Ваксините са единственото оръжие срещу коронавируса

Проф. Радка Аргирова: Помагат и маските и дистанцията
27 авг 2021 19:54, Елка Василева
61
Ваксините са единственото оръжие срещу коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Ваксините са единственото оръжие, което имаме, защото говорим за вирус, който се разпространява по въздушно-капков път. Това заяви проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването, цитирана от от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Проф. Аргирова изрази категоричното си мнение в подкрепа на ваксините. Не можем да регулираме въздуха, който дишаме. Стараем се с определянето на дистанция, за която вече се знае, че е много важна мярка. Помагат ни и маските, с които механически успяваме да предотвратим до известна степен допира с вируса, но така или иначе, пълното ограничаване от достъпа му до нас не е възможно. Затова единственото решение са ваксините.

Още по темата

В отговор на въпрос защо в някои държави като Израел и Великобритания въпреки високото ваксинално покритие отново се наблюдава ръст на заболелите проф. Аргирова посочи, че е много важно да се разбере какво точно включва това ваксинално покритие - дали са направени и двете дози, точно как е постигнато това ваксинално покритие.

Второто нещо, което е много съществено, е, че е възможно антителата на тези хора, които са ваксинирани и са се заразили след това с някой от новите варианти на вируса, вече да са паднали до значително по-ниски стойности от необходимите за защита и което е още по-важно - те са се заразили, но дали реално са се разболели.

Ето това е много важно, защото, хората трябва да запомнят - ваксината не предпазва от заразяване, посочи още тя. Ваксината предпазва от заболяване или пък, ако човек все пак се разболее, тя спомага боледуването да премине много по-леко, почти незабележимо. Така че в това отношение отново е оправдано прилагането на ваксините. Затова първо трябва да знаем дали за тези държави става въпрос за хора със завършен ваксинационен цикъл и второ - за какво разболяване става дума - само за заразяване, положителен PCR без оплаквания и признаци, без влизане в болница, без интубация, без такива неща, или за тежко заболяване.

Имунитетът, създаден от ваксините, е чудесен, просто е краткотраен - от 6 до 8 месеца се счита към момента, че трае, но някъде около шестия месец вече сериозно започва да пада нивото на антителата. Те обаче са част от имунитета, това е хуморалният имунитет. Има и клетъчен имунитет, който остава и винаги го има. Когато човек се срещне с нов вариант на вируса и се зарази с него, тези паметови клетки се разрастват много бързо и синтезират антитела срещу този агент, срещу който е направена ваксинацията.

Преболедувалите хора получават имунитет, но вече много зачестиха публикациите, свързани с проучвания, които всъщност доказват, че имунитетът, който се получава след ваксинация, е много по-качествен, по-пълен, по-протектиращ, отколкото имунитетът след боледуване. Това е така, защото ваксината е подготвена по такъв начин, че максимално да се образуват неутрализиращи антитела, защото точно те са тези, които "обезоръжават" вируса при навлизането му в организма и не допускат засегнатият човек да се разболее, т. е. предпазват го от разболяване. Докато тези неутрализиращи антитела са част от много други, повечето от които се образуват, когато човек само заболее - спонтанно, при естествено заболяване.

Мерките трябва да ги спазваме след ваксинация, защото първо - можем самите ние да се заразим, макар че няма да се разболеем, като сме ваксинирани, или ще го изкараме по-леко, и второ - можем да го пренасяме. Това е много важно да се разбере, за да ограничим разпространението на коронавирусната инфекция и в крайна сметка е в полза на цялото общество, допълни още проф. Аргирова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна лъжа! Ивермектин, ако всеки започне да пие, край на Корона вируса, край на клиничните пътеки, край на маймуните, които спят здравната каса......
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде пак облъчване!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "......Или не желаеш да се информираш с противоречащи на религиозните ти убеждения изследвания" - алахата не му разрешава да мисли, говори само чрез ходжата и ковидния секретар :D
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бay- прочете ли изследването за естествения имунитет? Или не желаеш да се информираш с противоречащи на религиозните ти убеждения изследвания.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дегенератите завличат всичко глупаво, вяло и рехаво със себе си към пъкала
30
2
 
21
 
! Отговори
Да са ефективни? преди 2 години
Дайте да видим как се движат акциите на фармацефтичната мафия!?
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ужас тези нарочно показват Радка и хората като я видят от стрес им пада имунитета и стават много по- податливи от зараза .Звучи като конспирация ,но е вярно сега цяла нощ ще сънувам кошмари след тази статия.
28
11
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
дънинг-крюгера ще ви съсипе. :D
27
1
 
23
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Преди малко съобщиха в новините, че е установено ваксината на Астра Зенека образува тромби, а от Пфайзер има риск от инсулт
26
12
 
3
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Всички ативаксери са за мен .Никога няма да остана без работа при наличието на толкова много ***.....и
25
18
 
2
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Вдички ативаксери са за мен .Никога няма да остана без работа при наличието на толкова много ***.....и
24
4
 
24
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Изкуфяла бабушкера ,незнае даже какво говори!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми така е, като сме сключили такъв калпав договор с Пфайзер, в които ни забраняват да ползваме лекарства срещу ковид, като и да се огласява всякаква информация, която уронва престижа на компанията, в това число и страничните ефекти от продукта им... Сега нищо друго не ни остава освен да ги ручаме ваксините, по три пъти на ден и да се молим да не изтеглим късата клечка...
22
3
 
25
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Влезте в ZEROHEDGE - статия от днес с линк към изследването - Израелско изследване доказва че естественият имунитет е 13 пъти по-ефективен за предотвратяване на повторно заразяване, и 27 пъти по-вероятно да няма тежки симптоми в сравнение с "ваксините". Но вие вярвайте на продажни гноми,говорещи абсурдни антинаучни измислици с цел пропаганда на експерименталните препарати.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабушкерата да се шие и да не ни занимава
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да професорке, направени са И ДВЕТЕ дози! Недей да търсиш под вола теле, ами кажи кой ти плаща да говориш тея пропаганди! Редица доктори вече излязоха и казват че ваксинираните са в голям риск да ритат бакетата, заради тромби до няколко години. Само че тея доктори са заглушавани от фашистките медии. И друго, ти с това наднормено тегло, мислиш ли че тея измислени ваксини ще ти помогнат с нещо?!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слугуват на СИФ. Те са им господарите.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо против жената, но на 75+ отдавна трябваше си гледа старините, какво се занимава акъл да дава. Дадох взема пенсията, едва ли е малка и да си гледа живота. Какво само от та там, та анализи, експертизи и тн.
17
2
 
21
 
! Отговори
Гньети се с ваксини! преди 2 години
Виждам колко са ефективни. Мерси, бабо!
16
1
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
По НОВА КАКВО КАЗА БУЛДОГА.КАЗА ,ЧЕ С ВАКСИНИТЕ СТАВАТ ПО СИЛНИ МУТАЦИЙ.ИМА ГО В НЕТА ПРЕДИ 3 ДНИ.