния щаб
1 юли 2021 09:43, Ния Христова
54
Министерският съвет обяви закриването на националния ваксинационен щаб и създаването на консултативен съвет, който да отговаря за имунизационния процес в страната. 
 
"Надявам се това да доведе до положителна промяна. В сега действащия ваксинационен щаб не беше ясно как са избирани експертите. Липсваше прозрачност при взимането на решенията и начина на взимане - сега берем плода на това, че цялата система не беше отворена към гражданите. Не се обясняваше защо трябва да се прави нещо или не трябва, защо да се ваксинират хората. Такава лична прозрачност има он години", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
 
Според него е важно хората да бъдат приемани като партньори в процеса.
 
"Нищо няма да се промени, ако нещата продължават както досега. Трябва да има прозрачност и да се обяснява защо се предприемат мерки, какви пари за какво се харчат. Хората трябва да разберат смисъла от ваксинирането, както и лекарите, защото има такива, които още не са имунизирани. А ние очакваме обикновеният гражданин да го направи", добави Хасърджиев.
 
Той добави, че може да се прибегне до нестандартни мерки, за да бъдат убедени хората да се ваксинират, както и да пазят себе си и своите близки.
 
"Експертите трябва да бъдат по-близо до хората, до техните страхове, с които да се борят не чрез забрани и глоби, а чрез убеждаване", коментира още Хасърджиев. 
 
И уточни, че в състава на консултативния съвет - по закон трябва да влизат експерти, представители на институции, на местната власт. И членове на Националната пациентска организация могат да влязат в него, тъй като преди години тя се сдоби с национално представителство и може да представляваме българските пациенти.
 
"Държавата не се справи с пандемията", убеден е Хасърджиев.
 
"Колкото и да ни обясняват как добре сме се справили с пандемията - истината е, че се справихме, защото рано беше наложен локдаун. Не виждам да има планове и идеи как да се реагира в бъдеще. Това което е предприело служебното правителството е добро, но трябва да има дългосрочен план", уточни експертът. 
 
Той е на мнение, че ваксинационният план е трябвало да обхване първо най-рисковите групи, за да се предотврати високата смъртност, загубите за икономиката и колапса на здравната система, която не е била подготвена за такава ситуация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми то в другите държави е така, дълги опашки за ваксините. България е забележително изключение. Защо ли? Защо ли сме с най висока смъртност, най болни, най бедни, гетото на Европа? Ами по същата причина.
47
4
 
8
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Реалната опасност от вируса е медийно преекспонирана.Ако вирусът беше толкоз страшен, нямаше да има нужда от убеждаване.Напротив, щеше да има кални битки, кой пръв да се ваксинира.Липсата на интерес към ваксиниране е пряко свързана с осъзнаването на факта, че вируса е доволно безобиден.Статистиката в световен мащаб е красноречива.Вече втора година върлува "страшния вирус" по света , а жертвите му все още са под 4 млн. души, демек под 0,01%.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грамотните хора сами знаят какво да правят, така че вие се заемете с неграмотните да ги убеждавате.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не виждам: Това, че не виждаш причини, говори и за това, че не мислиш. Явно не си за форума , а нямаш и деца..
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46: Ваксини против ковид винаги е имало, както и ковид. Сам си отговори кому е нужно производството на милиарди ваксини.
43
3
 
