Кацаров: Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните

Мерките били достатъчни, съответствали на Covid ситуацията
Обновена: 5 сеп 2021 12:36 | 5 сеп 2021 12:36, Елка Василева
209
Кацаров: Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните
Снимка: архив, БГНЕС

"Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БНР.

По думите му при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват, може да се наложи да се въведат и по-строги.

Още по темата

"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем," каза Кацаров.

Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса.

"Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той.

Той обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина.

"Имаме договорени 4,5 млн. ваксини и никой не иска да се ваксинира с тях", каза Кацаров.

По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало.

"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали", обясни Кацаров.

Здравният министър подчерта, че мерките на министерството са свързани и със стимулиране на процеса на ваксиниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото знам от познати лекари в няколко болници, ковид го лекуват с Ремдесивир, който няма ефект, освен ако не се вземе в самото начало, а ако си в болница вече е минало времето. Добавят и 3-4 антибиотика на куп без никакви признаци на бактериална пневмония (ковид причинява ВИРУСНА пневмония в голяма част от случаите, ако се влоши състоянието). Така че май и протоколите за лечение тровят пациентите, вместо да помагат.
159
2
 
8
 
! Отговори
Пациент преди 2 години
Смъртността, чийто рекорди ние чупим не само по време на чума е пряко свързана с качеството на здравеопазването и здравната култура, а те клонят към нула. Мерките ви са пълен шатак, освен това са неадекватни. Приятно политиканстване докторе.
158
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СлавиНедей така, Славчо. Не се притеснявай излишно. Ако имаш проблеми със сърцето, значи трябва да си имаш и кардиолог. Ако нямаш - намери си. Ако решиш да се ваксинираш, няма страшно, но трябва да следиш да не направиш перикардит или миокардит, че станаха известни такива странични реакции, макар и редки. Твоят кардиолог ще има грижата. Просто трябва, ако почувстваш някакво неразположение да не си кажеш "ще ми мине като на куче", а да отидеш да те види твоят кардиолог.
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си върне астра зенеката на Англичаните що да плащаме 4,5 милн ваксини дето и Англетата няма да си сложат щото минават на файзер
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Слави Pravi si Slavi i iskam da pitam zaschto vaksiniranite se podpisvat samichki,che nqma da tyrsqt nikakvi kompensaciii zaradi stranichni efekti zaschto ,??????pri drugite vidove vaksini takiva filmi nqma samin da si podpisvasch smyrta.Jena mi e s bolno syrce vaksina nikoga
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин Министър, заглавието на статията е единственото правдоподобно нещо, от всичките Ви брътвежи в самата статия - ваксината наистина намалява риска от смърт. Но ако някой възрастен човек се е "провинил" пред себе си и Господ като не се е ваксинирал, той да си понесе последствията сам. Останалите не са му виновни и не са му длъжни с нищо.
154
3
 
8
 
! Отговори
Слави преди 2 години
имам проблеми със сърцето при задължителна ваксина ще ме убият
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен Хаджигенов преди 2 години
Короната убива бълъците а николета и фики не .. те си правят тенче на бахамите
152
1
 
17
 
! Отговори
Федор преди 2 години
Смъртността е такава преди всичко заради корупцията в държавата. Пример: министър Кацаров и жена му са на хартия "хоспитализирани" в Пирогов с цел да не платят и стотинка за изследвания. Тарикати, нали?! След него и жена му идват други двама в Пирогов, които наистина са зле и трябва да бъдат хоспитализирани. Обаче им отказват, защото в болницата "нама" свободни легла. Същото се поватаря в още една-две болници и двамата, които са наистина са зле, вече имат сериозен проблем. Кацаров, оставка!
151
0
 
9
 
! Отговори
Абре преди 2 години
Стойчо, га гореше маски за ваксини нищо не говореше. Шо не ходиш да си върнеш рублите, нема смисъл да се мориш.
150
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжете, господин Министър, стриктното спазване на мерките няма да доведе до нищо, поради факта, че това не са никакви мерки - нито затварянето, нито маските. Тези мерки са камуфлаж на някакво професионално разбиране, който прикрива абсолютната некомпетентност и безсилие на медиците от повереното Ви ведомство. Прикривате бездарници като се гаврите с цял народ - гаврите се с цялата рота, заради един провинил се войник. Остава само ротата до се изгаври над войника, тоест над лекарите.
149
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин Министър, колко време и трябва на вашата здравна система да се подготви за посрещане на евентуален пик в епидемия. Мерките в началото на тази епидемия бяха преди всичко, за да не се срине здравната система. Но от началото досега мина около година и половина. Здравната Ви система не се е подготвила с нищо. Цял живот ще чакаме?
148
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров е нулев специалист и отвратителен като нагаждач и послушно. Затова е в служебното правителство на Радев!
147
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжете, господин Министър, причината да не приемате хора с Ковид в болниците миналата година не е липсата на легла, а нежеланието да ги приемате. Някои болници искаха да останат "чисти" и не приемаха пациенти, с което си навлекоха гнева на бившия здравен министър. А служител от екип на линейка постъпи направо като дезертьор и остави болен човек на стълбите в болница.
146
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се ваксинират болни и възрстни, за да може по-лесно да си заминат и да олекне на пенсионната система, знаем им целта......
145
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки министър е длъжен да следва правилната априлска линия, ваксиниране до последно, иначе няма да е министър.*** наще кат не случиха на овце и ся само лаят.
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжете, господин Министър, мерките не са насочени към стимулиране на ваксинирането, а към насилствена ваксинация. На практика това се постига като се запазват основните конституционни права на най-високо ниво, но се създават цял куп наредби и правила на по-ниско ниво, които са в противоречие на основните закони. Хем запазване красивото конституционно звучене, хем превръщате с измислени мерки живота на хората в ад.
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно всички служат на едни и същи..за колко ни продадохте..и какво стана с втората доза на бившият такъв министър..не я излъчваха по телевизията..
142
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров е уникат, еднакво го мразят хората подкрепящи мерките и антиковидианците
141
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При условие, че сме в червената зона, защо мерките Ви са от жълтата?