Сигналите към Спешна помощ растат, четвъртата вълна се усеща

Някои от повикванията обаче губят ценно време
133

С три месеца се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, а прокуратурата поиска обяснение от здравния министър за предприетите мерки.

Часът е 14:30 следобед. Екип от столичната Спешна помощ тръгва на пореден сигнал за болен с Ковид-19.

"82-годишна жена, с доказан Ковид-19. Оплакванията са втрисане и изпотяване, което обаче не налага Спешна помощ. Всеки трети адрес е или за температура или за промяна в лечението, което Спешна помощ не прави, тъй като не можем да проследим пациентите", каза медицинският специалист в ЦСМП-София Кристина Манчева.

Минути по-късно екипът вече е в "Младост 3", но на адреса няма никой. Така всеки ден по 12 часа медиците от Спешна помощ се отзовават на сигнали. Някои обаче се оказват загуба на ценно време за екипа, предаде Bulgaria ON AIR.

Кристина Манчева и нейните колеги вече усещат и бързото настъпване на четвъртата вълна от Ковид-19.

"Имахме един кратък период да глътнем въздух, но сега наново тръгва да расте броят и то осезаемо. Докато миналата седмица бяха около 30, сега са вече 50-60 с Ковид-19 на дежурство, което е 12 часа", уточни тя.

Забелязват се и по-различни симптоми от предишните вълни. Все по-малко остават спешните медици като Кристина. А по думите ѝ не усещат подкрепата на държавата.  

"При ужасяващо намаления брой медицински специалисти...вместо в момента да са зад гърба ни и да ни подкрепят, те се опитват да ни окастрят с парите", подчерта медицинският специалист.

Освен това те се противопоставят и на идеята линейките да бъдат разделени на такива за Ковид-19 и такива за други случаи. И докато случаите на Ковид-19 стават все повече, държавата реши - извънредната епидемична обстановка се удължава с още три месеца.  

"Средната продължителност на една пандемична вълна е около два месеца, два месеца и половина", посочи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

А засега натискът към болниците не е толкова голям и от Спешна помощ признават, че успяват да настанят хората, които наистина имат нужда от лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде цирка почна. Махнете Ковид пътеката и да видим ще има ли болни?
61
2
 
11
 
! Отговори
Zoro преди 2 години
Изглежда, че на ваксаните не ви изнася това, че може нещо да ви се случи. Вие сте безсмъртни. Едно да знаете всички със слаб имунитет няма да оцелеят до 10години.Ваксани или не.
60
5
 
14
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Пич какво се хабиш да им обясняваш на зомбитата!Всеки ден съм на плажа,ще извлека максимума от лятото!Всеки ден се ваксинирам с риба,миди,пържени картофи и бира!А само какви румънски мачонки са излезли това лято!Не смятам да живея с орлите
59
10
 
18
 
! Отговори
Да преди 2 години
Растат сигналите от космоса и гласовете в нечия празна глава. Огледайте се бе! Няма нищо.Няма нито вируси нито пандемии. Има само едно политическо дрънкане и едни игрички си играят да крадат пари. Живота навън си върви и ако не бяха медиите никой нямаше да знае за никаква пандемия.
58
6
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
До75::: Поинтересувай се какво се случва в момента в Испания. 144починали повечето от който ваксани . El Pais не четвърта пета вълна. Намери и чети.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен : а българите с какви черти са - скандинавски, шведски?
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 - "Славяни" е понятие, създадено да придаде тежест на Руската империя, под предлог, че всички народи в Източна Европа едва ли не произлизат от нея (което очеизвадно не е вярно, предвид монголоидните черти на руснаците).
55
3
 
5
 
! Отговори
Славянин преди 2 години
Както е казал 70, славяните са висша раса, която не може да сглоби дори един самовар, без гаф.
54
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма отърване от заразата. Ваксината не е лечение, тя само помага за по-леко протичане на инфекцията. Българинът е дебелоглав, слуша глупости и не се ваксинира, но ще тегли. Жалко, че здравната система ще го отнесе. От неваксинирали те се ще има най-много умрели, защото са дебели глави и умници, но ще си платят с живота. Не че не умират хора всики ден, както се раждат и всеки ден. Когато ги натисне заразата тогава запяват друга песен, какво стана, защо с мен, нямам вина и т.н.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 70 Какво е това славяни?
52
2
 
4
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
Я виж какви работи е хортувал Адолф. С подобни творби съветската водеща литература е нафрашкана. Чудно ми, че ДНЕС има наивници, които се вързват на лъжите им.
51
3
 
8
 
! Отговори
Имунизатор преди 2 години
Няма ли да започнат да публикуват имената на антиваксъри обосрали се от някакъв грип с името "Ковид"?
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70, това в руския учебник по история ли го прочете...ха ха ха Добър виц. Разсмя *** преди лягане.
49
8
 
0
 
! Отговори
Антивасерин преди 2 години
Като измрат старите и болните и всичко ще стане окей.
48
8
 
4
 
! Отговори
61 преди 2 години
До: 65 Хитлер е бил фен на Дарвин. Малко известен факт е че той заедно с Гьобелс са коментирали очакваното превземане на столицата на Третия Райх, Берлин от болшевиките. Та той, или Гьобелс, или най-вероятно двамата заедно са заявили, че щом руснаците са успели да победят германците, то явно славяните (в частност руснаците) са по-висшата раса и германската раса е обречена на унищожение. Разбира се, малоумно, фанатично мнение, но така са казали двамата убаФци.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално спешната помощ нямат право да отказват преглед и хората нямащи платени здравни се възползват често.
46
4
 
4
 
! Отговори
До Плъх преди 2 години
Верно си плъх - в България глад не е имало от 70 години. Говориш глупости колкото да не заспиш! А иначе простовата, селскa душичка в мишата тиквa
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се евтанизираме за кефа на глобалистите и предателите.. От вируса не ни е страх..
44
1
 
5
 
! Отговори
Старци га ще измрете преди 2 години
Хитлер не е бил дарвинист, а с еврейски произход, затова ги е мразел. Дарвин е бил обективен природозащитник, нещо като шведката с яхтата, забравих и името.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 61: Това не е Дарвин. Това е Хитлер. Според Дарвин оцеляват най- приспособимите. В тоя случай докторята.