Влизането у нас от "червената" зона противопоставя ваксинирани и преболедували

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министър д-р Стойчо Кацаров
28 юли 2021 17:45, Анисия Иванова
42
Влизането у нас от "червената" зона противопоставя ваксинирани и преболедували
Снимка: Омбудсманът на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в която се застъпва за правата на българските граждани, които пътуват от страните в т. нар. „червена зона“, определени на база брой заболели от COVID-19.

Повод за препоръката й са десетките жалби, които постъпват в институцията на обществения посредник след обявената на 27 юли 2021 г. нова заповед на здравния министър за въвеждане на поредните временни противоепидемични мерки за влизащите на територията на страната лица, в сила от утре - 29 юли 2021 г.

"Основно се жалват граждани, пристигащи от държави, попадащи в „червена зона“. Те са недоволни както от краткия срок, в който трябва да реагират на новите ограничения и изисквания, така и от създадената неравнопоставеност между ваксинирани и преболедували граждани”, пише доц. Ковачева.

Тя подчертава, че от новата заповед става ясно, че лицата, които пристигат от „червена зона“, ще бъдат допускани у нас едва след като представятвалиден цифров COVID - сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като европейския цифров COVID сертификат за ваксинация. Друга възможност е представянето на отрицателен резултат след проведен до 72 часа преди влизане в България PCR-тест чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, който съдържа същите данни като европейския цифров COVID сертификат за изследване.

„Това би следвало да означава, че ще се допускат само ваксинирани лица, а не и преболедували, въпреки наличието на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или аналогичен на него документ”, допълва общественият защитник.

Диана Ковачева акцентира и върху факта, че е напълно наясно с необходимостта от въвеждане на ефективни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, както и от стимулиране на процеса на ваксинация, но според нея, тази заповед създава предпоставки за нарушаване на правата на преболедувалите лица, които притежават валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или аналогичен на него документ за регламентираните срокове на валидност.

„От жалбите на гражданите става ясно още, че са недоволни и от отпадането в новата заповед на възможността за отмяна на наложената с предписание карантина, ако при влизане в страната не разполагат с изискваните документи, но представят отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната PCR изследване, пише още омбудсманът.

В препоръката си доц. Ковачева настоява до влизане в сила на заповедта да бъдат преразгледани ограниченията, които създават предпоставки за нарушаване на правата на преболедували лица, притежаващи валиден сертификат за това преболедуване или аналогичен документ.

„Вярвам ще се съгласите, че на европейско ниво няма изискване за непризнаване на сертификат за преболедуване при пътуване. В тази връзка намирам за нужно в заповедта да не се допуска неравнопоставеност на гражданите, притежаващи сертификати за ваксинация, от една страна, и от друга - за преболедуване“, категорична е Диана Ковачева.

В допълнение общественият защитник настоява и за отмяната на карантина, включително на хората, които идват от „червена зона“, когато представят отрицателен резултат от направен след пристигане в страната PCR-тест.
В заключение омбудсманът одобрява решението на министъра да отпадне PCR теста за българчетата до 12 години при влизане в страната, което стана факт след нейната препоръка, изпратена на 22 юли 2021 г

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
И каква е разликата ако съм ваксиниран?Нали пак разнасям вируса!???? Неграмотни чучула
32
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
Предоставям отрицателен тест и пак карантина????? Алоооооо
31
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 2 години
Неграмотни умствено скопени биологични имдивиди. ДА. Такива ни управляват. Неграмотност, неграмотност и пак неграмотност.Първо тестове за бебета, после по два , после с валсина и ваксинация. Кой ви създаде бе!!!!
30
2
 
2
 
! Отговори
зевзек-подстрекател преди 2 години
Да бе вярно Бойко се ваксинира.Останалите защо се ослушват?Очакваме Нинова,Трифонов,Карадаъя и другите.Да дават пример на електората си,я!Ами президента?Това президент ли е? От една ваксина да го е страх!Виж го ти генерал бил.....
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отданва беше време да се повдигне въпроса официално за тази набиваща се на очи неравнопоставеност на хора в подобно положение. Единственото обаснение за нея е, че всячески се опитват да набутат ваксини дори на преболедували и със създаден вече имунитет хора. И то не са ваксини, защото не са одобрени и не преминали през всики нужни изпитания, а просто експериментална химия.
28
4
 
