Проф. Кантарджиев: Броят на заразените с коронавирус е нереален

Той е на мнение, че епидемичното разпространение на вируса не е под контрол
3 сеп 2021 15:25,
357
Проф. Кантарджиев: Броят на заразените с коронавирус е нереален
Снимка: БГНЕС

„Смущава ме сравнително бавно увеличаващият се брой на новорегистрираните случаи. Фактът, че във вторник случаите са по-малко от понеделник, ме кара да мисля, че не са реални данните за броя случаи", коментира пред „Монитор“ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той смята, че голям брой българи закупуват бързи тестове от аптеките, правят си ги, получават положителен резултат и започват самолечение.

"Такива случаи не се обявяват. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо в тази насока, защото една такава скрита заболеваемост ще затрудни и без това неработещия и неизпълняван План за овладяване на пандемията", допълва проф. Кантарджиев.

По думите му четвъртата вълна в нашата страна се развива във време, когато разполагаме с достатъчно ваксини и изтъкна факта, че сме пропуснали да се имунизираме през лятото, когато епидемичната обстановка беше спокойна.

"Трябваше да бъдат използвани за имунизация на хората и за подготовка на системата. Четвъртата седмица на август не е времето, когато да се правят някакви Ковид зони и да се обещават някакви пари за доболничната помощ, без да се осигури добра работа и мотивация на персонала в спешната помощ и болниците", поясни проф. Кантарджиев.

Още по темата
"Както имунизационната кампания на Кацаров беше невидима, така и мерките са невидими. Както казва неговата съветничка - нито рано въведени, нито късно въведени - просто невъведени", категоричен е специалистът.

Кантарджиев не споделя мнението на министър Стойчо Кацаров, че епидемичното разпространение на коронавируса в страната е под контрол.

"По брой смъртни случаи на седмична база сме на първо място в ЕС. Това е така, защото тези 100 дни не бяха използвани за ваксинация на населението. Дори и да не се имунизираха по 35 хиляди души на ден, както беше в края на април и началото на май до идването на служебния министър", подчерта той.

"92% от хората, които са болни, са неваксинирани. Вероятността да влязат в болница имунизираните е много по-малка, отколкото при неваксинираните. Може да умре ваксиниран човек с пълен курс на ваксина, но това е много рядко. Именно това, че е много рядко и е много малък шансът да се случи, избягват да го казват антиваксърите", смята проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умен човек и специалист ! Затова го изгони загубилият лекарски права Кацаров !
306
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя карикатурен профил защо изобщо му давате страница да си излива умосбърканите разсъждения???
305
0
 
2
 
! Отговори
коптор преди 2 години
До АнонДали да си *** е толкова хубаво?Защо постоянно се напъвате да пишете простотии?
304
2
 
13
 
! Отговори
fact преди 2 години
Раздухахте ковида, за да точите здравната каса, сега - нереален!А ТОРМОЗА НАД ОСТАНАЛИТЕ ЗАРАДИ ВАШИЯ КЕФ И ПАРИ? ТОЙ СИ Е РЕАЛЕН, ВАШТА МАМКА.
303
0
 
7
 
! Отговори
Бай Шиле преди 2 години
си е бай Шиле!
302
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксани, Бил Гейтс ви е приготвил по още 2 игли догодина.
301
3
 
17
 
! Отговори
Кантарджиев преди 2 години
Не изтрезнявам и цифрите ми бягат.
300
4
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Тоя чак сега откри топлата вода. Броят на преболедувалите в БГ е поне три пъти повече от официалните им статистики. Вярно е, че хората се лекуват в къщи и не фигурират в статистиките. И аз и моите близки, които го изкараха не сме в статистиката. В провинцията масово е така. Това само показва, че смъртноста всъщност е в пъти по малка от това, което те показват. Защото в болница влизат само тези които наистина са се влошили, но на база много повече преболедували, за които те не знаят.
299
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Сата НАТО"Прокуратурата трябва да се самосезира."Вицът на столетието.
298
6
 
38
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Мисля, че това изказване може да се квалифицира като насочено да предизвика паника - Прокуратурата трябва да се самосезира.
297
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантар смущават ме доходите, които декларира по време на пандемията. Хора гладуват да знаеш.
296
4
 
12
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До MK- Тоя път ги хванахте натясно. Няма само вий да сте баламите де.И войската изкарайте ако трябва. За човешки свободи и свободен избор ще ни дрънкат. Притежавали сами тялото си и се информирали сами? Ха! Още великия Оруел е казал, че само Министерството На Истината знае истинската информация. Ама не четат!
295
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е под 1 е, но от грип умират 1 500души годишно, от корона сме на 19 000 вече.
294
5
 
16
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Точно е както винаги. Много хора го изкараха, други се ваксинираха. И които сега го карат леко изобщо не се тестват. За какво да дават пари? Виж лошо е ако не пазят останлите, ама това си е до лична отговорност.
293
19
 
41
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Ако този псевдодоктор е прав, значи смъртността е много под едни процент т.е. като при обикновенния грип.
292
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава снимка. Прилича си точно. На пълен идиотт
291
12
 
26
 
! Отговори
То и ти си нереален преди 2 години
лъжец, ама какво да се прави, търпиме те - и ти си животинка, и ти душа имаш, макар и продадена.
290
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със смърт ще ни плашите . Не можете , не ние страх. Няма вече какво да губим. На оружие. По добре ужасен край , отколкото ужас без край.
289
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Кантарджиев в интервю в сутрешен блог 2017 година грипа и короната се борели ефективно с тоалетни мокри кърпички те действали също както ваксината.Пишене фалимията му с годината на интервюто в нета ,гледайте го!
288
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние от преди Bиpуca сме първи по смъртност в Европа как за 20 год. населението в Бг спаднахме с 1/3? Объркали сте държавата, която да плашите със смъртност.