Проф. Христова: До месец, месец и половина Делта вариантът ще доминира у нас

С всеки следващ вариант се изтегля възрастовата група към по-младите
19 юли 2021 08:48, Елка Василева
173
Проф. Христова: До месец, месец и половина Делта вариантът ще доминира у нас
Снимка: архив, БГНЕС

При нас британският вариант все още е доминиращ. Делта вариантът все още набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец, месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на Делта варианта. За това предупреди проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

"У нас все още не доминира Делта вариантът. При насочени изследвания, които прави Националният център, в болници от София, които имат такъв PCR, който насочва към евентуален вариант, именно при такива случаи се оказва до 1/3 от случаите на Делта вариант. Само че това не е извадка на цялата страна", уточни проф. Христова.

Още по темата

Тя обясни, че според последно проучване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с Делта вариант. А това води до други последици.

„Болните по-рано започват да предават вируса, т.е., още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50-60% по-лесно от Алфа варианта, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава Делта вариантът", каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване, то е безкрайно рядко и леко.

"С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастовата група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение", допълни тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план.

"На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония", обясни още проф. Христова.

Тя допълни, че България разполага с достатъчно ваксини от различните видове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С идването на есента грипа ше дойде и ще могаъ да лъжаъщт за делта мелта колкото си искат.
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига ни плашихте де,стига де!Над 70% вече или се срещнаха с виуса или са ваксинирани.Следователно трябва да отпадне извънредното положение.А след месец ще се види ако става пак страшно може и да се въведе пак.А спрете да тормозите народа вече!
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..."Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване, то е безкрайно рядко и леко."...Ето за това става въпрос. Заради лабавите у нас(слава богу) мерки е твърде възможно вируса вече да е преминал през населението и да няма на къде повече да заразява.
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неее, тук в БГ Делта няма. Ние сме по-специални. САЩ, Русия, западна европа всички ЛЪЖАТ. Не се мре от вируса, това е световна конспирация срещу майката на всички нации България!
25
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ваксините и боледуването създават антитела... Всички могат да се заразят повторно, но хората с антитела имат някаква защита и го карат леко. Затова е препоръчително тези над 60 години да се ваксинират. Ваксината осигурява антитела и това е предназначението и... Винаги ще има заразени. Такъв е вируса. Важното е да не умират хората, а не дали са заразени.
24
3
 
18
 
! Отговори
Проф христова преди 2 години
До вчера бях в самостоятелен кабинет, днес съм в обща килия с други професори.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Делта, мелта, Гама ....Да бе, по-леко протичал. Питай в Индия колко по-леко е протекъл - напълниха се реките с починали ...
22
25
 
8
 
! Отговори
Много преди 2 години
народ си замина, но *** продължава да вика такова животно нЕма. Тези които сега плюят по ваксините, когато загубят свои близки и приятели, както аз например, друга песен ще запеят. Това не ти е язва или бъбреци, ако искаш се лекувай, ако искаш не. Трябва да се прилагат жестоки рестрикции за отказ от ваксинация. Който е обществено опасен - ще си носи последиците. Колкото и да са нерешителни управляващите ни Европа ще ни задължи.
21
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Христова ,скоро и ти ще бъдеш изчегъркана и ще куцукаш към съда заедно с Балтов.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За трибунала няма да забравим мисирките и моде ра торите, които цензурират и трият постове без никаква причина.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А възможно ли е да се пръкне Гама вариант, който изведнъж резко да измести Делтата и да задоминира безапелационно?
18
3
 
23
 
! Отговори
Делта, мелта, Гама преди 2 години
Да, възможно е Делта (Индийският) вариант да стане доминиращ. Но забравяте едно много важно нещо - този славен вариант е в пъти по-безопасен от останалите! Вярно е, че се разпространява по-лесно, но заболяването, ако се стигне до такова, протича в пъти по-леко! Смъртността е много по-ниска! Дори да засяга по-младите хора, те имат много по-леко протичане на болестта! Искахте да пазите рисковите групи - ами който иска да се пази вече се ваксинира. Стига сте плашили хората!
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи нито мерките ви работят нито ваксините. Дори и аквариум да си сложиш на главата, пак няма да работи!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще доминира" не означава, че случаите ще скочат на 5000, а че от 50 човека на ден тези с Делта ще са 40, докато сега са 10
15
6
 
37
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ти пък стига си плашила, ***! Докато е лято и е горещо, вълни нови няма да има. От октомври ще се засили, както всеки грип.
14
2
 
28
 
! Отговори
Дърт Ведър преди 2 години
Време е да изкупим тоалетната хартия!
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трибунал, трибунааал!
12
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13 Такива *** като теб не мога да ги разбера. 18 000 души умряха от този вирус в България. От ваксината все още никой не е умрял. Но някакви *** не спират да твърдят как ваксините ги убивали, а вирус нямало.
11
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе кварталната магазинерка изглежда по-интелигентно.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сега!