Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация за медици и социални работници

В страната избухнаха сблъсъци, полицията използва сълзотворен газ
Обновена: 23 юли 2021 07:03 | 23 юли 2021 07:00, Анисия Иванова
147
Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация за медици и социални работници
Снимка: БГНЕС

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация срещу COVID-19 за медици и социални работници. Парламентът гласува да даде на здравния министър правомощието да разшири задължителната ваксинация и в други професионални сектори в допълнение към здравния персонал.

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение - от 20 000 до 200 000 евро.

Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им.

Съгласно изменението ваксинацията е задължителна за персонала, работещ във всички сфери, свързани със здравето - медицински, парамедицински, сестрински, административен и помощен - в частни, публични и общински заведения за грижи за възрастни хора и хора с увреждания.

По същия начин всички служители в частни, публични и общински здравни институции трябва да бъдат ваксинирани, съобщи БГНЕС.

С гласуваното от парламента в Атина се предвижда всички работещи в държавния и частния сектор, които са със завършен ваксинационен цикъл или са преболедували през изминалите 6 месеца, да представят документ за това на работодателите си.

Вчера в страната избухнаха сблъсъци между противниците на задължителната ваксинация срещу COVID-19 и полицията. Стотици хора се събраха на площад Синтагма в центъра на Атина в знак на протест срещу правителствената задължителна програма за ваксинация.

Полицията се намеси с използване на сълзотворен газ и звукови бомби, след като демонстранти, носещи гръцки знамена, големи кръстове и икони започнаха да ги замерят с камъни и бутилки с вода.

Възникна краткосрочен сблъсък  между лява група, която реагира на група демонстранти срещу ваксината, събрани пред Атинския университет. Един човек беше ранен при инцидента. Полицията задържа 5 души.

Протестиращите срещу ваксината проведоха протест и в Солун, вторият по големина град в страната. Демонстрантите се събраха пред Бялата кула в пристанището в Солун и се насочиха към центъра на града, носейки гръцки знамена и плакати с надпис "Не на задължителната ваксинация".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
23
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Нова социално-икономическа система... Един вид нов-ляво-либерален-фашизъм, се задава или е в начална фаза! Боцкането е една от многото мерки за вкарването на добитъка в подчинение... Кой още не го е разбрал?!
70
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
83, ти не схвана ли че има ОГРОМНА разлика между ваксините по календар и тая експерименталната, дето я наричат препарат. Ония са с пълен цикъл на изпитване, 5 год тествания и чак след това се слагат. Ковидарките са днес направени, утре набодени, а последствията ще се гледат в движение. Ей за това СЗО им даде право на използване само за периода на пандемията и то под условие. Никой не го е страх от ваксини. Просто не сме бели мишки и маймуни в клетка. Това е.
69
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали беше конспирация,бе? Нали беше бълнуване на необразовани нескочели селяни? И сЯ кво стана?Ама вие още нищо сте видели.
68
1
 
13
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Комунизма настъпва отново. Трябва въстание като в Унгария против новите комуниди и либерални диктатори.
67
3
 
24
 
! Отговори
МАЧКААЙ МАНГЪРКА! преди 2 години
Гърците сега ще запалят някого. Те не са страхливи като нас.
66
3
 
23
 
! Отговори
Декларация преди 2 години
Ако я направят задължителна, трябва да премахнат декларацията, че е доброволен личен избор.
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът настъпва! Чакаме Кацаровпда стъпи на мотиката, или някой друг като него.
64
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викат викат че не ги е страх от вируса, ама ги е страх от ваксината. като малките деца, мамо ще ни бочкат
63
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-интересното е , дори производителите на васксините в листовките са уточнили, че всяка от тях е по лекарско предписание, а не по държавно нарежданеДа ги обяснявам ли по детайлно или няма нужда.Фашисти! Въпросът не е да сме ваксинирани, въпросът е всеки да получи сертификат/QR код,а от там следват много футуристични неща.
62
4
 
5
 
! Отговори
Вакси Блу преди 2 години
Е ако ми се обади личната лекарка, защо да не се ваксинирам? Ако отговорността за последствията от този препарат се поеме от държавата, много ясно че ще се ваксинирам.
61
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве какво ви е прихванало с тея ваксини? По времето на комунизма ни дупчеха като ненормални на лягане и на ставане, *** проблема една ваксина...сигурно повечето имате 20 от детството
60
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук трябва да направят задължителна ваксинация за социалните работници,халал да им е на лекари и полицайчета къде са учили за по лек и сладък живот!!
59
15
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 2 години
Неваксинираните носят има-няма 15% от икономиката. Защо не ми се говори, но накратко- обслужващата класа не иска да се ваксинира, където безработицата е масова. Мерси.
58
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като му стане на някой нещо, не е от ваксината, нали не поемат евентуални щети. Ако след чтова имаш нужда от друго лечение?
56
0
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО ЕС ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ ОТ НОЕМВРИ 2021 ТРЯБВА ДА СЕ КРИЕТЕ ОТ ПРИЗОВКИТЕ И ДА НЕ ГИ ПРИЕМАТЕ, ЗАЩОТО ВЕДНЪЖ ПРИЕМЕТЕ ЛИ ГИ ТОВА ЗНАЧИ , ЧЕ СТЕ УВЕДОМЕНИ И СЛЕДВАТ ГЛОБИ И ДРУГИ НАКАЗАНИЯ
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайта, вече взе за мезе... антиваксърите. :)) Направо ги пукат със статии за ваксините.
54
0
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА Е САМО ТЕСТ!!! КАТО ВЪВ ФРАНЦИЯ! ОПИПВАТ ПОЧВАТА И КАТО ВИДЯТ, ЧЕ ПРОТЕСТИТЕ СА СЛАБИ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ЗА ВСИЧКИ ПЪЛНОЛЕТНИ А ПОСЛЕ И ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ!!! ДО ТАЗИ СЕДМИЦА МЕРКЕЛ БЕШЕ ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ НО ОТ ТАЗИ СЕДМИЦА ПОЧНА ДА ПЛЕЩИ , ЧЕ ТРЯБВАЛО ПОВЕЧЕ ХОРА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ И, ЧЕ ТОВА БИЛО ПРАВИЛНОТО! САМО ЧАКАТ ДА МИНАТ ИЗБОРИТЕ В ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ ОКТОМВРИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ ЩЕ Я НАЛОЖИ ЕС НА ВСИЧКИ!
53
4
 
20
 
! Отговори
от Брюксел преди 2 години
Следваща стъпка- задължителна смяна на пола иначе без работа.
52
1
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
АГАхахгАГАг само така! Нали докторите много пищяха колко е страшно,но не искат ваксини? Хайде и тук да набучат ковид-комунистите. За благодарност,че участват в цирка. И родните да се готвят хи-хи!