3
 
! Отговори
Дедо ПОП преди 2 години
Бойко даде личен пример.Всички комунисте-фашисте от ГЕРБ под строй да ги бодат.Чакаме личен пример и от Нинова и Станишев,а и чалгаря и да приключим.
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърчета давайте повече инфо за експеримента,Увце!!
26
2
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
За господарите от Давоското сборище, най са вредни преболедувалите, защото са се заразили, но са имали наглостта да преболедуват, да получат естествен имунитет, вместо планирано да умрат. За това не ги признават. Карат ги да се ваксинират с генетинчни ваксини с надеждата да се съгласят и след 3 години да умрат от автоимунно заболяване или поне да останат стерилни. Доре е, че официална институция повдигна този въпрос. Приветствам този акт! Друго. което описах е в сферата на спекулациите.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ вече отричат pcr тестовете, боли неточни и само зачитат сертификат за ваксинация.
24
2
 
1
 
! Отговори
Дедо ПОП преди 2 години
Президентитеиграят по нашата свиркa, те изпълняват нашата воля, правяттова, което ние искаме.Ние плюем на вашите депутати-радикали, дори и да са милиони. Върхът винаги ще бъденаш! Вие можете да ни отнемете вилите, привилегиите,колите и прочие, но властта- НИКОГА! Ние не сеинтересуваме от общественото мнение, за нас то е глас впустиня. Та нали ние го създаваме
23
1
 
1
 
! Отговори
Дедо ПОП преди 2 години
До 123Изповедта на един свръхчовек-Статията, която разбуди духовете!Нашата цел е самоедна- да бъдем победители! Вашата участ е да бъдетероби за вечни времена. Ние успяхме да ви присадим генана робството завинаги. Ще ви дадем още хилядиреволюции и перестройки, вие вечно ще се борите засправедливост , но никога няма да я получите.Аз ще ви говоря открито не защото съм нагъл, а защото не знамкакво е страх. Зад мен стои гигантска непобедима сила. КГБ,МВР , правителството, прокуратурата. И всякакви върховниинстанции- те са само лостове в нашите ръце. Президентитеиграят по наш
22
4
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 години
Без излизане по площадите ще ни изтровят с инджекции. Колкото по скоро излезем толкова по-бързо ще си върнем нормалния живот иначе ще ни ликвидират с иглата.
21
1
 
2
 
! Отговори
Дедо ПОП преди 2 години
До ----къв ти е проблема не си ли чел за Содом и Гомор?
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Миналата: PCR тестпвете са, за да събират ДНК на хората!!! Манипулативен инструмент, за да се излъжат хората да направят толкова сериозно нещо като съгласие за ДНК проба! После могат да правят каквото си искат с тези проби: всякакви експерименти, много по-страшни неща от Ковид ни чакат... И ако някой не е разбрал, че Ковид е излязъл от лаборатория близо до пазара в Ухан!
19
2
 
16
 
! Отговори
---- преди 2 години
Гадовете ще направят без сертификати да не можеш да излизаш в чужбина. Насилствено инжектиране с вредна субстанция.
18
5
 
5
 
! Отговори
Дедо ПОП преди 2 години
Нема се плашите!У Библията писува,че Светия Отец ще прибере набодените Антихристи до март 2025-та година.АМИН.
17
5
 
8
 
! Отговори
Прекарали сте се преди 2 години
До МиналатаЗащото ваксината е ненадеждна. В израел половината болни са с по 2 дози. Затова искат и ПЦР, за да се презастраховат.
16
3
 
31
 
! Отговори
Миналата преди 2 години
година август пътуваме с кола Мадрид-София - няма ПСР, няма карантина,(свободно влизане) тази година двамата със съпругата ми сме с ваксини и сартификат за имунизация и трябва да представим в същото време ПСР тест направен до 72 часа преди тръгване това са общо 240 евро допълнително за двама ни. Защо беше ваксинацията??? За какво е сартификата когато не се признава!!!! Абсолютна дескриминация и фалш в същоъо време!!
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основния враг на ЕС е Русия и финансираните от нея ***. Успяха да промият мозъците на не малък брой хора. Идиотизмът набира сила и ако не измислят противодействие не искам да си мисля какви референдуми следват.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ми е жълтата звезда, бабо Фюрер Меркел, ФонДерЛайн, Сорос, Бил Гейтс, Си Дзинпин и подобните ви??? За лагери на Ковид фашизма тези в западен Китай ли ще се ползват-няма нужда да харчим пари за строене на нови... просто отваряйте пак старите!