"Ваксинация в мивката": В Румъния разследват лекар за фиктивни имунизации

Били издадени фалшиви ваксинационни удостоверения
2 сеп 2021 21:37, Елка Василева
89
"Ваксинация в мивката": В Румъния разследват лекар за фиктивни имунизации
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния започна първото разследване срещу личен лекар по подозрения за извършване на фиктивни ваксинации, съобщава телевизия Диджи24.

Първият личен лекар в Румъния, разследван за издаване на ваксинационен сертификат без извършване на имунизация, беше отведен за разпит днес.

Още по темата
Става дума за лекарка от село Аниноаса, окръг Дъмбовица. Тя е заподозряна, че е извършила фиктивни ваксинации на 10 футболисти и е издала фалшиви ваксинационни удостоверения, за които е получила неправомерно 400 леи (81 евро) от Здравноосигурителната каса.

Според разследващите лекарката била подтикната да направи това от съпруга си, който е председател и треньор на въпросния футболен клуб.

Полицейският инспекторат в Дъмбовица съобщи, че са издадени три заповеди за обиск и 13 души са отведени за разпит.

Румънските медии сигнализираха наскоро за явлението "ваксинация в мивката", при която личният лекар изхвърля серума в мивката, а лицето получава удостоверение, че е ваксинирано. Полицията започна разследване, след като няколко души с подобни удостоверения бяха приети в болница с тежки форми на COVID-19.

Разследване на журналист от телевизия Диджи24 разкри мрежа от фалшификатори на ваксинационни сертификати, които предлагали фалшивите документи срещу 100 евро. Групата в руското приложение за комуникация Телеграм, в която се извършвал трафик на фалшиви ваксинационни сертификати, имала над 600 членове. Удостоверението изглеждало като издадено от ваксинационен център в Букурещ, а фиктивно прилаганата ваксина била на Джонсън и Джонсън, посочва телевизията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
29
 
9
 
! Отговори
Бay преди 2 години
такива трябва да се дават за пример като им се отнемат лекарските права.
3
6
 
27
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
То тук пък щото ще емного различно. Вие направете ваксината задължителна , пък да видите тогава какво ще стане. Това с тия глупости (без вакса няма заведения, няма работа, няма почивка....) няма как да стане! Ако посмеете пробвайте.
2
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи ***! И кого ще излъже, вируса ли? Като легне с тежък ковид и лъсва измамата! Ваксиниран тежко болен НЯМА!
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
личният лекар изхвърля серума в мивката ---///--- Какъв серум?