След проверката: МЗ купувало китайски респиратори на тройни цени

Маските, раздадени на болниците, не са били медицински
9 юли 2021 11:38, Анисия Иванова
120
След проверката: МЗ купувало китайски респиратори на тройни цени
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е купувало респиратори от Китай на завишени цени. Бившият здравен министър и министър на финансите Кирил Ананиев и бившият зам.-здравен министър Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове, еднолично и за един ден. Това заяви на брифинг служебният зам.-министър Димитър Петров.

Китайските респиратори са купувани на двойна-тройна цена. При това са дошли неокомплектовани. Маските са били раздадени на болниците, а не са били медицински, уточни Петров.

Изобщо не мисля, че Кирил Ананиев и Жени Начева са най-компетентните медицински лица, за да решават какво да се купува в онзи момент, посочи още Петров.

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той.

„Не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата. Говорим за елементарно съгласуване. Самият факт че само двама души са знаели какво се прави - говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира още той.

Зам.-министърът обясни още, че е купен хидроксихлорохин в много големи количества, „при положение, че в момента е имало дарения, които не са потърсени от министерството след това”.

В четвъртък Министерство на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ".

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Днес Димитър Петров каза, че като награда Ананиев се е върнал в Министерство на финансите, а г-жа Начева, в последните дни на бившето правителство, е назначена за директор на дирекция в МФ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
Ей за това Китай направи над 3 000 000 000 000, да Трилиона, от Пандемията, която създадоха до Момента - щото имат Индустриално производство и какво да продават, а ЕС - няма!! за това Китай е Богат, а ЕС е беден комунистически блок!!
18
6
 
19
 
! Отговори
23 преди 2 години
Така си е , след обявяването на извънредното положение на герберите много им се усладиха обществените поръчки без конкурс
17
1
 
7
 
! Отговори
Боцнаха ли преди 2 години
по Китайски?!
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм за ИТН.
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стига този Чернобил ". Аварии има навсякъде, да ти припомням ли за Фукушима?" Няма "стига". Фукушима беше резултат не от една, а от ДВЕ природни катастрофи една след друга. Черновбил беше резултат от умопобърканите червени терористи, които спасяваха режима си от "срам".
14
4
 
15
 
! Отговори
Защо ли такива цени преди 2 години
Може би заради скрити комисионни, дадени "под масата" от китайските фирми на нашите хора. Прокуратурата спи ли?
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де на Бойко на правителството вече доста издънки стват. Интересно ми е вие за кого ще гласувате? Сериозно питам.
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 : "лойко защо е в списъка на Магнитски за най-дебело корумпе?" Обаче не е! Защо така?
11
4
 
6
 
! Отговори
Стига този Чернобил преди 2 години
До Анонимен 7...... Аварии има навсякъде, да ти припомням ли за Фукушима? Изтъркана плоча от преди 35 и повече години...
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДругарЕтЕ от т.нар. служебно правителство имат ли и БЕГЛА идея за каква ситуция ставаше дума или ще се правим, че всичко си е било нормално? Да напомним на другарЕтЕ: държави се боричкаха и си крадяха доставки от маски. Немедицински. Купуваха се тестове, които след това се оказваха фалшиви. Някаква фирма съди италиански стартъп, защото въпросния успяваше да произведе екстремно дефицитни части за респиратори с 3Д принтиране.Части които ги НЯМАШЕ, не че бяха по-евтини. Та така с другарете комуниЗи
9
4
 
14
 
! Отговори
Една преди 2 години
Има ли изобщо нещо, купено на реални цени, а не завишени 5-8-10 пъти!? И защо няма още задържани? Заящшо само и единствено Иванчева ни показаха с пранги по всички ТВ, а една с полицейска униформа й запушваше устата!?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ купувало комунистически китайски респиратори на тройни цени, само и само да не купува евтини и качествени капиталистически руски ИВЛ. Де е логиката?
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербаджийски кошмар
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лойко защо е в списъка на Магнитски за най-дебело корумпе? САЩ да не са се объркали нещо, доказателства имат ли?
5
8
 
20
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Радев, трябваше да направиш изборите наесен. Жалко, че конституцията не го позволява. Просто на служебното правителство не му достига време да направи пълна ревизия на ГЕРБ-ерската *** и да се види, че се краде масово, арогантно, нагло и безпардонно под прикритието на жалкия слоган , че видиш ли всички други били комунисти и русофили. Значи, ако Слави има топки, да не съставя отново правителство. Това служебното много добре си управлява и тъкмо до есента резултатът на Герб ще е вече с 10-12%.
4
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДРУГО СИ БЕШЕ ПРИ КОМУНИСТИТЕ! Няма Чернобил, няма проблеми! Лапайте пресни марули и си тропкайте на манифестацийката, докато нас ни хранят с месо и зарзават от други континенти!
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойко нали е европеец и атлантик, защо ЕС и САЩ му набиха шута. Защо ходи в анадола да лиже и целува?
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе верно ли герп простестират в цялата страна срещу задържането на роми за купуване на гласове?
1
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли 1 нещо, което фирма герп да са направили и да не са откраднали 80%? 1 нещо само искам и обещавам да гласувам за тях.