По време на пандемията - голяма част от хората са изпитали нарушение в съня

Проблемите мъчат хората по целия свят, показва изследване
28 авг 2021 11:51, Петя Славова
11
По време на пандемията - голяма част от хората са изпитали нарушение в съня
Снимка: iStock

Затруднявате се да заспите и или спите по-често по време на пандемията? Далеч не сте сами. Всъщност проблеми със съня мъчат хората по целия свят, като повече от 6 на всеки 10 души по света страдат от лош сън по време на COVID пандемията, показват нови изследвания.

Проучването, включващо хора от 79 страни по света, разкрива, че 56,5% от хората са изпитали някакъв вид нарушение на съня по време на пандемията. Почти 2/3 от анкетираните се срещат с модел на "по-късен сън", който е свързан с малка промяна в продължителността на съня или времето, прекарано в леглото, но по-късно лягане и увеличаване на кошмарите и сънливостта.

Втората най-честа промяна в модела на съня, изпитвана от един на всеки пет души, е моделът "изчезнал и фрагментиран сън". Учените казват, че тези хора си лягат по-късно и прекарват по-кратко време в леглото, опитвайки се да заспят - по същество сънят им е ограничен, с по-ниско качество и е по-малко вероятно да го компенсират с дрямка. Жените са по-склонни да изпитват това нарушение, отколкото мъжете, показват резултатите, за които съобщава "Стъди Файндс".

Около един на всеки 10 души съобщават за нарушение на съня заради голямата промяна в ежедневието си, което е свързано с по-малка вероятност да бъдат наети на работа и по-голям стрес в семейството, предава БГНЕС.

"Като цяло нарушенията на съня са се засилили, като 56,5 % от нашата извадка съобщава за клинични нива на симптоми на безсъние по време на пандемията", казва д-р Меган Петров, асистент в Колежа по сестрински и здравни иновации в Държавния университет в Аризона. "Сънят е съществена част от живота, точно като въздуха, водата и храната. Вашето здраве и функциониране са компрометирани, когато качеството на въздуха, който дишате, водата, която пиете, и храната, която ядете, са лоши. Такъв е и случаят, ако сънят ви е некачествен и недостатъчен като продължителност."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
nikoi nisto ne si misli spim si i tova e
9
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
gluposti daje i sanuvete ni izlizat vav neta
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страх и стрес вече две години.Ако не умрем от Ковид поне от друга болест да е.Иска се населението да намалява.Затова спокойно!Носете си новите дрехи, да не ви ги носи някой друг.Не се затваряйте,ходете кой на море,кой на планина, почивайте си сред природата намалете телевизията,радиото и някои сайтове, да не ви образуват нерви и страх.,да не ви агитират да се ваксинирайте.Вече две години работя рисковата си професия,но не съм се заразил или ако съм е минало доста леко и неусетно.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от преди 20 мин: "Двама души са починали след имунизация със замърсена ваксина"
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А каква част от тези , на върха на пирамидата имат проблеми със съня? Или те си спят добре, със съзнанието за добре свършена работа ?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблеми със съня имат тези, дето не могат да си изпълнят обещанието да ваксинират народа. Трябва да избират кой да ги накаже - господарите, или опитните мишки.
4
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Малко се пие у тази държава или поне 30% :)))
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами няма изненада, че страхуващите се да носят маски, които сега се страхуват и от ваксинирането, че имат проблеми и със съня.
2
3
 
7
 
! Отговори
Пандемия? преди 2 години
Ай стига ве.... имало пандемия? Хахаха
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами какво очаквате след 2 години як стрес? И стресът се засилва с всеки изминал ден.