Тревога на шефовете: Хоум офис още две години

Служителите могат да се чувстват изолирани от корпоративната култура
25 авг 2021 11:33, Анисия Иванова
30
Тревога на шефовете: Хоум офис още две години
Снимка: БГНЕС

Предвид забавянето на връщането в офисите заради Covid-19 някои компании обмислят нова възможност: офисите могат да бъдат затворени за близо две години, пише Wall Street Journal.

Това повдига опасения сред директорите, че колкото по-дълго хората стоят у дома, толкова по-трудно и предизвикателно ще бъде след това евентуално да ги върнат в офиса.

Много служители развиха нова рутина по време на пандемията, заменяйки пътуването до работа с упражнения и отделяйки удобно за тях време за концентрирана работа. Дори служителите, които не приемаха добре идеята за работа извън офиса, приеха гъвкавостта и продуктивността на живота у дома през последните 18 месеца, твърдят мнозина. Проучвания пък показаха, че ентусиазмът за работата от дистанция се е увеличил с продължаването на пандемията.

“Ако прекъсването е кратко, хората се връщат към стария начин. Е, не става дума за кратко прекъсване“, твърди главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер, чиято компания спечели от бума на работата от вкъщи. Той прогнозира, че хибридната и дистанционната работа ще останат нещо нормално в продължение на месеци и дори години. „Няма връщане назад“, твърди директорът.

На няколко пъти датите за завръщане в офиса бяха отложени. В четвъртък Apple обяви на корпоративните си служители, че планираното връщане към американските офиси ще бъде отложено поне до януари. Компании като Chevron и Wells Fargo & Co. отложиха септемврийското си връщане в офиса, а технологични играчи като Amazon.com и Facebook изместиха този си план за рано следващата година. Lyft твърди, че ще извика работниците обратно в централата си в Сан Франциско през февруари, около 23 месеца, след като компанията за споделно пътуване затвори офисите си.

Prudental Financial отложи отварянето на офисите си от септември най-рано за октомври, въпреки че заместник-председателят на компанията Роб Фалзън заяви, че това може да се промени в зависимост от условията, свързани със здравната криза.

Prudental планира да позволи микс от работа от дистанция и такава на място, след като отвори отново офисите си в Съединените щати. Но колкото по-дълго хората стоят у дома, толкова повече Фалзън се притеснява, че служителите се чувстват откъснати.

„Моето единствено и голямо притеснение е за талантите“, коментира той. „Докато отделните хора се откъсват от организацията от културна гледна точка, за тях става все по-лесно да вземат решение да напуснат и да отидат другаде“, твърди той.

Вече много служители са „бомбардирани“ със съобщения от набиращи персонал и от приятели, които се опитват да ги привлекат другаде, допълва Фалзън. „Когато са на работното си място, смятам, че имат по-голямо усещане за свързване с платформата, с културата на организацията – с колегите, с техните екипи – което ги прави по-малко склонни да напуснат“, коментира той.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То иаз ще се обидя, ако ми дадът то Asus за рабтоа ...
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 2002-а имаше хора, котио работиха remote. Проблемът е, че имаме 300 години икономичекса теория, която просот никога не е подържала този модел и всеки, коти си мисли, че за 1-2-3 години, ще се направи промяната и тя ще е лесна и безболезнена, го очква неприятна изненада.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ти - Ти и жена си гледайте работата, ок? Тематаоипределено не е за вас.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 - Не са, защото не могат да измучат всичко от служителите. Със запалтите ще е временно. В големите градове плащаш повече, не толкова заради разхдоите, а защото таланта се събира там ... или поне се събираше.
23
0
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Всъщност компаниите са на голяма далавера от това. Не плащат разходи по ток, вода, охрана, почистване, отопление, безплатни храни и напитки. Второ, намаляват рязко болничните и не се налага да плащаш на някой за да не работи. Трето, и най-важното, вече не се съобразяраш с равнищата на заплати в даден град. Ако в София заплатата на един специалист е 4000 лева, а в Стара Загора 2000, то ти можеш спокойно да плащаш 2500 лева на работещия от Стара Загора, а този в София, да му покажеш, че не е желан
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако предлагате добри условия няма да се притеснявате да загубите служителите си. Никой няма да напусне заради по-лошо място.
21
2
 
4
 
! Отговори
Бай ти преди 2 години
Аз работя в хлебозавод,жена ми е тъкачка в голяма текстилна фирма.Искаме хоумофис .Искаме дистанционна работа,само някой да ми каже как да стане.На тоя свят няма само офиспланктон,има и други професии,нужни да функционира една държава.
20
0
 
6
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
За какво ми е да се връщам в офиса? За да слушам клюките на разни колеги, и да гледам ненужните шефове, как си придават важност? Не благодаря, предпочитам да си остана в къщи. Офиса нека да се освободи, или замени с по-малък такъв, защото макар и малко има хора които искат да са в офиса. Нека те да не се лишават от това право. Аз от вкъщи си върша същата работа, даже и повече. Но не губя време за път, и работата си я върша когато ми е кеф. Ако ще в 12 вечер или 5 сутринта.
19
0
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Амии нормално :) Т.нар. Корпоративна култура е измишльотина, идеята е да се измислят стимули различни от материалните (понеже в един момент няма друг начин да се задържат определени служители в дадена организация) и да се убедят хората че те желаят да ги получават :) Работата от вкъщи постави нещата на истинските им места и съвсем нормално текучеството ще тръгне нагоре :) в крайна сметка ако на дадено място няма развитие и/или пари, търсиш друго :)
18
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Работа, работа, работа. Нищо друго освен работа.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не още 2 :) Завинаги хоум офис. Ако ме накарат да се върна, вече много компании от чужбина търсят remote. Добре дошли в бъдещето!
16
1
 
13
 
! Отговори
кое е лошо преди 2 години
Не е нужно да се хвърлят пари за транспорт и наеми на офис. Който си върши добре работата, пак ще я върши добре. Не виждам причина да се ходи до офис през 21век. Разбира се говорим за тези, които си прекарват времето из офиси.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медала винаги има две страни.
14
3
 
11
 
! Отговори
Баланс преди 2 години
Хоум офисът е приложим, но не във всички фирми и не за всички хора. Такива с лоша работна етика, които едвам успяват да свършат нещо под надзора на някого, вкъщи са още по-голямо дъно. Освен това, има производства, при които екипната работа и контакт трудно могат да се заменят с тиймс срещи. Ако си в шеърд сървиз център и всеки копае неговата градина е друго, макар че дългосрочно това ще повлияе и на мотивацията и на бюджета. Повече плащам още солени наеми. Най-добре е да има баланс.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо тревога? На мен ми харесва.
12
0
 
10
 
! Отговори
Гочето преди 2 години
И кво става ся с наемите ?
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната банка го каза съвсем официално-1-фаза до 2025г. По-нататък още. Колко фази на пандемията са предвидени можем само да гадаем.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работещия предимно от вкъщи тоест от Сидни Ав$тралия искаше да напишеш! Вземи смени малко амплоато, че вече си скучеееен.
9
15
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Типично мнение на човек с 2000лв. заплата. Тъжно за тебе. Всеки успял е протеже, всеки можещ е връзкар. Мисленето на шофьора на баничарка и склададжията.
8
4
 
9
 
! Отговори
Данчо КАТерицата преди 2 години
Аз от години работя трън офис, в едни храсталаци,въртя синджира,драпам макарите и чакам пенсията на младини и двадесетте заплатки.