Моментът за поставянето на ваксина - още когато се появиха

Фармацевтите биха помогнали в процеса на ваксинирането, смята проф. Асена Сербезова
Обновена: 9 авг 2021 18:17 | 9 авг 2021 17:45, Ния Христова
73
Моментът за поставянето на ваксина - още когато се появиха
Снимка: БГНЕС

"Моментът за поставянето на ваксина беше още когато се появиха първите ваксини". Това коментира пред БНР председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
 
По повод започналата информационна кампания за ваксинирането от страна на съсловни и пациентски организации, проф. Сербезова посочи, че такава кампания е трябвало да има още в началото на пандемията, за да се обясни на обществото всичко свързано с ваксините:
 
"Да се обясни как бяха разработени ваксините, кратки ли са били сроковете, за да не се появява конспиративна информация за тяхната безопасност, ефективност. Основно трябваше да се работи за мотивацията за ваксинацията", посочи още проф. Сербезова.
 
"А фармацевтите се включваме в тази кампания, защото сме много близко до потребителите, ние от години настояваме, както в много държави фармацевтите са ангажирани с различни дейности по фармацевтични грижи, това да стане и у нас – за по-адекватно здравно информиране на населението. Ниският имунизационен обхват сега не се дължи само конкретно на тази пандемия, но и поради това, че години наред у нас се неглижира ниската здравна култура и просвета на населението. Неглижиране на здравното образование от ранна детска възраст", поясни още проф. Сербезова.
 
"Фармацевтите биха могли да имат по-активна роля в процеса на ваксинирането, но това трябва да стане държавна политика. Но информацията за ваксините трябва да се предоставя на достъпен език за хората. Това важи и за лекарствата и ролята на генетично мудифицирани организми в тяхното производство, това важи сега и за новия вид РНК ваксини, защо бяха по-кратки сроковете сега за създаването на тези вакситни", заяви още проф. Сербезова.
 
"За тези кратки срокове за РНК ваксините не е направен компоромис с качеството и безопасността, защото е използван подход на последователен преглед на информацията, която е налична, поради което бяха съкратени тези срокове, както и към компаниите, които представиха тези продукти за пускане на пазара, се предявиха доста сериозни изисквания по отношение на безопасността и те всеки месец предоставят такъв доклад. Както и, че тези ваксини са разработвани още през 90-те години за борба с някои ракови заболявания - тоест технологията не е нова", поясни още експеретът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
11
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве то и лекарство можеше да се измисли още преди ваксините, ама няма такава търговия.
27
1
 
12
 
! Отговори
Мудифицирна Вакситна преди 2 години
Нямам търпение да почнат аптекарките да ми разказват със светнали очи за великолепната експериментална вакситна. Може една сергия да сложат в средата на аптеката тип ТЕЛЕМАРКЕТ. И да правят демонстрации - ваксинират някого и му дават после да изпие чаша ковид за да докажат че нищо не му става.
26
4
 
16
 
! Отговори
Канарчетата отлетяха преди 2 години
Дадаа хахахаа...имам много познати доктори.Нито един не се е ваксинирал!Тази,ДГД!!!
25
2
 
9
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Някак си "мУдифицирани" "ваксиТни" не ни привличат. Грешките ви са верни, давайте все така!
24
6
 
12
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
АМи добре. Само с една забележка. Екперименталните препарати, които в рекламната пропаганда наричат упорито "ваксини" всъщност не са ваксини. Понеже не създават имунитет и не предпазват от разпространение на болестта. Това е лекарствена терапия. При това, неработеща. Питайте Израел. Като излязат ваксини - кажете, да видим време ли е да си ги слагаме.
23
2
 
18
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Ама то наистина ли има хора, които да не са достатъчно информирани за тия ваксини? Аз твърдя, че хората си слагат или не си слагат от тия ваксини, точно защото са информирани. Аз например най-информирано и аргументирано отказвам да си сложа точно тия ваксини. За други нямам нищо против. Те са изпитани и безопасни, а за тия никой не знае. Който твърди, че знае - лъже.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето смятат да се бодат с ексерименталки поне да вземат да отидат да си направят една здравна застраховка, че ако загазиш след ваксинация дофтуряците на момента си бият камшика и те зарязват като куче, и касата май не ще да плаща - абе информирали са те, подписал си се, оправяй се. Не е зле и застраховка живот, че напоследък много известни хора взеха, че починаха внезапно.... Друг е въпросът дали и застрахователите вече не са добавили малки буквички за ваксата, те не са от тия де се минават
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само питам защо няма лекарство за ковида за 4 години защо ?????????????
20
2
 
24
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Моментът за поставянето на ваксина - когато им приключат изпитанията и лекарствената агенция им издаде редовно разрешително за употреба. Едва тогава има смисъл да се дискутира дали има смисъл да се слага ваксина. Преди това е безпредметно.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм антиваксър, поставени са ми всички редовни ваксини през годините. Тази ще я приема само при едно условие, да отпадне информираното съгласие и производителят писмено да поеме ангажимент да плати всички разходи и компенсации за евентуални странични ефекти, не пикливата държава дето е подписала заробващи договори на тъмно, а самият прозиводител на вълшебната течност.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за спин и рак що няма ваксии а????
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам становище защо правилният момент е бил в началото? Какви са аргументите? Трябвало да се ваксинираме, и надолу трябвало фармацевтите да участват в процеса и трябвало да има разяснения. За справка съм с ваксина, но ако чаках на МЗ или господжа Асена някакви аргументи нямаше да се получи
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой ви лъже,че една ваксина е срещу всички щамове нагла лъжа
15
2
 
5
 
! Отговори
Вече знам преди 2 години
Продавачката на илачи трябва да е в затвора. Не за нескопосаните обвинения, за които я съдиха, а за това й изявление.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всеки фармацевтичен съюз на първо място са продажбите.Здравето на местното племе няма да е на 2ро.Някъде по назад ще да е.Да не се заблуждаваме!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе докторе отлично знаеш,че тия против грип са вятър и мъгла за другите не споря
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо - ситуацията с най-ваксинираните държави (Малта, Израел) красноречиво доказва, че т.нар. ваксините не работят. Второ - след като медиците масово не се ваксинират, значи нещо ги притеснява. Трето - страничните ефекти, които биват краткосрочни и дългосрочни. И защо да се бодем с нещо, което нито действа, нито не е безопасно?
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че е експериментална ваксина. От там насетне всичко е мъгла и вятър. Не съм антиваксър, но с експериментална ваксина няма да се бода. Ако се заразя или ще го прекарам или не. Кратко и ясно.
10
1
 
12
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Точно така, в мътна вода се лови много риба!
9
1
 
28
 
! Отговори
Какви Ваксини? преди 2 години
Личната лекарка не ми е споменала за никакви ваксини!