Симптомите при Делта варианта - хрема, кашлица и температура

Засяга предимно по-млади и хора с кръвна група А
10 авг 2021 21:25, Петя Славова
189

Съвсем скоро Делта вариантът ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Кои са особеността при заразяването с Делта мутацията  и от какви симптоми страдат най-вече хората?

"Делта вариантът е много по-силно заразен. Характерното е, че обхваща по-младата възраст до 50-годишна възраст и по-рядко възрастните хора. Началните симптоми са различни от Алфа варианта: няма липса на обоняние и вкус, протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура", посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Симптомите на Делта варианта са много по-леки и могат да се сбъркат с тези на летния грип.

"Трудна е диагностиката, но от друга страна COVID-19 протича значително по-леко. Рядко се стига до хоспитализация и тежко протичане", заяви проф. д-р Мартинова.

Най-добрата ваксина срещу Делта варианта е тази на Pfizer, която осигурява 96% защита, а на второ място е тази на Moderna, която осигурява 93% защита, стана ясно от думите на специалиста по клинична имунология.

Тя посочи и каква е връзката между кръвната група на пациента и заболеваемостта от коронавирус:

Хората с кръвна група А са по-предразположени, а тези с група 0 и особено с положителен резус-фактор са по-резистентни. Заболяването при хора с група А и AB протича по-тежко, като последните данни показват, че има връзка не само със заболеваемостта, но и с протичането на заболяването, обясни проф. д-р Мартинова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза и са под непрекъснатия контрол на EMA и FDA.

"Това е вирус, който беше непознат до този момент. Трябва да се каже, че изследванията продължават, но не можем да кажем, че сме "опитни зайчета", защото техническият прогрес е толкова напреднал. Методите са на високо ниво, така че можем да бъдем сигурни, че са изпробвани", категорична е проф. д-р Фани Мартинова.

Тя призова колегите ѝ медицински специалисти да се ваксинират в значително по-висок процент, както и здравните работници и администрациите, защото "това е единственото, което спасява човешки животи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли е мислил Коритаров за ваксините и спасените човешки животи?
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
делта е новото име на хрема
32
3
 
16
 
! Отговори
123 преди 2 години
Този бабиер каква по-точно компетенция има по въпроса??? Хрема, кашлица, температура? Вярно ли Бе??? Значи всеки втори е корона? А колко души са с кръвна група А и АБ, има ли инфо? Би трябвало да има, за подговка на болниците. Или си ги плещи, колкото да не заспи!
31
1
 
20
 
! Отговори
Аууу Хрема!!!!! преди 2 години
Утре ще изтичам да се набода! Не искам да ме хване хремата! Звучи много страшно :D
30
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
симптомите при обикновен грип,или простуда:..-Хрема,кашлица и температура...Я!...Те били СЪЩИТЕ бре?!...Обаче друго си е да ги НАРОЧИШ за "делта варианта",или последващите../"Бизнес,бизнес,ширпотреба"../
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тези с трета дозичка ще трябва четвърта за да се върнат към нормалното.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откачалки не ми се слушат.
27
1
 
17
 
! Отговори
Защото преди 2 години
При другите варианти на ковид какви бяха?
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още един вирус пуснаха, тва търсете: Регистрираха случай на силно заразната Марбургска болест в Африка - "Марбургската вирусната болест, спадаща към семейството на Ебола"
25
0
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Всички медии, всеки списващ статийки по поръчка е също толкова виновен, колкото и тия над него! И тия оправдания от тип "ама това ми е работата, ама имам кредити да плащам" не вървят...Ще си плащате за магарията. Ако не на тоя свят, то на другия!
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде покажете, някоя млада лекарка с бомби. Стига сме гледали тия баби. Та те не могат да убедят внуците си да изядат кашата, камо ли да убедят да се ваксинираме...
23
1
 
22
 
! Отговори
20 преди 2 години
Да ви кажа с какво се "лекувах" от кашлицата предизвикана от ковид. Първо спрях да пуша. После пиех чай с лимон. И смучех лукчета. Бонбони. Усетих че става нещо и вкъщи замълчах. В предприятието имаше заразени. След около седмица жена ми започна да кашля. Дъщеря ни която е на 4 изобщо не се разболя. Суха дрезгава кашлица. Други оплаквания нямахме у дома. Не сме ваксинирани и нямаме намерение да се боцкаме.
22
0
 
26
 
! Отговори
Da Vinci преди 2 години
Сега започна селекция по кръвни групи, после по цвят на очите и косите...Много елементарен подход, липса на всякаква фантазия...и съответно пълен смях и пародия...Време е да се прекрати Цирка и всеки да си гледа живота и работата...
21
1
 
16
 
! Отговори
омега преди 2 години
Настинка-21. Грабеж чрез бодеж.
20
0
 
11
 
! Отговори
Тежки Симптоми преди 2 години
Това звучи доста тежко - като грипа. Ще се запася с амидофени.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм с група А на 59 г. Ям и пия на поразия, 110кг, но се предпазвам с вино и ракия. Никъв вирус майна. Бях 5 месеца в софето през зимата и не се спрях. Късмет ли е, ген ли е..???
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Най-добрата ваксина е тази на фицер, която осигурява 96%". Харесва ми натягането на новите меркантилни БГ учени пред западните им господари. С такива мегаломански измишльотини ще отвратите и най-върлите ваксъри. Евреите, които са един чист опит свързан (!) точно с фицер, казаха, че относно делтата ефективността на ваксината спада до към 35%. Там впрочем имат проблем с хоспитализацията в момента от новозаразени.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипа го карам около 4 дни. Започва изведнъж. Последно съм боледувал преди две години. С 38 градуса температура отидох да купя памперси. Щях да повърна в Билла. Беше ми страшно студено в колата въпреки че пуснах парното и вътре беше 35 градуса. Но като излязах от колата такава треска ме хвана че за малко да повърна в хипермаркета. От Британския щам /предполагам / се заразих есента 2020 година. Имах световъртеж около седмица и след това суха кашлица около един месец.
16
1
 
10
 
! Отговори
Една баба казала преди 2 години
До Анонимен някой гарантира ли, че при ваксинираните няма опасност или така се говори по телевизията?
15
4
 
36
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Те създателите на тази пландемия ще си го получат, но и ние трябва да помогнем. Не може да стоиш като западноевропейския до6итък и да чакаш някаква мана да падне от небето. Никакво ваксиниране и пълно неподчинение. Това е. Ако искат фашистите да водим гражданска война, ако не може без това - хващам винкела и колкото отнеса - все добре.