МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса

Какви ще бъдат те вероятно ще стане ясно до края на деня
18 авг 2021 17:45, Красимир Ангелов
268
МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването планира въвеждане на нови ограничителни мерки от идната седмица. Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на две седмици, сега става за една седмица. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. В рамките на седмица от 1300 са нараснали до 1800. Това обяви на брифинг зам.-здравният министър Димитър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Още по темата

Петров добави, че и хората, които се нуждаят от интензивни грижи от 100 вече са 160.

"Отчитаме също, че в средата на юли алфа вариантът на вируса беше изместен от делта, който е два пъти по заразен и вирулентността му е по-висока", обясни той и посочи, че заболелите са в по-ниска възрастова група – 20-39 г., като има и такива под 18 години.

Двете оръжия за противодействие на пандемията са нивото на имунизация и противоепидемичните мерки.

"На първото не може да разчитаме, тъй като нивото ни не е високо, имунизираните са около 20%, с преболедувалите в най-добрия случай да достигнат до 40%, което е твърде ниско ниво. Единственото ефективно нещо, което остава са противоепидемичните мерки и контролът“, каза зам.-министърът и поясни, че по този повод от няколко дни провеждат срещи, а в момента тече такава със специалисти във всички области – имунолози, епидемиолози и др.

В отговор на въпрос на БГНЕС какви мерки ще бъдат въведени, Петров обясни, че ще се опрат на тези разписани в Плана на министерството и отнасящи се до страните, попадащи в "оранжева зона".

Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, защото почти навсякъде нивото на заболеваемост е еднакво, но областите, в които се наблюдава най-ниска, ще могат да ги въведат малко по-късно. От думите му стана ясно, че Бургас е близо до „червената зона“.

"Въвеждаме (противоепидемични мерки, разширяваме легловата база и настаняваме нуждаещите се. Водят се преговори и за това част от лечението на леките случаи да не в болнични условия, а да се поемат от общопрактикуващите лекари или други специалисти в Медицинските центрове, така че натискът върху лечебните заведения да бъде отслабен", обясни д-р Петров.

Попитан как ще реагират, ако новите мерки предизвикат протести, зам.-министърът каза, че всичко може да се очаква, но те се водят от здравето на хората и справяне с пандемията.

Той не посочи точно какви мерки ще бъдат въведени от идната седмица и поясни, че те ще бъдат въведени с предложение на главния санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще станат ясни до края на деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
23
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
"имунизираните са около 20%" Да се чете 5-7%. Ще ми ограничите дедовия. Аз пък предричам, че към 1 октомври ще ядете бой.
17
4
 
24
 
! Отговори
Бахтийй преди 2 години
Отдавна имам чувството че не живея а сънувам някакъв кошмарен сън!Наистина!2 Години загубени в сън!Бахтий кошмара!
16
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще изкара танковете ако тръгнат протести, ще се стреля на месо, тва не ви е Бойко либерала. Който мръдне куршума и в орландовци
15
3
 
5
 
! Отговори
Учения преди 2 години
До 9Завалията решил да отправи остроумен критичен коментар, но не е успял да разбере разликата в статистика - хоспитализирани от "в критично състояние". В България има хоспитализирани 1800 човека, но в критично са 160, в Израел в КРИТИЧНО състояние са 578, хоспитализираните не ги знам, това са данните от worldometer.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво всички затворени и да страдат за да може на Мунчев и Моржа да им е кеф и да пълнят джобовете. Като бяха толкова загрижени, защо не спасиха хората умиращи по стълбите?
13
12
 
10
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Очакваше се....
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 "Само да сте посмели да затворите нещо! Протести докато не ви изметем" Ааааа, ще "изметете" но това не е "диктатора" Борисов. Тука ще ви млатят с палки и водни оръдия. Обещавам ви. :)))))
11
8
 
12
 
! Отговори
ВНИМАВАЙ СЛАВИ! преди 2 години
600 хиляди от бизнеса гледат, а ни пипнеш нови мерки направо довиждане! отиваме при Бойко
10
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересува, кой иска да спазва, повече няма да съм заложник. Един път ги търпях, втри, трети, четвърти повече няма да търпя да ми потъпкват човешките права. В кайна сметка, който иска да се боде, крие, каквото намери за добре. Отделно маските не спират вируса понеже е с гомемина от 1 микрон има само един вид маски, които пазят, а такива съм виждал много рядко, а през тях едва едва се диша.
9
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да сте посмели да затворите нещо! Протести докато не ви изметем!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БОЦИ-БОЦ Ама то и за Израел важи същото , но ти не "четеш". Я си дай "източника" на инфото за Израел, ... боци .. :)))))
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно 2 или 4 пъти е по-заразен. Не мога да насмогна на лъжите вече.
6
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта и протестърите използваха неграмотните анти-ваксъри за свои цели (затова ходиха на Шипка и горяха маски, все пак) и те решиха, че като сменят Бойко ще си "решат проблема" :))))))))
5
5
 
8
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 2 години
До 9 - "Петров добави, че и хората, които се нуждаят от интензивни грижи от 100 вече са 160." - чети, вакси, чети. В Израел 578, в България 160. Това че си в болница изобщо не означава тежко или критично състояние.
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядат дървото, твърдо са решили.
3
6
 
26
 
! Отговори
Елин Пелин преди 2 години
Нормални действия на престъпници, които са срещу българския народ и всеки свободен човек. Гнусни пионки на голямата интернационална мафия.
2
10
 
8
 
! Отговори
payak преди 2 години
Защо партиите на протеста и Радев с юмрука не горят маски сега? Жалки, жалки и много нагли!
1
7
 
26
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 2 години
В преваксания Израел тежки/критични случаи са 578. Мегафарма ви обича и няма да ви излъже. Особено когато не носи отговорност. Боцкайте