Проф. Кантарджиев: Броят на заразените с коронавирус е нереален

Той е на мнение, че епидемичното разпространение на вируса не е под контрол
3 сеп 2021 15:25,
357
Проф. Кантарджиев: Броят на заразените с коронавирус е нереален
Снимка: БГНЕС

„Смущава ме сравнително бавно увеличаващият се брой на новорегистрираните случаи. Фактът, че във вторник случаите са по-малко от понеделник, ме кара да мисля, че не са реални данните за броя случаи", коментира пред „Монитор“ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той смята, че голям брой българи закупуват бързи тестове от аптеките, правят си ги, получават положителен резултат и започват самолечение.

"Такива случаи не се обявяват. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо в тази насока, защото една такава скрита заболеваемост ще затрудни и без това неработещия и неизпълняван План за овладяване на пандемията", допълва проф. Кантарджиев.

По думите му четвъртата вълна в нашата страна се развива във време, когато разполагаме с достатъчно ваксини и изтъкна факта, че сме пропуснали да се имунизираме през лятото, когато епидемичната обстановка беше спокойна.

"Трябваше да бъдат използвани за имунизация на хората и за подготовка на системата. Четвъртата седмица на август не е времето, когато да се правят някакви Ковид зони и да се обещават някакви пари за доболничната помощ, без да се осигури добра работа и мотивация на персонала в спешната помощ и болниците", поясни проф. Кантарджиев.

Още по темата
"Както имунизационната кампания на Кацаров беше невидима, така и мерките са невидими. Както казва неговата съветничка - нито рано въведени, нито късно въведени - просто невъведени", категоричен е специалистът.

Кантарджиев не споделя мнението на министър Стойчо Кацаров, че епидемичното разпространение на коронавируса в страната е под контрол.

"По брой смъртни случаи на седмична база сме на първо място в ЕС. Това е така, защото тези 100 дни не бяха използвани за ваксинация на населението. Дори и да не се имунизираха по 35 хиляди души на ден, както беше в края на април и началото на май до идването на служебния министър", подчерта той.

"92% от хората, които са болни, са неваксинирани. Вероятността да влязат в болница имунизираните е много по-малка, отколкото при неваксинираните. Може да умре ваксиниран човек с пълен курс на ваксина, но това е много рядко. Именно това, че е много рядко и е много малък шансът да се случи, избягват да го казват антиваксърите", смята проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
32
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Ами ако се окаже, е това е вълната на ваксинираните, вместо както ни разправят вълна на неваксинираните? Наистина ние и Беларус сме контролната група. Да видим как ще се развият събитията.
226
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Побъркаха хората. Имаше нормални, сега всички са психирани - вакса или против. Преди никой не се интересуваше за нашето здраве. Какъв обрат!?!
225
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е толкова свръх страшен със смъртност...................................0.5%Ей голяма страхотия голямо чудо невиждано.И те затова бързат като лами да лапат по клинични пътеки милиони ,защото усещат ,че скоро ще врътнат кранчето и тази пандемия както почна така и ще свърши .Няма нищо вечно
224
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ботокса къде е да покаже по новините какво е трупен чувал? Откачалници.
223
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев ,моли се да не увиснете скоро по дърветата.
222
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Притеснен е защото това означава, че поне 5 х повече хора са болни, но не се тестват и карантинират, и разнасят заразата. Затова! Защото сте опасни за обществото, за държавата, за всички!"................... Да, вярно, ама 4 от 5ма така и не разбират, че са "болни". Щото много страшен и свиреп този вирус.
221
2
 
18
 
! Отговори
Тоа преди 2 години
Да фане се скрие , баси наглия сатанист! Ни вярвам на статистиката ви,и на бройки заразени,ии на брой мрели ,и на брой ваксани пък ХИЧ! Вие сте мошенници!
220
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малеий, щом проф. Кантарджиев така силно се е запритеснил, че броят на заразените нараства твърде бавно, в какъв ли делириум тременс ще изпадне, когато започне осезаемо да спада...
219
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е човек, а у.род! Иска още случаи, малко му се видели. Абсолютно нечовешки елемент. Докога ще ни показвате противната му физиономия и равен психопатски иззказ? Вече наистина не се издържа това изчадие!
218
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фашизоидните елементи до толкова вече са нагли и продажни ,че се смущават и недоволстват ,че заразените бавно се покачват ,а дори и падат.Наглостта им е толкова голяма ,че желаят стръмно покачване на заболелите ,за им се оправдаят подкупите от фармамафията.Кантарджиев аз се притеснявам от факта ,че още ти и твоята продажна п-ас-мина едни двайсетина ,дето ги въртят всеки ден още не сте в затвора!
217
2
 
10
 
! Отговори
до до 230 преди 2 години
тая болница да не е бездънна яма, всеки ден по 40 да пишеш. Знаеш ли престоя средно колко е от 10 до 14 дни. Чудно за умрелуте колко давст, щото те да факт, няма как да ги скриеш. И не ми разправяй изтъркани клишета че нарочно пишели от вируса. Абе ебeтeси на бащати жената и айде чао, че аман от проффаннска държава сме станали.
216
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев разтяга конспиративни теории. Бройката е малка и не му харесва. Иска шок и ужас, за да си пробута стоката. А пък то няма. И започва да си импровизира.
215
3
 
7
 
! Отговори
до уинк преди 2 години
кога преди, април, а края на юни и юли къде бяхме. Ти малоуyмен ли си или се правиш. Вс е ок някакви си измират , ама то доказателства трябва че измират.
214
2
 
31
 
! Отговори
до 230 преди 2 години
Абе жалък, 2 000 е пътеката за ковид, понимаеш? Пет човека да пише болницата днес - ето ти 10 бона. 40 човека днес са 80 000. Държавата плаща. За десет дена по толкоз 1 милион е източен. Ама сте наивни!
213
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Притеснен е защото това означава, че поне 5 х повече хора са болни, но не се тестват и карантинират, и разнасят заразата. Затова! Защото сте опасни за обществото, за държавата, за всички!"===================== Оу! Уплаши ***! Я да видя през терасата колко трупа на заразени са се търкулнали на улицата.
212
1
 
27
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Абе тия ваксини ще се окажат, като бензин в огъня за броя на заразените. За починалите има спорове, но и това ще разберем. Ние сме контролната група, и на някои това не има харесва. Искат да ни добавят към другите, за да се замаже истината.
211
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама дедо има ли някакви доказателства или всичко е ЕЖК? Няма пряки доказателства. Това са конспирации! Науката казва - заболелите са толкоз. Вервайте и!
210
10
 
3
 
! Отговори
до МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
чудно тогава като си заминаха, що умрелите растат и сме шампиони, що не *** в страните си или тези дето са за умиране остават в Бг то. Бааахтъ в жалкия проfaн.
209
2
 
25
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
С това си изказване Кантарджиев разпространява фалшиви новини. Всъщност, това може да се разглежда и като конспиративна теория.
208
0
 
21
 
! Отговори
до до уинк преди 2 години
Ние и преди това бяхме първи по смъртност, от къде падаш?