3
 
! Отговори
Не виждам преди 2 години
причини да бъдат убеждавани хора дето всеки месец си водят бебчетата да им слагат ваксини за едно или друго дето никой нито го е виждал нито го е чувал, а самите те за себе си много са против да бъдат ваксинирани. Сигурно е същото и с обрязването на мюсулманите - ако не го направят като са деца после има голямо мислене, чудене и най-вече отказване. Никакво убеждаване не върши работа.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мене е важен не само въпроса от къде се взе вируса и защо това не се разследва това ами от къде се взе ваксината. Излиза че е била готова и също така защо не се потърсиха лекарства ами един вид готовата ваксина да се вкара в употреба също и ваксинационните паспорти, ми то едно към едно е като в конспирационните теории дето не били верни.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се чудя тея пари дето ги прибират облагат ли се с данъци и кой ги контролира? И къде се отчитат? Щото данъчните няма да оставят така тая работа да няма за тях..Питам само.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите и министрите първо на първо премахнете ваксинационните сертификати, премахнете информираното съгласие и поемете цялата отговорност.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото нещо е лекарите и властта да не слагат под общ знаменател хората.... Образованите лица могат да имат права сами да преценяват дали да се ваксинират но необразованите и неграмотните могат и трябва да се убеждават от държавата. Не слагайте общ знаменател на хората. Те са равни само пред закона но има умни и грамотни и неграмотни. Заемете се с тях а не с тия които често знаят повече дори от вас.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво убеждение е нужно ако нещата се виждат с просто око. Обаче така ли е. То село което се вижда с пръст не се сочи. За мене е важен не само въпроса от къде се взе вируса и защо това не се разследва това ами от къде се взе ваксината. Излиза че е била готова и също така защо не се потърсиха лекарства ами един вид готовата ваксина да се вкара в употреба също и ваксинационните паспорти са такава отявлена идеологема че се вижда че е схема не че е конспирация голема ами идеологема или просто схема.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КОЖУХАР ..Ти не си кожухар ами кожодер. Западните народи и лекари и дори правителствата им отдавна са с промити мозъци от либералните лъже демократични идеи. Освен това хората на запад доста са забогатели и се подчиняват на либералните идеи от страх да не си загубят хубавия живот. Но българите и останалите народи нямаме какво да губим и имаме сили да се съпротивляваме. Стига с тия заплахи лъжи и убеждения. Само истината има значение. От къде се взе вируса кой го пусна и какво е наказанието...
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайдее троловете веднага се явиха и като нямат аргументи просто слагат минуси..
35
1
 
9
 
! Отговори
есенция преди 2 години
Само истината ще ни спаси а не убеждението и пропагандата.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки що годе умен човек си задава въпроса вируса от къде се взе и докато няма отговор на тоя въпрос няма какво да се убеждаваме. Защото ако е биологично оръжие първо правителствата трябва да разберат кой го е пуснал и да го осъдят. В противен случай е съучастничество в умишлено масово убиване на хора. Само истината ще ни спаси а не убеждението и пропагандата. Умните хора дето задават въпроси но не получават отговори ще ги убивате ли или ще ги убеждавате доброволно но насила да се съгласят с вас
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36Правителствата отдавна са разбрали. Има куп документи, че вирусът е умишлено създаден от Китай с цел да бъде биологично оръжие. Това е факт. Защо никой нищо не прави, ами защото САЩ са финансирали това биологично оръжие и за това също има документи. Доктор Фауки лично е наредил това финансиране. Как светът да направи нещо като половината страни чакат на Китай да ги пази от САЩ, а останалите чакат на САЩ да ги пази от Китай.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За ваксинирането .. На тебе кой ти е казал че това е природна стихия, да не би да е торнадо или земетресение. Всеки що годе умен човек си задава въпроса вируса от къде се взе вируса и докато няма отговор на тоя въпрос няма какво да се убеждаваме. Защото ако е биологично оръжие първо правителствата трябва да разберат кой го е пуснал и да го осъдят. Иначе е съучастничество в умишлено масова убиване на хора. Само истината ще ни спаси а не убеждението и пропагандата. Умните хора ще ги убивате ли?
31
4
 
14
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Искате да ме убедите?! Тогава, премахнете ваксиналните сертификати, премахнете информираното съгласие и поемете цялата отговорност, забравете за децата и не на последно място, ако се ваксинирам и влезна в статистиката и броят ваксинирани се увеличи, това да не се използва за репресии срещу тези, които ще откажат ваксина. Замалко да забравя, масово ваксиниране на лекари!
30
3
 
1
 
! Отговори
Пиян - залян преди 2 години
Иганин се ваксинира с пистолет за приспиване на животни , няма друг начин !
29
0
 
8
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 години
А бе , пич , защо не опиташ да убедиш ромите от чистотата пътуващи без маски ?!