Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни

Сега бил моментът за ваксина, през есента щяло да е рисково
Обновена: 3 авг 2021 08:36 | 3 авг 2021 08:36, Камелия Цветанова
293
Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни
Снимка: БГНЕС

Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите, коментира пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев - консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

Още по темата

В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират, призова той.

Кантарджиев добави, че през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково.

"Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят", каза той и отново повтори: "Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което ни предстои", каза той.

Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София - в "Младост" и в "Христо Ботев". Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н., коментира Кантарджиев.

С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете, каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре - рискува здравето на хората, повтори още проф. Кантарджиев.

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, каза още той, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Но при нова мутация, имаме договор със "Пфайзер" за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти.

Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАЙДЕ БЕ ПРОФЕСОРЕ, ОТКОГА ЧАКАМ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ АПОКАЛИПТИЧНАТА МИ ПРОГНОЗА ОТ 14 500 ЗАБОЛЕЛИ НА ДЕН. МЕЖДУ ДРУГОТО В НОВИНИТЕ КАЗАХА, ЧЕ ВСИЧКИ ИНФАРКТИ И ИНСУЛТИ ОТ МИНАЛОТО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВАТ С ПРАДЯДОТО НА КОВИД-19. ХАЙДЕ ДАЙТЕ ПРАВНУЧЕТО НА КОВИД-19 С 30-45 000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН.
220
10
 
2
 
! Отговори
разпускаме яко преди 2 години
ние се ваксинирахме, от щаба ни дадоха по 3 хиляди лева и сега си релаксираме на съни бич топ локация първа линия. Антиваксърите да си поръчват дървени пардесюта.
219
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Септември е мн добре за моренце. Те ще затворят всичко. Мръсни гадове
218
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Шиле стана оракул.Па що не отвори едно предаване в некоя кабеларка с предсказания.
217
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
250 ***.на.ри са взели отношение по въпроса. Как не ви мързи по цял ден да пишете простотии?... :)
216
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 дни хахахаха, ***... Ам ако са 21?
215
5
 
21
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Ако щете вярвайте, но в тази половин страница текст думата ВАКСИНА я има 18 пъти. Питам се какво ли иска да ми каже този честен човек.
214
3
 
12
 
! Отговори
Св. Ваксинджиев преди 2 години
Още не му е излязъл ореола, а вече предсказания прави. Предстоят и чудесата. С две ваксини ще набоде хиляди.
213
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво беше наказанието за всяване на паника сред населението? Шефката на фармацевтуте каза че се опасява че лекарствата няма да стигнат и прокуратурата я запука, а тоя палачор що го трае всеки ден да развява плашила? А да, щот е от отбора за белот на бибитко
212
9
 
20
 
! Отговори
Скокльо Василев преди 2 години
В Бургаската болница триажа е пълен с прясно ваксинирани болни от КОВИД!
211
6
 
15
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
До ВАКСИНИРАНКолега-вие нас не ваксинираните не ни мислете.Помислете за вас ваксинираните как ще се отваксинирате като свър6и дългата тягостна ковид нощ,защото както гледам с новия щям Ламбада,май вие ваксинираните ще танцувате и хоро.ххх
210
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера Кунчев, днес бай Шиле и оранжевата вещица Ива Христова или каквато е там.Вече знаем кои са платените спамери на ваксина търговците. Ако Бай Шиле чете за негова справка делта варианта е хрема със болки в гърлото. Лекувах се с парацетамол и капки за нос. Упорита хрема, но не се мре от запушен нос. :)И престанете да вписвате всеки умрял на ден от ковид. Всяко подправяне на документи ае носи наказателна отговорност.
209
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено платените тролова тук защитават това безумие. Цял свят разбра, че ситуацията няма нищо общо с един нормален грип.
208
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давоски ратай! Платен продажник на род и родина. Не си специалист по нищо. Каквото и да кажеш, идва не от теб, а от давоските вампири, дето са те купили. За пари и майка си си продал.
207
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕЧЕ имаме подписан договор с Пфайзер за ПРОМЕНЕНА ваксина за новите ОЩЕ НЕИЗВЕСТНИ щамове за 2022-2023-та година?! Ашколсун, машалла!!! А от къде знаете какво ще се случва след година-две? И каква е тази променена ваксина? "Гражданинът от село", писал по-долу, май е прав.
206
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя колко взема да консултира, не знам си кого за не знам си що ?Кака работеха преди да го назначат ?
205
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега е моментана експеримента да си боднеш ваксина догодина амин замина каза Попа от Европа
204
5
 
19
 
! Отговори
Гражданин от Село преди 2 години
Ще стоите под ключ докато всичко не избие, което е целта на занятието. Всичката агресия, която се трупа ще хвърли цяла Европа в анархия, а след това сами си правете сметкa в какво ще прерасне всичко. Започвайте да се запасявате, въоражавате и подготвяте физически.
203
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
майко мила...колко безумици написани в тази статия""Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят" "имаме договор със "Пфайзер" за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти." Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н., коментира Кантарджиев."Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна
202
6
 
25
 
! Отговори
bocko преди 2 години
опитна мишка няма да ставам. Това което бият не е ваксина, като БЦЖ-то например. След 5 - 10 год. живот и здраве, когато най-рано може да има пълноценна ваксина срещу Ковид, ако съм жив може и да си бия.