Експерт: Ваксините срещу COVID-19 не водят до аборт

"Няма данни, че Делта предизвиква по-тежка клинична картина при децата"
24 авг 2021 09:57, Ния Христова
58
 
Експертният съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазване преди месеци препоръча бременните жени да не се ваксинират. В същото време обаче някои международни организации излязоха с призив за имунизация на бременните. 
 
"Бременните са застрашени от по-тежко протичане на заболяването. Проучване във Великобритания на над 3 000 бременни жени в болница показа, че 24% от тях са били с умерено до тежко протичане на заболяването в началото на пандемията, но при Делта варианта този процент вече е 45". 
 
Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. 
 
Тя уточни, че международните проучвания не показват ваксините да имат негативно влияние върху бременни жени.
 
"Поне 6 проучвания в 6 държави са извършени с десетки хиляди бременни. Ваксината, поставена по време на бременността, не повишава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Смята се, че това е най-добрата защита. За майката - да няма нужда от интензивно лечение, а за бебето - от преждевременно раждане. Да не забравяме, че чрез ваксината майка предава антитела на бебето си", уточни вирусологът.
 
Застрашени ли са децата от "Делта" варианта?
 
Световните данни показват, че "Делта" вариантът се разпространява много по-бързо.
 
"Няма данни, че Делта предизвиква по-тежка клинична картина при децата. Тъй като той се разпространяване по-бързо, е нормално да очакваме и повече деца да се разболяват. Това ще доведе и до по-голям брой деца, които ще имат нужда от болнично лечение", предупреди проф. Александрова.
 
И отбеляза, че ваксинирането е най-добрият начин за защита от коронавируса.
 
"Това, което хората трябва да знаят е, че трябва да се стремим да ограничим разпространението на вируса, защото мутира, когато се размножава. И само така можем да избегнем възникването на нов щам", уточни експертът.
 
Тя добави, че все още няма данни, които да показват дълготраен имунитет при преболедувалите.
 
"В Дания хора, които по време на първата вълна са се срещнали с вируса, по време на втората защитените на възраст над 65 години са били под 50%. Затова е важна ваксинацията", каза проф. Александрова.
 
Тя уточни, че доколко ефективен е имунният отговор, зависи от това доколко тежко е било преболедуването.
 
А по отношение на прилагането на трета доза от ваксина срещу коронавируса доц. Александрова припомни, че все още няма достатъчно проучвания за ефективността, но тази практика се прилага при много други ваксини, така че да се осигури адекватна защита при следваща среща с вируса. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тая дебеланка *** защо не набоде първо себе си, а след това дъщеря си или снаха си ( стига да ги има), не да дава непоискани съвети. Нормалните хора не пречат на тези, които искат да се бодат с ваксината, но да се препоръчва това на новородени пеленачета, малки деца, бременни жени, на двойки, които правят опити за дете, е престъпление! Тая измамница Радостина Александрова е затвор!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГеоргиЖоро Жоро, говориш за народа си, сякаш си нещо по-различно или по-развито, а от думите ти блика едно голямо нищо. Много други народи са "по-напред" заради изначалното заграбване, а не заради по-големият капацитет на ума им, но за такива имитатори мечтатели, които определят стойността в зависимост от цената, няма никакво значение. Кучета без принадлежност се наричат, знаеш как
36
0
 
8
 
! Отговори
14 преди 2 години
До Георги Следващият собственик на държавата ни може да бъде някой като тези фармгиганти, които забогатяват от ваксините си. И клакьорите им тука - професорчета, доцентчета, тролченца - вземат трохи за подаяния и се продават. Презирам ви.
35
5
 
2
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Не знам защо се мъчите още да наливате акъл на ганьовеца. Дори да напишете, че ваксините не предизвикват вулканични изригвания, той ще твърди обратното. Този народ е толкова изостанал заради собственото си невежество, че напълно си заслужава съдбата. Късмет на следващият собственик на територията ни.
34
0
 
4
 
! Отговори
Доктор Дулитъл преди 2 години
Александрова, ти защо не се грижиш за здравето си. Виж се на какво мязаш.
33
3
 
8
 
! Отговори
14 преди 2 години
Няма ли съседи тази, да й налеят малко мозък в главата.
32
2
 
14
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
И така на летището има скенер, който веднага разпознава кой е ваксиниран, а кой невъпроса е какво има във ваксината за да се задейства скенера...Надали нещо полезно за Здравето и Живота..
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то този екземпляр по принцип не може да забременее, камоли да абортира. Затова му е лесно да говори.
30
0
 
7
 
! Отговори
мунчо преди 2 години
пак ли тоз прасунгер ще ни агитира и бременните и родилките и деца всички под иглата... кой оцелял оцелял... Дания е една антидържава. ако не се нанодеш от септември не можеш да работиш. дори като самонает. а сега пак почнаха да се разболяват и ще има боц до гроб.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей има една камара доказани аборти след вакса и тая отрича. Трагично е!
28
1
 
9
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
пак ли тази тлъста крастава жаба радостина александрова
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече разбрах как ги въртят първо бай Шиле се кривондели и се пули няколко дена ,после пускат математичетата ге-йчета ,най-дъртия брадат ге-й ,средния и свършват с най - малкото гей-че ,после пускат дъртите баби продажници ,Глоб Блоб разни тюлени хипопо-тами и после отначало след няколко дена.Как не ви омръзна да ви управлява шайка престъпници и продажници!Въоражавайте се не само с овче търпение!
26
3
 
13
 
! Отговори
. преди 2 години
До аборт не водят. Само до стерилност.
25
1
 
6
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
Изгониха ме от Интернет Клуба, че съм бил без Маска?! Какво става в Градо, хубаво одим там, веднъж на 2-3 години!
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още е рано да се дават оценки за ефекта на ваксините. Огромен фактор играе финансовата облага от продажбата на ваксина, така че тепърва ще се вижда. Не казвам, че е лошо, не казвам, че е добро, казвам просто, че е рано.
23
1
 
5
 
! Отговори
Селяк преди 2 години
Закусих 6 кебапчета (собствено производство) с 1 бира само, че е все пак закуска! какво това COVID-19, за пръв път го чувам?
22
4
 
23
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
В Испания в момента е мазало от умряли от Ковид при това двойно ваксинирани. Да , вярно, че са на възраст 80 години но се вижда, че ваксините не ги спасяват. Младите така или иначе го карат леко и си продължават живота.
21
4
 
35
 
! Отговори
Бременна преди 2 години
значи лекарите не ми дават да ям редица храни, защото съм бременна, но е ок са се инжектирам с продукт, чиета съдържание е неизвестно - на флаконите на листовката, където трябва да е съдържанието e празно поле - няма нищо! обяснете ми, колко трябва да си, да не казвам какъв, за да намираш това за нормално!!
20
1
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ей, професоре. Кажи на хората да ядат сладолед. И искай комисионна. ,, Пломбир" рекламирай.
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМА ЗАЩО РАЗОЧАРОВАТЕ ТИЯ ДЕТО ИМ ПЛАЩАТ ДА ПИШАТ ПРОТИВ ВАКСИНИТЕ, АМИ КО ШИ РЕЧЕТЕ ЗА ТОВА КАК САМОЛЕТИ РЪСЯТ С ПНЕВМОНИТ- МАЛИЙ ТО ГОЛЕМИ ЛЪЖИ, ЦЕЛТА- РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ- НА ОЛИГАРХИЯТА И Е НУЖЕН ***, БЕДЕН И НЕУК НАРОД- ТОЙ ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА....